Kolóna poľnohospodárských strojov a traktorov počas celoslovenského protestu farmárov, poľnohospodárov a potravinárov v obci Vígľaš-Pstruša, okres Detva. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Český minister stojí za farmármi, ocenil dnešné protesty. V mnohom mám rovnaké výhrady voči Eurokomisii, tvrdí

22.02.2024, 15:46
Autor:
TASRTASR

V otázke nadmernej byrokracie sa s poľnohospodármi úplne stotožňuje. Pri výhradách k takzvanému Green Dealu je opatrnejší.

Český minister pôdohospodárstva Marek Výborný ocenil korektný priebeh štvrtkových protestov farmárov. Vníma ich ako podporu svojho mandátu pre rokovanie v Bruseli, kde sa s rezortnými kolegami z Európskej únie zídu budúci týždeň v pondelok.

Na tlačovom brífingu takisto dodal, že má vo viacerých oblastiach totožné výhrady voči požiadavkám Európskej komisie ako protestujúci farmári, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

image

Farmári uzavreli hraničný priechod z Holíča do Hodonína. So stovkami strojov protestovali proti Green Deal

"S mnohými témami, s ktorými dnes prišli, úplne súzniem a čiastočne aj rozumiem tomu, že chcú týmto spôsobom spoločne so zástupcami farmárov nielen zo štátov V4, ale aj z Rumunska, Bulharska či pobaltských štátov vyjadriť nespokojnosť voči tomu, akým spôsobom je nastavená poľnohospodárska politika zo strany Európskej únie," povedal minister. Agro sektor je podľa neho v celej Európe zahlcovaný administratívou a byrokraciou.

Štvrtkový protest podľa neho nie je namierený proti vláde či politike českého ministerstva pôdohospodárstva. "Vnímam ho skôr ako podporu svojho mandátu pri mimoriadnom rokovaní rady ministrov pôdohospodárstva, na ktorom sa zúčastním v pondelok 26. februára," dodal šéf českého agro rezortu.

V otázke nadmernej byrokracie sa s poľnohospodármi úplne stotožňuje. Pri výhradách k takzvanému Green Dealu je opatrnejší. Dohoda je podľa neho kľúčová na udržanie kvalitnej ornej pôdy aj v budúcnosti. Za nutné však považuje upraviť jej parametre tak, aby štáty Európskej únie boli konkurencieschopné s ostatnými krajinami.

image

"Zachráňte umierajúce poľnohospodárstvo." Českí a nemeckí farmári si vymenia na hraniciach dary

Farmárom takisto prekáža dovoz lacných plodín z krajín mimo Európskej únie, napríklad aj z Ukrajiny. Výborný sa opakovane vyjadril, že zákaz dovozu nie je namieste.

"Česká vláda vždy stála za Ukrajinou, je jej potrebné pomôcť nielen na úrovni vojenskej..., ale aj na úrovni ekonomickej. Súčasťou ekonomickej podpory Ukrajiny - aby si bola schopná sama financovať svoju obranu - je aj to, že je dočasne súčasťou otvoreného trhu s Európskou úniou," pripomenul minister.

Platnosť tejto dohody sa skončí v júni. Výborný si myslí, že by sa mala predĺžiť. Dodal však, že je dôležité, aby platili rovnaké pravidlá pre všetky krajiny, a práve to chce zdôrazňovať pri debate o jej predĺžení. Za úplne neprípustné označil akcie niektorých poľských farmárov, ktorí vysypávajú vagóny s ukrajinským obilím.

01 - Modified: 2024-02-22 12:00:51 - Feat.: 1 - Title: Farmári uzavreli hraničný priechod z Holíča do Hodonína. So stovkami strojov protestovali proti Green Deal 02 - Modified: 2024-02-22 11:25:42 - Feat.: 1 - Title: "Zachráňte umierajúce poľnohospodárstvo." Českí a nemeckí farmári si vymenia na hraniciach dary 03 - Modified: 2024-02-22 11:11:29 - Feat.: 1 - Title: Veľký protest farmárov: V Bratislave prešli hlavnými ťahmi, uzavreli aj hraničný priechod do Česka
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 05 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:57