FOTO: TASR/Milan Kapusta  
StoryEditor

Čakajú Britov skromnejšie sviatky? Mnohé domácnosti sa obávajú vianočných nákupov

02.12.2023, 13:48
Autor:
TASRTASR

Takmer štvrtina opýtaných na juhovýchode Anglicka si nemôže dovoliť extra výdavky.

Kríza životných nákladov stále trápi mnohé domácnosti v Spojenom kráľovstve. Podľa prieskumu charitatívnej organizácie StepChange takmer štvrtina opýtaných na juhovýchode Anglicka uviedla, že si nemôže dovoliť extra výdavky na Vianoce, uvádza portál BBC.

Presnejšie, 24 percent respondentov v juhovýchodnom Anglicku sa v prieskume sťažovalo na nedostatok financií na sviatočné nákupy po takmer dvoch rokov vysokej inflácie.

image

Sviatky sú za rohom. Koľko plánujú minúť slovenské domácnosti na Vianoce?

Podľa Vikki Brownridgeove, riaditeľky charitatívnej organizácie StepChange pre dlhové poradenstvo, verejnosť sa "cíti pod tlakom", aby míňala peniaze v čase Vianoc. "To môže povzbudiť ľudí, aby míňali viac, ako si môžu dovoliť," povedala.

Prieskum odhalil, že sedem percent z opýtaných si bude musieť vziať úver, aby pokryli náklady na sviatky, čo povedie k problémom s dlhmi v nasledujúcom roku, upozornila Brownridgeová.

"Veľa reklám v tomto ročnom období naznačuje, že míňanie je spôsob, ako vytvoriť šťastné Vianoce, ale v skutočnosti by ľudia uprednostnili, keby ich milovaní boli bez finančných starostí a problémov s dlhmi," skonštatovala.

image

Banky pred Vianocami zmenili kurz. Za koľko si požičiate na nový byt, práčku či televízor? (+ prehľad akcií)

Vyzvala zároveň tých, ktorí uvažujú o pôžičke na pokrytie sviatočných nákladov, aby vždy dôkladne zvážili, či budú splátky z tohto úveru pre nich pohodlné a dostupné, keď príde Nový rok.

Až 75 percent ľudí v Anglicku, Škótsku aj Walese označilo vyššie životné náklady ako dôvod, prečo zvažujú úvery na financovanie tohtoročných Vianoc.

Charitatívna organizácia na záver uviedla, že január 2023 bol jej najrušnejším mesiacom v rámci dlhového poradenstva za viac ako dva roky, pričom dopyt klientov v porovnaní s predchádzajúcim januárom vzrástol o 32 percent.

 

 

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:51