Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia vyzvala Čínu, aby otvorila brány európskym firmám. Inak bude čeliť opatreniam

13.10.2023, 15:13
Autor:
TASRTASR

Obchodný schodok Európskej únie s Čínou dosiahol vlani 396 miliárd eur. Josep Borrell z toho čiastočne obvinil nedostatočný prístup európskych firiem na čínsky trh.

Josep Borrell, najvyšší predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku, v piatok vyzval Čínu, aby riešila pretrvávajúcu nerovnováhu vo vzájomnom obchode, inak bude čeliť viac protekcionistickej politike v Európe. Informujeme o tom na základe správ AP a businesstimes.

"Na ekonomickom fronte nie je náš vzťah v súčasnosti ani zďaleka uspokojivý. Pre Čínu sme hlavným exportným trhom, ale tento vzťah je už mnoho rokov nevyvážený a táto nerovnováha sa stále zhoršuje," uviedol Borrell.

Nedostatočný prístup

Obchodný schodok Európskej únie s Čínou dosiahol vlani 396 miliárd eur. Borrell z toho čiastočne obvinil nedostatočný prístup európskych firiem na čínsky trh.

Borrell preto vyzval na zlepšenie prístupu pre európske spoločnosti, ktoré chcú vyvážať do Číny alebo v nej investovať. Pripomenul, že politickí lídri v Európe môžu čeliť tlaku voličov, aby sa odpútali od druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Európa pritom nechce pretrhnúť väzby s Čínou, povedal v prejave na Pekinskej univerzite, jednej z najlepších čínskych škôl.

image

Európska únia by sa mala rozšíriť v záujme svojej bezpečnosti, vyhlásil český prezident

Frustrácia z čínskej hospodárskej politiky viedla k tomu, že Brusel začal vyšetrovať dotácie v sektore elektrických vozidiel. A je blízko k dohode o zavedení ciel vo výške 25 percent na dovoz čínskej ocele a desať percent na hliník výmenou za to, že USA zrušia clá z éry bývalého prezidenta Donalda Trumpa na dovoz týchto kovov z Európy.

Prudký pokles

"Na tieto ťažkosti sme opakovane upozorňovali čínske úrady. Spozorovali sme nedávno prudký pokles európskych investícií v Číne. Bez lepšieho prístupu na čínsky trh sa mu európski investori obrátia chrbtom," poznamenal Borrell.

Podľa neho, ak európska verejnosť nadobudne názor, že nerovnováha v obchode s Čínou ohrozuje kľúčové odvetvia priemyslu, bude požadovať viac protekcionistických opatrení. Je preto v spoločnom záujme oboch strán riešiť nerovnováhu v obchodných vzťahoch.

image

EÚ tiahne do boja s Čínou

Borrellove slová možno vnímať ako súčasť globálneho posunu Európskej únie smerom k ochrane svojich ekonomických záujmov v rámci politiky znižovania rizika.

Únia chce zníži svoju závislosť od Číny, pokiaľ ide o kritický dovoz, a mohlo by dôjsť k obmedzeniu vývozu a investícií do Číny v niektorých špičkových technologických odvetviach.

Borrell počas návštevy v Pekingu v piatok rokoval s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I. Uviedol pritom, že EÚ a Čína potrebujú obnoviť dôveru, aby mohli riešiť spoločné problémy vrátane zmeny klímy, globálneho zdravia a zadlženosti rozvojových krajín.

01 - Modified: 2023-10-13 10:46:21 - Feat.: 1 - Title: Rizikom pre Európu je, že väčšinu LNG nakupuje na trhu za spotové ceny, myslí si analytik 02 - Modified: 2023-10-13 09:14:41 - Feat.: 1 - Title: Dôvera medzi Čínou a EÚ je narušená, musíme ju obnoviť, vyhlásil šéf európskej diplomacie Borrell 03 - Modified: 2023-10-13 06:35:12 - Feat.: 1 - Title: Ako sa Putin prepočítal. Kľúčový nástroj jeho moci je otupený, plán B nebude stačiť
01 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 02 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 03 - Modified: 2024-04-28 10:59:25 - Feat.: - Title: Riaditeľ Tesly Elon Musk pricestoval na návštevu Číny, diskutuje o spolupráci 04 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 05 - Modified: 2024-04-28 06:32:59 - Feat.: - Title: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v Únii dôležité, inak do procesu nezasiahnu, tvrdí bývalý europoslanec
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:23