Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Aktivita v čínskom priemysle smeruje nahor, ekonomika však potrebuje podporu. Rastie aj výroba v Rusku

01.12.2023, 10:46
Autor:
ČTKČTK

Čínskej ekonomike sa zatiaľ nedarí poriadne sa zotaviť z dopadov pandémie covidu-19, okrem iného pre problémy v realitnom sektore.

Aktivita v čínskom priemysle sa v novembri vrátila k rastu, ktorý bol najvýraznejší od augusta. Ukázali to dnes predbežné výsledky prieskumu, ktoré zverejnila spoločnosť S&P Global v spolupráci so súkromnou organizáciou Caixin. Svižným tempom v raste pokračuje tiež aktivita v ruskom priemysle, a to napriek tomu, že prvýkrát od júla klesol objem nových exportných zákaziek.

Index nákupných manažérov pre spracovateľský sektor v Číne podľa Caixin/S & P Global v novembri nečakane vzrástol na 50,7 z októbrovej hodnoty 49,5 bodu. Dostal sa tak do pásma rastu, ktoré vymedzuje hranice 50 bodov. Čokoľvek nad ňou je rast, čokoľvek pod ňou znamená pokles aktivity.

Podpora ekonomiky

Hoci prieskum podľa Caixin/S&P Global ukazuje rast aktivity, oficiálne údaje ukázali, že index PMI klesol, a to na 49,4 bodu. Práve nejednoznačné výsledky oboch prieskumov podľa analytikov naznačujú, že Čína potrebuje silnejšie opatrenia na podporu ekonomiky.

"V nominálnej hodnote zodpovedá priemer oboch indexov tomu, že aktivita vo fabrikách minulý mesiac zostala prakticky bez zmien," povedala ekonómka spoločnosti Capital Economics Sheana Jüe. "V praxi to tak ale byť nemusí - tvrdé dáta v poslednom čase obstoja lepšie ako merania založené na prieskumoch," citovala ju agentúra Reuters.

image

Globálny vývoz automobilov rastie. Pomáhajú tomu štátne pomoci pre elektromobily, píšu americké médiá

Čínskej ekonomike sa zatiaľ nedarí poriadne sa zotaviť z dopadov pandémie covidu-19, okrem iného pre problémy v realitnom sektore. Vplyv na to však majú aj riziká súvisiace so zadlžením samospráv a slabý rast globálnej ekonomiky. Továrne sa preto teraz stretávajú s vyššími vstupnými nákladmi, nadmernou kapacitou a slabým dopytom.

Oficiálny prieskum pracuje s odlišnými dátami ako prieskum Caixin. Ten sa zameriava na exportne orientované firmy a na malé a stredné podniky v pobrežných oblastiach.

Výraznejšia kolísavosť

Čínski výrobcovia v novembri v nových zákazkách zaznamenali najrýchlejšie tempo rastu od júna. Podľa oficiálneho prieskumu sa však čiastkový index nových zákaziek znížil a je späť v pásme útlmu. Oficiálny index vykázal za posledných osem mesiacov pokles aktivity sedemkrát, zatiaľ čo index Caixin vykazuje výraznejšiu kolísavosť, za rovnaký čas sa do pásma útlmu a potom späť dostal trikrát.

"Ekonomika ide v rôznych odvetviach rôznou rýchlosťou, aj keď očakávame, že príslušné opatrenia zostanú proaktívne, čo pomôže udržať celkovú dynamiku rastu v nadchádzajúcich štvrťrokoch," uviedli vo štvrtok ekonómovia z banky HSBC.

Rast v Rusku pokračuje

Čo sa Týka Ruska, rast aktivity v priemysle tam v novembri pokračoval rovnakým tempom ako v októbri. Index PMI zostal na 53,8 bodu, čo je druhá najvyššia hodnota od januára 2017.

Moskva po invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára vynakladá značné prostriedky na výrobu, najmä potom do obranného sektora. Rast aktivity v priemysle tak od začiatku invázie do veľkej miery závisí práve od domáceho dopytu.

"Nové zákazky v novembri naďalej prudko rástli, napriek poklesu exportu, čo podporilo ďalšie zvýšenie produkcie, zamestnanosti a nákupnej aktivity," uvádza S&P Global. "Hoci dopyt celkovo zostal vysoký, údaje naznačovali, že sa týkal najmä domácich zákazníkov, pretože nové exportné zákazky prvýkrát za štyri mesiace klesli. "

Vývoj aktivity v ruskom a čínskom priemysle kontrastuje s vývojom aktivity v Európe. Index PMI pre spracovateľský sektor v eurozóne za november podľa predbežných údajov S&P Global vzrástol na 43,8 z októbrovej hodnoty 43,1 bodu, takže zostáva hlboko v pásme útlmu. Podobne podmienky v českom spracovateľskom priemysle sa ďalej zhoršovali, ale miernejším tempom ako v októbri. Index PMI vzrástol na 43,2 zo 42 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

01 - Modified: 2023-11-30 23:11:18 - Feat.: 1 - Title: Koniec ťažobného priemyslu a začiatok prílevu eurofondov. Kde sa rysuje budúcnosť hornej Nitry? 02 - Modified: 2023-11-30 17:46:33 - Feat.: 1 - Title: Automobilka Kia môže dostať vládnu pomoc vo výške takmer 30 miliónov eur, účelom je rozšírenie kapacity 03 - Modified: 2023-11-30 10:00:14 - Feat.: 1 - Title: Francúzska ekonomika v treťom štvrťroku nečakane klesla, spomalili sa investície a klesol export
01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 03 - Modified: 2024-04-28 14:10:33 - Feat.: - Title: Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol vlani v priemyselnej výrobe 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 20:11