FOTO: REUTERS
StoryEditor

Spotreba plynu v európskom priemysle zostane oproti roku 2021 nižšia

12.09.2023, 11:39
Autor:
ČTKČTK

Vplyv rekordne vysokých cien, ktoré vlani vyvolalo obmedzenie dodávok z Ruska, síce opadol, ale zhoršujúce sa ekonomické podmienky zasahujú dopyt rovnako výrazne.

Spotreba plynu v európskom priemysle zostane približne o 20 percent nižšia ako v roku 2021, odhaduje spoločnosti S&P Global Commodity Insights. Európski výrobcovia totiž vlani kvôli dopadom energetickej krízy v Nemecku obmedzili výrobu. Pretrvávajúce škrty sú potom známkou toho, že sa v priemysle začína prejavovať hlbšia kríza, uviedla dnes agentúra Bloomberg.

Menšia spotreba

Vplyv rekordne vysokých cien, ktoré vlani vyvolalo obmedzenie dodávok z Ruska, síce opadol, ale zhoršujúce sa ekonomické podmienky zasahujú dopyt rovnako výrazne. "Už to nesúvisí len s cenami, ale aj s ekonomickými podmienkami," uviedla analytička Erisa Paskoová zo spoločnosti Energy Aspects. "Stále sme svedkami veľkej slabosti a neistoty," dodala.

Pokles je viditeľný napríklad v komplexe chemičiek Gendorf, ktorý sa nachádza hodinu cesty východne od Mníchova. V areáli pracuje okolo štyritisíc ľudí pre firmy ako 3M, Clariant alebo Westlake Vinnolit. Komplex sa pri pokrývaní svojej ročnej spotreby elektriny presahujúcej jednu terawatthodinu, čo zodpovedá potrebám asi 300-tisíc domácností, spolieha prevažne na plyn. Tento rok ho ale bude potrebovať menej.

image

USA pri investíciách porážajú Európu. No na amerického býka číhajú nástrahy a ohrozujú aj úspory Slovákov

"V súčasnej dobe nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia zlepšovala," uviedol hovorca prevádzkovateľa centra InfraServ Gendorf Tilo Rosenberger-Süß. Dodal, že tento trend by mohol viesť k dlhodobému znižovaniu dopytu v tomto zariadení.

Napriek tomu, že ceny plynu oproti minulému roku klesli zhruba o 80 percent, energeticky náročný priemysel v Nemecku zápasí s ešte väčšími problémami ako širší výrobný sektor. To platí najmä pre chemický priemysel.

Nemecký Zväz chemického priemyslu očakáva, že výroba bez započítania liečiv tento rok klesne o 11 percent. Európska rada chemického priemyslu predpokladá, že tento rok nastane v celom regióne pokles o osem percent. Skoré oživenie dopytu neočakáva.

Ekonomické oslabenie Nemecka

Rozhodujúcu úlohu v oslabení priemyslu hrá Nemecko. Táto najväčšia európska ekonomika začala tretí štvrťrok s najväčším mesačným poklesom továrenských objednávok od pandemického obdobia v roku 2020. Útlm spracovateľského priemyslu, ktorý stojí v centre hospodárstva, je podľa ekonómov natoľko závažný, že vo štvrtom štvrťroku spôsobí hospodársky pokles.

image

Najväčšia investícia v dejinách do vzdušnej obrany Estónska a Lotyšska: Majú záujem o nemecké systémy

Vzhľadom na to, že krajina masívne investovala do infraštruktúry pre skvapalnený zemný plyn a zabezpečila si jeho dodávky na svetovom trhu, riziko, že počas nadchádzajúcej zimy pocíti nedostatok suroviny, je obmedzené. Túto hrozbu však vystriedali obavy z recesie, kvôli ktorým nemecké podniky váhajú s opätovným zvýšením produkcie.

Začiatkom tohto roka sa nemecká ekonomika dostala do technickej recesie, ktorá sa obvykle definuje ako dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou. V druhom štvrťroku podľa prvého rýchleho odhadu zostal hrubý domáci produkt v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom bez zmeny, medziročne klesol o 0,2 percenta. Medzinárodný menový fond očakáva, že v tomto roku nemecká ekonomika klesne o 0,3 percenta.

01 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 02 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 05 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:01