Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Povolaním syn a dcéra. Polovica mladých Číňanov nepracuje, rodičia to podporujú a platia im mzdy

30.07.2023, 00:00
Autor:
prutprut
  • Na sociálnych sieťach sa začalo v trendoch objavovať slovné spojenie "Dcéry a synovia na plný úväzok".
  • Aj mnohí pracujúci mladí Číňania stále žijú u rodičov, keďže ich platy sa pohybujú okolo 500 eur mesačne. 
  • Začiatok trendu "profesionálnych detí" ukazuje na väčší problém, ktorý v Číne bujnie.

Stále viac mladých Číňanov sa ráno do zamestnania neponáhľa, žiadne totiž nemajú a vyhovuje im to tak. Mzdy im platia rodičia a v uponáhľanom svete obrovskej pracovnej konkurencie žijú kľudným životom, píše portál CNN.

Video: Čo sa stane, keď si najvzdelanejší Číňania nevedia nájsť prácu:

Problémom v komunistickej krajine je nedostupnosť práce. Väčšina z desaťtisícov mladých zostáva doma práve preto, že si podľa svojich slov prácu "nájsť jednoducho nedokážu".

Povolanie dcéra a syn

Na sociálnych sieťach sa začalo v trendoch objavovať slovné spojenie "Dcéry a synovia na plný úväzok". Nezamestnanosť vo vekovej kategórii 16 až 24 rokov dosiahla rekordných 21,3 percenta.

Oficiálne dáta však môžu mať k pravde ďaleko. Podľa docenta na Pekinskej univerzite Zhanga Dandana je reálne bez práce takmer polovica mladých. Tvrdí, že ak by bolo započítaných 16 miliónov ľudí, ktorí si prácu ani nehľadajú a rozhodli sa "zostať dole", skutočné čísla mohli v marci dosahovať až 46,5 percenta mladých.

Nezamestnanosť tínedžrov a mladých pramení v ťažkej situácii v čínskej ekonomike. Domáca spotreba je slabá a spomaľuje sa, pričom utrpel aj súkromný sektor. Realitný trh v posledných mesiacoch zažíva náročné obdobie. 

image

Muska predbiehajú Aziati. Tesla znižuje ceny, no viac predáva ešte nedávno neznáma čínska značka

Postcovidové ekonomické smerovanie Pekingu je zložité a krajina sa ešte stále potýka s pomalým oživením a ide náročnou a kľukatou cestou. Vládnuca strana určila najnižší cieľ ekonomiky za desaťročia a ani ten sa nemusí splniť. Peking si dal tento rok za cieľ päťpercentný rast HDP.

Plat od rodičov

Jedným z detí, ktoré sa do práce nehrnú, je 21-ročná Li Litskyová. Zo zamestnania odišla a väčšinu času odvtedy trávi doma, najmä domácimi prácami a nakupovaním. Taktiež sa stará o svoju chorú starú mamu. Rodičia jej za to platia šesťtisíc juanov mesačne, čo je približne 750 eur. V jej okolí je to považované za priemerný plat strednej triedy.

Svoj odchod z pracovného trhu odôvodňuje obrovským tlakom v zamestnaní, ktorí "nezvláda". Z rovnakého dôvodu sa po absolvovaní strednej školy nehlásila na vysokú. 

image

Čínska ekonomika stratila ťah. Peking prvýkrát priznal, že má problém

„Nechcem intenzívne súťažiť so svojimi rovesníkmi. Takže som sa rozhodla úplne ‚zostať dole‘,“ hovorí a používa frázu, ktorá dominuje sociálnym sieťam.  Podľa svojich slov lepší plat ani život nepotrebuje a situácia jej vyhovuje. 

V skupine "dcéry a synovia na plný úväzok" nájdeme hlavne dvadsiatnikov. Tí tvrdia, že sú inou generáciou ako boli predošlé a nechcú dravo "poraziť tých starých". 

Nebezpečný trend

Aj mnohí pracujúci mladí Číňania stále žijú u rodičov, keďže ich platy sa pohybujú okolo 500 eur mesačne a nedokážu byť finančne nezávislí. 

Profesionálne deti tvrdia, že trávia s rodičmi čas a pomáhajú doma. Podľa sociológov sa krajina stále zotavuje z pandémie, ktorá donútila mladých prehodnotiť svoje životy. A ich rodičia ich podporujú.

Začiatok trendu "profesionálnych detí" ukazuje na väčší problém. Čínska ekonomika sa po impulze na začiatku roka spomalila. Kedysi silný a dravý ekonomický rast podporil rodičov, ktorí teraz podporujú svoje deti. 

image

Prevalcujú ich? V Číne rastie sila, ktorá desí svetové automobilky, najtvrdšiu ranu dostane Slovensko

Tie však čelia zmenšujúcemu sa počtu príležitostí, o ktoré sa zároveň bijú tisícky ľudí. Mladý 24-ročný učiteľ sa hlásil na pozíciu v rámci miestnej samosprávy. Na tri voľné miesta však pripadlo 30-tisíc uchádzačov. 

Profesor Ya-wen Lei z Harvardovej univerzity si myslí, že tento fenomén bude mať krátku životnosť. Nie je totiž možné, aby sa rodičia o deti starali večne. 

Môže so sebou však priniesť neželané dôsledky, ak budú mladí ľudia nezamestnaní príliš dlho a nebudú svoje znalosti zlepšovať. 

01 - Modified: 2023-07-26 14:32:50 - Feat.: 1 - Title: Muska predbiehajú Aziati. Tesla znižuje ceny, no viac predáva ešte nedávno neznáma čínska značka 02 - Modified: 2023-07-26 12:01:57 - Feat.: 1 - Title: Medzinárodný menový fond výrazne zhoršil odhad vývoja ekonomiky Saudskej Arábie, Rusku ho vylepšil 03 - Modified: 2023-07-25 09:32:54 - Feat.: 1 - Title: Čínska ekonomika stratila ťah. Peking prvýkrát priznal, že má problém 04 - Modified: 2023-07-23 10:55:00 - Feat.: 1 - Title: Ministri energetiky G20 sa nedohodli na vyraďovaní fosílnych palív
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 04 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 05 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:16