Veterné turbíny vo francúzskom Avesnes-le-Sec. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Energetici a ECB vyzvali európske štáty, aby urýchlili transformáciu energetiky

29.09.2023, 13:38
Autor:
TASRTASR

Piatková konferencia sa zamerala na finančné nástroje a nástroje verejnej politiky, ktoré by mohli uvoľniť investície potrebné na prechod na čistú energiu.

Európa musí investovať rýchlejšie a masívnejšie do svojej energetickej transformácie, ak chce zostať globálnou priemyselnou veľmocou. Uviedli to v piatok poprední európski lídri na konferencii o prechode na čistú energiu, ktorú zorganizovala Medzinárodná agentúra pre energetiku, Európska centrálna banka a Európska investičná banka v Paríži. Informovala o tom agentúra AFP.

Byrokratická záťaž a vyššie náklady

Upozornili pritom na prekážky pri investíciách do súkromného sektora vrátane politickej neistoty, byrokratickej záťaže, ktorá oneskoruje projekty, a vyšších nákladov na energiu. Zároveň varovali, že Spojené štáty, Čína, India, Japonsko a Južná Kórea zavádzajú ambiciózne programy.

Piatková konferencia sa zamerala na finančné nástroje a nástroje verejnej politiky, ktoré by mohli uvoľniť investície potrebné na prechod na čistú energiu.

image

Rast úverov v eurozóne sa v auguste opäť spomalil

Riaditeľ agentúry Fatih Birol skonštatoval, že aj "napriek veľkému vnútornému trhu, kvalifikovanej pracovnej sile a svetovému výskumu a vývoju sa stále čaká, na to, keď Európa uvedie svoje ambície do praxe". "Politici musia podniknúť odvážne kroky, a to čoskoro, aby región zostal globálnou priemyselnou veľmocou," povedal.

Lagardová: Vyhnite sa prokrastinácii

Prezidentka ECB Christine Lagardová vyzvala Európu, aby sa "vyhýbala prokrastinácii", keďže v konečnom dôsledku to zvýši účet za transformáciu. "Aj keď je lákavé myslieť si, že môžeme zmierniť náklady na prechod odsunutím klimatických cieľov, dôkazy naznačujú, že to tak nebude," vyhlásila.

"Odsúvanie cieľov nám nezíska viac času na potrebné investície," upozornil Werner Hoyer, prezident Európskej investičnej banky, podľa ktorého priemyselné odvetvia musia konať rýchlo a prijať zmeny, inak riskujú, že zostanú pozadu.

image

Úrokové sadzby ECB bude možno potrebné ešte zvýšiť, vraví člen predstavenstva banky

"Len masívne a rýchle investície do technológií s nulovými emisiami zaistia, že Európa zostane atraktívnym miestom na podnikanie, miestom, kde sa darí inováciám, kde sa darí novým nápadom a kde sa vytvára bohatstvo a pracovné miesta," dodal Hoyer.

Začiatkom tohto týždňa agentúra uviedla, že bohaté krajiny by mali posunúť svoj cieľ nulových emisií už na rok 2045, teda o päť rokov skôr, ako sa plánovalo, aby splnili Parížsku dohodu o obmedzení globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnymi úrovňami.

Agentúra zároveň vyzvala Čínu, najväčšieho znečisťovateľa na svete, aby urýchlila svoj prechod k uhlíkovej neutralite o 10 rokov skôr do roku 2050.

01 - Modified: 2023-09-27 05:31:31 - Feat.: 1 - Title: Aké lano hodí vláda domácnostiam? Energetici hovoria o neistej situácii, v hre je aj starý nápad Sulíka
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 02 - Modified: 2024-02-17 07:37:07 - Feat.: - Title: Energetická kríza radikálne zefektívnila prijímanie zelených opatrení 03 - Modified: 2024-01-19 13:43:28 - Feat.: - Title: Energia zo slnka najviac vonia západu Slovenska. Čísla sú rekordné, ale za Čechmi výrazne zaostávame 04 - Modified: 2023-12-29 20:18:52 - Feat.: - Title: Nová elektráreň alebo radšej zábavný akvapark? Východ krajiny rieši investičnú dilemu 05 - Modified: 2023-12-08 18:00:00 - Feat.: - Title: Vlani spôsobili ošiaľ, teraz padajú. Solárne panely výrazne zlacneli. Tlačí nás Čína, tvrdia predajcovia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 02:51