Policajt zastavuje demonštranta, ktorý hodil rakvu do ohňa na proteste farmárov vo Varšave. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vo Varšave opäť demonštrujú farmári. Zapálili vlajky EÚ, pneumatiky aj rakvu

06.03.2024, 15:22
Autor:
ČTKČTK

Okrem európskej Zelenej dohody poľskí poľnohospodári už niekoľko týždňov vyjadrujú nevôľu aj s dovozom poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny.

Vo Varšave dnes opäť demonštrujú poľskí poľnohospodári, ktorí sa búria proti klimatickej politike Európskej únie a proti dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

Protestujúci podľa médií zapálili pneumatiky, vlajky EÚ aj rakvu s nápisom Rolník. Pred úradom premiéra došlo aj k stretu s políciou, napísala poľská agentúra PAP. Usporiadatelia očakávajú účasť až 150-tisíc ľudí, protesty sú naplánované do piatku.

Protest pred kanceláriou premiéra Donalda Tuska začal formálne o 11:00 spevom hymny, informovala stanica TVN24. Poľnohospodári podľa nej zapaľovali svetlice a na ceste horeli pneumatiky.

image

Sú protesty poľnohospodárov hrozbou pre ekologické ciele EÚ?

Stret s políciou 

Pred úradom premiéra podľa televízie tiež horela rakva, ktorá mala symbolizovať úpadok poľského poľnohospodárstva. Bola pri nej doska s nápisom "Rolník. Žil 20 rokov. Zabila ho zelená dohoda. "Podľa stanice Polsat sa tesne pred 11:00 jeden z demonštrantov zrejme pokúsil prehodiť horiaci rakvu cez policajné zábrany, čo viedlo k potýčke s policajtmi.

Takzvaná Zelená dohoda pre Európu (Green Deal) si kladie za cieľ dosiahnuť v EÚ do roku 2050 klimatickú neutralitu. Tým sa rozumie, že do ovzdušia sa nebude vypúšťať viac skleníkových plynov, ako koľko ich môže byť technicky uskladnených alebo koľko príroda môže sama vstrebať.

Podľa niektorých kritikov sú s Green Dialom spojené neúmerné náklady. Priemyselná loby má k dohode výhrady ako k príliš tvrdej, niektorí ekológovia ju na druhej strane považujú za málo ambicióznu.

image

Poľsko zvažuje dočasne uzatvoriť hranicu s Ukrajinou pre tovar. Škodí to obom krajinám, tvrdí Tusk

Eurokomisár zodpovedný za poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski dnes podľa rádia RMF FM uviedol, že Európska komisia má na budúci týždeň predstaviť svoje návrhy, ktorými vyjde v ústrety požiadavkám protestujúcich farmárov a ktoré zmiernia niektoré ustanovenia Zelenej dohody.

Stanica TVN24 poznamenala, že nespokojní farmári dnes chceli vstúpiť do hlavného mesta s traktormi, ale nedostali súhlas radnice, ktorej rozhodnutie podporili aj súdy. Poľnohospodárska technika a blokády sa tak podľa médií objavili v okolí metropoly.

Poľskí poľnohospodári dnes chcú demonštrovať aj pred sídlom Sejmu, teda dolnej komory parlamentu. Od protestu sa očakáva, že bude väčší ako minulý utorok, keď v metropole podľa polície protestovalo asi 10-tisíc ľudí. Akciu podporujú okrem iného aj poľovníci a lesníci.

Protestujú aj proti dovozu z Ukrajiny 

Okrem európskej Zelenej dohody poľskí poľnohospodári už niekoľko týždňov vyjadrujú nevôľu aj s dovozom poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny. EÚ po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zrušila kvóty a clá na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov, čím nahnevala farmárov z Poľska, Maďarska a Slovenska, podľa ktorých produkcia z Ukrajiny zráža ceny na trhu.

image

Nekončiace protesty poľnohospodárov: Poľskí farmári zablokovali diaľnicu medzi Varšavou a Berlínom

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nedávno povedal, že Ukrajina v posledných mesiacoch nepredáva svoje obilie na poľskom trhu, ukrajinské obilie je prepravované cez Poľsko iba v tranzite. Cez hranicu s Poľskom podľa neho prechádza iba päť percent vývozu poľnohospodárskych produktov.

Poľnohospodári protestujú aj v ďalších európskych krajinách, vrátane Česka. V Prahe chcú pri ďalšom proteste vo štvrtok upozorniť na to, že vláda podľa nich nerieši ich problémy. Očakáva sa, že môžu prísť až tisíce poľnohospodárov a s nimi stovky traktorov a ďalšie poľnohospodárske techniky.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 04 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:07