Logo spoločnosti Tesla. FOTO: Reuters
StoryEditor

Výrobcovia elektromobilov v Európe po rokoch zrýchľujúceho rastu čelia poklesu dopytu, píše Reuters

13.11.2023, 20:54
Autor:
ČTKČTK

Vodiči čakajú na lepšie a lacnejšie modely. Vysoké úrokové sadzby a slabý trh odrádzajú zákazníkov.

Predaj elektromobilov v Európe sa po rokoch zrýchľujúceho rastu dostáva do zóny útlmu. Vodiči čakajú na lepšie a lacnejšie modely, ktoré sa však zrejme objavia za dva až tri roky, píše agentúra Reuters.

Kľúčovým problémom je neistota

Predaj plne elektrických vozidiel v Európe sa za deväť mesiacov zvýšil o 47 percent. Namiesto osláv sú však vyjadrenia automobiliek, vrátane firiem Tesla, Volkswagen a Mercedes-Benz, skôr pochmúrne.

Automobilky varovali, že vysoké úrokové sadzby a slabý trh odrádzajú zákazníkov. Objednávky elektromobilov Volkswagen sú v porovnaní s minulým rokom polovičné.

Obchodníci v Nemecku a Taliansku a tiež výskumy štyroch globálnych analytických firiem tvrdia, že za pomalším nástupom elektromobilov stojí viac faktorov ako len ekonomická neistota. Zákazníci nie sú stále presvedčení, že elektromobily spĺňajú ich požiadavky na bezpečnosť, dojazd a cenu.

image

Volkswagen plánuje znížiť náklady na administratívu o pätinu, píšu nemecké médiá

"Hlavným problémom je neistota," povedal agentúre Reuters šéf bavorského autosalónu Thomas Niedermayer. "Mnohí predpokladajú, že sa technológia bude zlepšovať a radšej počkajú tri roky na ďalší model, než aby si teraz kúpili vozidlo, ktoré rýchlo stratí hodnotu," dodal.

To potvrdzujú aj Flavia Garciová a Tom Carvell z Edinburghu. Potrebovali by vymeniť svoju ojazdenú, 15 rokov starú Toyota Auris. Pretože sa blíži zákaz áut so spaľovacím motorom, uvažovali o elektromobile.

Chýbajúce nabíjacie stanice i obavy z výdrže batérie

Odrádza ich však nedostatok nabíjacej infraštruktúry, obavy z výdrže batérie a cena. Podľa firmy AutoTrader sú nové elektromobily v Británii stále v priemere o 33 percent drahšie ako vozidlá so spaľovacím motorom.

Väčšina pripravovaných nových cenovo dostupných modelov sa má na trhu objaviť najskôr v roku 2025. Kritici už dlho varujú, že nedostatok cenovo dostupných elektromobilov nakoniec zastaví prudký rast predaja, ktorý bol ťahaný prvými používateľmi a firemnou klientelou.

image

Toyota predlžuje obmedzenie výroby v čínskom spoločnom podniku

Slabší výkon v septembri, prieskumy nálady spotrebiteľov a skôr pesimistické komentáre automobiliek a predajcov naznačujú, že éra nízkeho rastu možno už nastala.

Tlak pociťujú aj americké automobilky. Ford a GM nedávno varovali, že odkladajú uvedenie lacnejších modelov elektromobilov na trh a obmedzujú výdavky kvôli slabšiemu dopytu a nižším nákladom v dôsledku nových zmlúv s odborovým zväzom UAW.

Rozhoduje cena

Analytik výskumnej spoločnosti JATO Dynamics Felipe Munoz sa domnieva, že dopyt zostane malý, kým nebudú k dispozícii lacnejšie elektromobily.

Zámer kúpiť si elektromobil zostáva v Nemecku v poslednom roku konštantný, ukázal prieskum výskumnej spoločnosti The Langston Co. To znamená, že hoci počet predaných elektromobilov rastie, počet ľudí, ktorí si chcú elektromobil zaobstarať, sa nezvyšuje.

Rastúci predaj v súčasnosti môže byť tiež skôr známkou toho, že výrobcovia, ktorí mali problémy s výpadkami v dodávateľskom reťazci, môžu konečne uspokojiť nahromadené objednávky. Nemusí tak byť známkou rastúceho dopytu, uviedol výskumník The Langstom Co. Ben DuCharme.

image

Je mi ľúto, Európa. Majú lepšiu ponuku, konštatujú kupujúci čínskych elektromobilov​

Riaditeľ pre zákaznícke informácie a stratégiu firmy Cox Automotive, ktorá ponúka služby pre predaj, nákup, údržbu a správu vozidiel, Philip Nothard dodáva, že kupujúci sú odrádzaní aj nízkou zostatkovou hodnotou starších vozidiel.

Mnohí spotrebitelia a spoločnosti si totiž vyberajú nové vozidlá podľa toho, za koľko ich môžu o niekoľko rokov opäť predať. "Hovoríme tomu údolie smrti, ktorým budeme prechádzať v rokoch 2024 až 2027: nízke zostatkové hodnoty, vysoká ponuka a nízky dopyt," dodal Nothard.

01 - Modified: 2023-11-13 12:46:29 - Feat.: 1 - Title: Nemecký výrobca autokomponentov Continental zruší tisíce pracovných miest 02 - Modified: 2023-11-07 08:13:42 - Feat.: 1 - Title: Nemecká priemyselná produkcia v septembri klesla o 1,4 percenta 03 - Modified: 2023-11-06 07:18:58 - Feat.: 1 - Title: Megainvestície, nové modely a šprint k elektromobilite. Vyhliadky slovenského automotive sú mimoriadne dobré 04 - Modified: 2023-11-02 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: V Slovalcu sa potichu hovorí o nových projektoch. Jeho matka má obavy z tlaku Číny na náš automotive 05 - Modified: 2023-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aká je budúcnosť mobility? Mobilita novej generácie
01 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 04 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 05 - Modified: 2024-04-23 07:47:42 - Feat.: - Title: Tohtoročný predaj elektromobilov stúpne o viac než pätinu, predpokladá svetová energetická agentúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:56