Predseda Rady pre dohľad Európskej centrálnej banky Andrea Enria. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Banky v eurozóne by mali počítať s ďalším poklesom cien nehnuteľností, vraví predseda Rady pre dohľad ECB

07.11.2023, 20:54
Autor:
TASRTASR

Súčasné prostredie vyšších úrokových sadzieb by mohlo spôsobiť ďalší tlak na pokles cien nehnuteľností.

Banky v eurozóne by mali počítať s rizikom ďalšieho poklesu cien nehnuteľností, keď budú pracovať na plánoch rezerv a kapitálu. Vyhlásil to v utorok Andrea Enria, predseda Rady pre dohľad Európskej centrálnej banky (ECB), píše Reuters.

Európsky trh s nehnuteľnosťami je pod tlakom po najprudšej a najdlhšej sérii zvyšovania úrokových sadzieb ECB, ktoré sú teraz na rekordných maximách. To viedlo k zdraženiu hypoték a poklesu dopytu aj cien nehnuteľností vo viacerých krajinách, najmä v Nemecku, kde v predchádzajúcej dekáde realitný trh zažíval rozmach vďaka nízkym úrokovým sadzbám.

Enria upozornil veriteľov, aby sa pripravili na "ďalšie bolesti".

Súčasné prostredie vyšších úrokových sadzieb by mohlo spôsobiť ďalší tlak na pokles cien nehnuteľností. To sťaží majiteľom komerčných nehnuteľností aj domácnostiam splácanie ich dlhu, povedal Enria v Európskom parlamente.

"Banky by mali zohľadniť tieto riziká pri tvorbe rezerv a plánovaní kapitálu," vyhlásil.

image

Európska centrálna banka musí zostať ostražitá a byť pripravená opäť zvýšiť úrokové sadzby

ECB ako najvyšší bankový dohľad v eurozóne stanovuje kapitálové požiadavky pre banky a je známe, že na ne tlačí, aby odložili plány na vyplácanie dividend alebo odkupovanie akcií.

V predchádzajúcom desaťročí, keď boli úrokové sadzby nízke a ECB pumpovala do regiónu hotovosť, smerovali miliardy eur do nehnuteľností, najmä v bohatších európskych krajinách, ako sú Nemecko, Francúzsko a Holandsko.

Náhly nárast inflácie v uplynulých dvoch rokoch prinútil ECB sprísniť menovú politiku, čo ukončilo rast cien nehnuteľností. Developeri sa tak dostali do platobnej neschopnosti, keďže bankové financovanie vysychá, obchody zamŕzajú a ceny klesajú.

Banky v eurozóne obmedzujú prístup k úverom, najmä k hypotékam. A klesá aj dopyt domácností a firiem po pôžičkách, ukazujú údaje ECB.

Enria koncom roka končí vo funkcii predsedu rady pre dohľad  a nahradí ho Nemka Claudia Buchová.

01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 03 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 04 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 05 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:20