Člen Rady guvernérov ECB Fabio Panetta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zrejme čoskoro začneme uvoľňovať menovú politiku, tvrdí člen Rady guvernérov centrálnej banky

10.02.2024, 17:20
Autor:
TASRTASR

Fabio Panetta uviedol, že ďalší vývoj menovej politiky musí odrážať spomaľovanie inflácie a fakt, že vyššie sadzby majú na ekonomiku výraznejší vplyv ako v minulosti.

Chvíľa, keď bude Európska centrálna banka (ECB) môcť začať znižovať úrokové sadzby, "sa rýchlo blíži", myslí si člen Rady guvernérov ECB Fabio Panetta. Včasné a postupné uvoľňovanie by podľa neho mohlo pomôcť obmedziť následnú volatilitu na finančných trhoch a v ekonomike. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Panetta v sobotu na výročnom zasadnutí Assiom Forex v Janove uviedol, že ďalší vývoj menovej politiky musí odrážať spomaľovanie inflácie a fakt, že vyššie sadzby majú na ekonomiku výraznejší vplyv ako v minulosti.

"Čas na zmenu nastavenia menovej politiky sa rýchlo blíži," uviedol Panetta, ktorý sa v novembri stal guvernérom talianskej centrálnej banky. Predtým bol členom Výkonnej rady ECB. "Musíme zvážiť výhody a nevýhody rýchleho a postupného znižovania úrokových sadzieb na rozdiel od neskoršieho a agresívnejšieho, ktoré by mohlo zvýšiť volatilitu na finančných trhoch."

ECB v januári ponechala úrokové sadzby na rekordnom maxime a potvrdila, že je odhodlaná bojovať proti inflácii, aj keď sa blíži čas, keď spustí uvoľňovanie menovej politiky. ECB ukončila svoj historicky najrýchlejší cyklus zvyšovania sadzieb v septembri 2023.

Rada guvernérov ECB na svojom januárovom zasadnutí ponechala kľúčovú sadzbu na 22-ročnom maxime 4,5 percenta. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na úrovni 4,75 percenta a pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni štyroch percent.

Diskusia sa teraz sústreďuje na to, či ECB začne znižovať sadzby už v apríli, alebo posunie začiatok cyklu uvoľňovania.

V posledných týždňoch kľúčoví predstavitelia ECB požadovali ďalšie dôkazy, že inflácia sa trvale spomaľuje k dvojpercentnému cieľu. Až tie podľa nich umožnia prípadné zníženie sadzieb.

01 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:44