ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Svetová banka pozastaví splácanie pôžičiek krajinám, ktoré boli zasiahnuté prírodnými katastrofami

22.06.2023, 09:41
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky prezident Emmanuel Macron organizuje dnes a v piatok v Paríži summit, ktorý má stanoviť plán zmiernenia dlhovej záťaže krajín s nízkymi príjmami a zároveň uvoľniť viac prostriedkov na financovanie opatrení v oblasti klímy.

Svetová banka krajinám zasiahnutým prírodnou katastrofou umožní pozastaviť splácanie pôžičiek. Prezident SB Ajay Banga predstaví opatrenia, vrátane pozastavenia splácania a začlenenia poistenia proti katastrofám do nových pôžičiek, vo svojom dnešnom prejave v Paríži, informuje denník Financial Times.

SB tiež umožní krajinám rýchlo presmerovať časť svojich prostriedkov, aby mohli byť použité ako odpoveď na mimoriadnu udalosť, ak nastane kríza.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron organizuje dnes a v piatok v Paríži summit, ktorý má stanoviť plán zmiernenia dlhovej záťaže krajín s nízkymi príjmami a zároveň uvoľniť viac prostriedkov na financovanie opatrení v oblasti klímy.

image

Francúzsko zmenilo postoj, prikláňa sa k podpore budúceho prijatia Ukrajiny do NATO

Rozhodnutie je víťazstvom iniciátorov kampane Birdgetown Initiative na čele s premiérkou Barbadosu Miou Mottleyovou. Mottleyová strávila posledný rok presadzovaním tejto iniciatívy, ktorej cieľom je, aby menšie a chudobnejšie krajiny získavali od SB a Medzinárodného menového fondu lepšie podmienky pri získavaní financií. Chce tiež pre tieto krajiny miliardy dolárov na boj so zmenami klímy. Klauzula o pozastavení splácania je podľa nej dôležitá, pretože krajinám zaistí možnosť obnovy po katastrofe, uviedla pre Financial Times.

SB by najprv mala ponúknuť novú doložku, ktorá najzraniteľnejším dlžníkom umožní pozastavenie splácania pri prírodnej katastrofe, počíta ale aj s rozšírením ponuky. Banka si uvedomuje, že nie každá krajina si bude môcť dovoliť poistenie proti prírodným katastrofám. Bude teda spolupracovať s darcami, aby si produkt mohli dovoliť aj krajiny s nižšími príjmami.

01 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 02 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 03 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 05 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:04