Policajti strážia, keď farmári jazdia na traktoroch pred českým úradom vlády, kam vysypali hnoj, počas protestu proti poľnohospodárskej politike Európskej únie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pred Úradom vlády v Prahe začala demonštrácia nespokojných farmárov. Vláda neustúpi, tvrdí Fiala

07.03.2024, 13:08
Autor:
ČTKČTK

S demonštrantmi sa zišiel český minister pôdohospodárstva Marek Výborný. Predpoludním povedal, že vážnosti situácie v poľnohospodárstve si je vedomá celá vláda.

Pred úradom vlády v Prahe začala demonštrácia nespokojných poľnohospodárov, trvať má do 13:30 Na mieste je niekoľko stoviek ľudí, úvodom zaznela štátna hymna.

Agrárna komora odhaduje, že sa dnes do Prahy na protest proti národnej politike zišlo asi 1000 kusov poľnohospodárskej techniky a dorazilo približne 4000 ľudí. Jeden z poľnohospodárov dnes tiež pred úrad vlády a na priľahlé koľaje vysypal hnoj, a skomplikoval tak prevádzku MHD. Policajti ho zadržali, je podozrivý z viacerých priestupkov.

Stretnutie s ministrom

S demonštrantmi sa zišiel český minister pôdohospodárstva Marek Výborný. Predpoludním povedal, že vážnosti situácie v poľnohospodárstve si je vedomá celá vláda. Mrzí ho vyhlásenie Agrárnej komory a Poľnohospodárskeho zväzu, že neboli naplnené ich očakávania podpory.

Aj vzhľadom na súčasný stav verejných financií nie je možné vyhovieť všetkým požiadavkám, povedal. Doplnil, že vláda tento rok pridá peniaze na životnú pohodu zvierat a na budúci rok podporí dvoma miliardami korún zamestnanosť na vidieku zľavami na sociálnom poistení u zamestnancov.

Poľnohospodári požadujú od vlády podporu zamestnanosti na vidieku, nekrátenie podpory pre životnú pohodu zvierat a vrátenie zdanenia pôdy na úroveň pred konsolidačným balíkom, prípadne nezdanenie európskej prevádzkovej dotácie.

Protestnú akciu zvolali na dnes predstavitelia Agrárnej komory Česka a Poľnohospodárskeho zväzu. Česko rovnako ako ďalšie štáty Európy zažíva protesty poľnohospodárov opakovane.

Tlaku neustúpia

Vláda podľa premiéra Petra Fialu tlaku poľnohospodárov ustupovať nebude. Ich dnešný protest v Prahe český premiér označil za vydieranie.

S poľnohospodármi je vláda pripravená rokovať, ale pri rokovacom stole. Poľnohospodársky sektor má podľa premiéra rekordné zisky. Český predseda vlády to dnes povedal novinárom v Hradci Králové, kde otváral stavbu kampusu Univerzity Karlovej.

"Nemienim, a hovorím to znovu za seba aj za vládu, ustupovať tlaku, vydieraniu, blokovaniu ulíc, obmedzovaniu života ľudí, ako to dnes vidíme v Prahe," povedal český premiér. Pod tlakom a na základe obmedzovania života ľudí vláda podľa neho konať nemôže.

Dnešnú protestnú jazdu traktorov v Prahe označil za "prehliadku krásnych nových strojov, ktoré svedčia o tom, že situácia (v poľnohospodárstve) nie je taká tragická". Uviedol, že poľnohospodársky sektor má rekordné zisky. V roku 2021 bol zisk sektora podľa Fialu deväť miliárd korún (354 miliónov eur), v roku 2022 to bolo 22 miliárd korún (867 miliónov eur) a vlani takmer deväť miliárd korún (354 miliónov eur).

Do poľnohospodárstva idú podľa neho z európskych a národných zdrojov desiatky miliárd korún. V roku 2022 to podľa neho bolo 46 miliárd korún (1,8 miliardy eur) a v roku 2023 to bolo 37 miliárd korún (1,4 miliardy eur). "Nech si každý občan o tom urobí obrázok sám," povedal.

Za paradox protestu Fiala označil to, že na základe rokovaní a uznania niektorých požiadaviek poľnohospodárov by malo poľnohospodárstvo v roku 2025 dostať z národných zdrojov dve miliardy korún navyše (78 miliónov eur).

"To sme im v piatok povedali, výsledkom sú tieto demonštrácie. Rozumiem tomu tak, že súčasné vedenie Agrárnej komory a Poľnohospodárskeho zväzu protestuje proti tomu, že vláda chce do poľnohospodárstva z peňazí danových poplatníkov dať navyše dve miliardy korún, "povedal. Peniaze by podľa neho mohla dať vláda inam, napríklad do školstva.

Poľnohospodári s traktormi dnes skoro ráno dorazili do Prahy. Jazdou okolo Letnej a následnou demonštráciou pred Strakovou akadémiou chcú dať najavo, že vláda podľa nich nerieši ich problémy.

Podľa odhadu Agrárnej komory sa protestu zúčastňuje vyše 700 traktorov a ďalšej techniky a okolo 3500 ľudí. Policajti museli zasahovať pred úradom vlády, kde jeden z poľnohospodárov vysypal na vozovku a električkové koľaje hnoj.

01 - Modified: 2024-03-07 09:08:44 - Feat.: 1 - Title: Pred úradom vlády vysypali hnoj a obmedzili dopravu. Nespokojní poľnohospodári opäť vyšli do pražských ulíc 02 - Modified: 2024-03-06 14:22:28 - Feat.: 1 - Title: Vo Varšave opäť demonštrujú farmári. Zapálili vlajky EÚ, pneumatiky aj rakvu 03 - Modified: 2024-04-02 09:03:19 - Feat.: 0 - Title: Prenájom pôdy má svoje pravidlá. Aké máte povinnosti? Odpovedajú experti
01 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 04 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 05 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:44