ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Problémy v Červenom mori by mohli podľa Európskej komisie spomaliť ekonomiku a zvýšiť ceny v EÚ

23.01.2024, 20:32
Autor:
ČTKČTK

Dopravu v Červenom mori narušili útoky jemenských povstalcov na plavidlá. Doprava v dôsledku týchto útokov počas jedného mesiaca klesla podľa európskych predstaviteľov o 22 percent a jej pokles sa bude zrýchľovať.

Európska únia čelí hrozbe vzostupu spotrebiteľských cien a spomaleniu hospodárskeho rastu v dôsledku narušenia dopravy v Červenom mori. Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Dodal, že Európska komisia situáciu veľmi pozorne sleduje.

Dopravu v Červenom mori narušili útoky jemenských povstalcov na plavidlá. Podľa Dombrovskisa doprava v dôsledku týchto útokov počas jedného mesiaca klesla o 22 percent a jej pokles sa bude zrýchľovať, pretože dopravcovia sa začali Červenému moru vyhýbať a posielajú svoje lode dlhšou trasou okolo Afriky.

"Zatiaľ nenastal viditeľný vplyv na ceny energie a všeobecnejšie na ceny tovaru. Už ale vidíme vplyv na ceny dopravy, ktoré sa zvyšujú," uviedol Dombrovskis po zasadnutí ministrov obchodu členských krajín Európskej únie. "Určite je to rizikový faktor," dodal.

image

Kríza v Suezskom prieplave: Útoky Božích partizánov prinútili kapitánov niektorých lodí, aby klamali

Dombrovskis upozornil, že vplyv problémov v Červenom mori na spotrebiteľské ceny a hospodársky rast v EÚ bude závisieť od dĺžky tejto krízy. "Preto je potrebná rýchla akcia," dodal.

Americké a britské sily v pondelok večer podnikli ďalšie útoky na stanovište jemenských povstalcov. Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že Londýn bude rokovať s partnermi o rozšírení operácie av dohľadnej dobe ohlási sankcie proti Húsiom.

Dombrovskis dnes uviedol, že Európska komisia možno bude musieť zohľadniť hospodárske dôsledky narušenia dopravy v Červenom mori pri februárovej aktualizácii svojich ekonomických prognóz. Podľa agentúry Reuters by dlhodobejšie narušenie dopravy v Červenom mori mohlo prinútiť centrálne banky v EÚ k odkladu znižovania úrokových sadzieb.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:27