Britský premiér Rishi Sunak a americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americký prezident Biden a britský premiér Sunak sa dohodli na prehĺbení hospodárskej spolupráce

08.06.2023, 23:58
Autor:
ČTKČTK

Podľa britského premiéra ide o prvé hospodárske partnerstvo svojho druhu, ktoré načrtáva budúcu spoluprácu v oblastiach, ako je umelá inteligencia, ochrana klímy a pri ochrane technológií, ktoré by pomohli formovať budúcnosť.

Americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak sa dnes dohodli na prehĺbení hospodárskej spolupráce medzi Spojenými štátmi a Britániou a zaviazali sa urýchliť prechod na čistú energiu a posilniť dodávateľské reťazce nerastných surovín, informovala agentúra Reuters.

Ďalšou témou rokovania v Bielom dome bola podľa Bidena "neochvejná" podpora Ukrajine. Prezident povedal, že Spojené štáty budú bojujúcej Ukrajine pomáhať tak dlho, ako to bude potrebovať. Podobne sa vyjadril aj šéf britskej vlády.

Prvé hospodárske partnerstvo svojho druhu

Biden a Sunak predstavili takzvanú Atlantickú deklaráciu. Podľa britského premiéra ide o prvé hospodárske partnerstvo svojho druhu, ktoré načrtáva budúcu spoluprácu v oblastiach, ako je umelá inteligencia, ochrana klímy a pri ochrane technológií, ktoré by pomohli formovať budúcnosť.

image

Akcie v USA posilnili, prispel k tomu rast technologických akcií

Spravodajský web BBC uvádza, že dohoda otvorí britským výrobcom elektromobilov prístup k novým americkým daňovým úľavám a dotáciám na ekologické výrobky. Niektoré časti dohody budú podľa BBC pravdepodobne podliehať schváleniu Kongresom a jednotlivými štátmi USA. Vo vyhlásení sa uvádza, že dohoda nadobudne platnosť po konzultácii s Kongresom.

Zásadný potenciál technologickej zmeny

"Viem, že niektorí ľudia sa pýtali, akým partnerom bude Británia po našom odchode z EÚ," povedal Sunak. "Povedal by som, že nás budú súdiť podľa našich činov. Sme rovnako oddaní našim hodnotám ako kedykoľvek predtým, rovnako spoľahlivým spojencom ako kedykoľvek predtým, rovnako atraktívnou investičnou destináciou ako kedykoľvek predtým," dodal.

image

Dánska premiérka predniesla v parlamente prejav, ktorý sčasti napísala umelá inteligencia

Biden uviedol, že je potrebné riešiť riziká spojené s nárastom umelej inteligencie. "Myslím si, že nikdy v histórii ľudského úsilia neexistoval taký zásadný potenciál technologickej zmeny, aký predstavuje umelá inteligencia. Je to ohromujúce," poznamenal.

Sunaka uviedol, že Británia bude na jeseň hostiť prvý samit o tejto problematike. Bude sa na ňom diskutovať o tom, ako zmierniť riziká spojené s umelou inteligenciou prostredníctvom medzinárodne koordinovaných opatrení.

Neochvejná podpora Ukrajine

Dnešné stretnutie bolo štvrtým stretnutím oboch lídrov od marca, pričom naposledy sa stretli v máji na samite najväčších ekonomík G7 v japonskej Hirošime. Po ich dnešnom stretnutí v Oválnej pracovni Bieleho domu nasledovala tlačová konferencia. Biden uviedol, že predmetom stretnutia bola aj "neochvejná podpora" Ukrajine, a vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty budú schopné podporovať Ruskom napadnutú Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Sunak uviedol, že je potrebné vyslať jasný signál ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že podpora Ukrajiny počas vojny neprestane.

image

Členovia NATO by mohli vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, tvrdí bývalý šéf aliancie

Podľa agentúry Reuters sa Sunak tiež snažil získať Bidenovu podporu pre nomináciu britského ministra obrany Bena Wallacea na post generálneho tajomníka NATO. Biden uviedol, že sa ešte len uvidí, či je vhodný čas na britského šéfa NATO, a dodal, že členovia Severoatlantickej aliancie musia v tejto otázke dosiahnuť konsenzus. Súčasný šéf NATO Jens Stoltenberg, ktorý sa s Bidenom stretne v pondelok vo Washingtone, podľa agentúry AP koncom septembra opustí svoju funkciu. O jeho nástupcovi budú krajiny pravdepodobne rokovať na júlovom summite NATO vo Vilniuse.

V stredu Sunak navštívil Kapitol, kde sa stretol s republikánskymi a demokratickými lídrami v Kongrese.

01 - Modified: 2023-06-08 14:03:16 - Feat.: 1 - Title: Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA vzrástol 02 - Modified: 2023-06-08 13:12:51 - Feat.: 1 - Title: Po Binance čelí žalobe aj Coinbase 03 - Modified: 2023-06-08 09:28:44 - Feat.: 1 - Title: Nový investičný koncept sa po USA dostáva aj do Európy, v čase turbulentných trhov 04 - Modified: 2023-06-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Tlač má na svojich rukách krv, tvrdí princ Harry a žaluje bulvár, priame dôkazy mu však chýbajú 05 - Modified: 2023-06-07 18:41:15 - Feat.: 1 - Title: Ruské vyhrážky neodradia Britániu od dodávok zbraní na Ukrajinu, tvrdí Cleverly
01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 23:47