Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Európska únia prepája všetky elektrické siete štátov, spotreba v najbližších rokoch výrazne stúpne

28.11.2023, 13:40
Autor:
TASRTASR

Eurokomisia vyjadrila presvedčenie, že vďaka úplnej integrácii trhov Únie sa zmodernizovanou sieťou zabezpečí, aby občania a podniky mohli využívať lacnejšiu a čistejšiu energiu.

Európska komisia s cieľom prispieť k plneniu Európskej zelenej dohody navrhla v utorok akčný plán, ktorý má zaistiť, aby elektrické siete v Európskej únii fungovali efektívnejšie a zavádzali sa naďalej a rýchlejšie.

Komisia zdôraznila, že prepojené a stabilné energetické siete sú pilierom vnútorného trhu Únie s energiou a kľúčom k uskutočneniu zelenej transformácie.

Lacnejšia energia

Právny rámec, ktorý podporuje zavádzanie elektrických sietí v celej Európe, bol už zavedený a eurokomisia vyjadrila presvedčenie, že vďaka úplnej integrácii trhov Únie sa zmodernizovanou sieťou zabezpečí, aby občania a podniky mohli využívať lacnejšiu a čistejšiu energiu.

Očakáva sa, že spotreba elektrickej energie v Európskej únii sa do roku 2030 zvýši v porovnaní s dneškom približne o 60 percent.

image

Firmy majú už len 16 dní na zmenu dodávateľa elektriny, ktorou môžu ušetriť tisíce eur aj stovky ton emisií

Siete sa budú musieť prispôsobiť digitalizovanejšiemu, decentralizovanejšiemu a flexibilnejšiemu systému pozostávajúcemu z miliónov strešných solárnych panelov, tepelných čerpadiel a miestnych energetických komunít, ktoré sa delia o svoje zdroje, väčšiemu využívaniu obnoviteľných zdrojov energie na mori, väčšiemu počtu elektrických vozidiel, ktoré bude treba nabíjať, a rastúcej potrebe výroby vodíka.

Viac než 40 percent distribučných sietí v Európskej únii má vyše 40 rokov a cezhraničná prenosová kapacita sa má do roku 2030 zdvojnásobiť, čo si vyžiada investície vo výške 584 miliárd eur.

Rozširovanie sietí

Cieľom akčného plánu je riešiť hlavné výzvy spojené s rozširovaním, digitalizáciou a lepším využívaním elektrizačných prenosových a distribučných sústav. Identifikujú sa v ňom konkrétne a na mieru šité opatrenia, ktoré majú pomôcť uvoľniť investície na urýchlenie prepájania európskych elektrizačných sústav.

Do roku 2030 chce Únia dosiahnuť viacero cieľov: urýchliť  realizáciu projektov spoločného záujmu a tvorbu nových projektov; zlepšiť dlhodobé plánovanie sietí na začlenenia väčšieho objemu obnoviteľných zdrojov energie a dopytu po elektrifikácii vrátane vodíka do energetického systému; zaviesť regulačné stimuly usmerňovaním investícií orientovaných na budúcnosť a zdieľaním nákladov na cezhraničné projekty na mori.

image

Čas na lacný plyn sa kráti. Sakovej rezort má dva hlavné varianty, drahý a lacnejší

Európska únia chce taktiež stimulovať lepšie využívanie sietí so zvýšenou transparentnosťou a s lepšími sieťovými poplatkami v záujme inteligentnejších sietí, efektívnosti a inovačných technológií; zlepšiť prístup k financovaniu projektov sietí zviditeľnením programov financovania Únie určených na inteligentné siete a modernizáciu distribučných sietí.

Plán aj zahŕňa aj body ako: stimulovať  rýchlejšie povoľovanie zavádzania sietí poskytovaním technickej podpory príslušným orgánom a usmernení v prospech lepšieho zaangažovania zainteresovaných strán a komunít a v neposlednom rade zlepšiť dodávateľské reťazce pre siete.

Únia má jednu z najrozsiahlejších a najodolnejších sietí na svete, ktorá dodáva elektrickú energiu miliónom občanov. Dobre prepojené trhy s energiou sú dôležitým prínosom k zabezpečeniu stabilných dodávok počas energetickej krízy.

Európska únia zaviedla právny rámec na podporu zavádzania sietí, a to revidované nariadenie o TEN-E, revidovanú smernicu o obnoviteľných zdrojoch energie a návrhy zákona o emisne neutrálnom priemysle a zreformovanej koncepcii trhu s elektrinou.

01 - Modified: 2023-11-23 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čas na lacný plyn sa kráti. Sakovej rezort má dva hlavné varianty, drahý a lacnejší 02 - Modified: 2023-11-21 12:23:37 - Feat.: 1 - Title: Zlom vo využívaní energie na Slovensku. Pod Tatrami vyrastie obrovské batériové úložisko 03 - Modified: 2023-11-06 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Sú nové pravidlá pre trh s elektrickou energiou skutočne nové? 04 - Modified: 2023-11-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energetický trh otvára dvere pre nové subjekty. Kto z toho môže profitovať?
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:10