Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny. Nedá sa od nej odstrihnúť, tvrdí Si Ťin-pching

27.03.2024, 22:29
Autor:
TASRTASR

Si Ťin-pching pripomenul, že nie je možné odstrihnúť sa od Číny a prerušiť dodávateľský reťazec. Otvorenie sa a spolupráca sú jedinou voľbou.

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

USA zase v stredu vyzvali spojencov, aby firmám zabránili v servise kľúčových nástrojov na výrobu čipov v Číne. Informujeme o tom na základe správ AFP a Reuters.

Popredný svetový výrobca

Holandská spoločnosť ASML je jedným z popredných svetových výrobcov zariadení na výrobu najmodernejších polovodičov pre širokú škálu produktov, od mobilných telefónov po autá. A tento rok oznámila, že má zablokovaný vývoz "malého množstva" svojich technicky vyspelých zariadení do Číny.

Tento sektor sa v uplynulých rokoch stal kľúčovým bojiskom, pričom USA a niektoré európske štáty blokujú export špičkových čipových technológií do Číny pre obavy z ich využitia vo vojenskej technike.

image

Nalomené vzťahy s Pekingom. Čínsky vodca na schôdzke s holandským premiérom kritizoval obchodné bariéry

"Čínsky ľud má legitímne práva na rozvoj a žiadna sila nemôže zastaviť tempo čínskeho vedeckého a technologického pokroku," povedal Si Ťin-pching Ruttemu podľa štátnej tlačovej agentúry Sinchua.

Si Ťin-pching pripomenul, že nie je možné odstrihnúť sa od Číny a prerušiť dodávateľský reťazec. Otvorenie sa a spolupráca sú jedinou voľbou, citovala prezidenta Sinchua.

Odstrihnutie od Pekingu

Rutte povedal novinárom na tlačovej konferencii, že nemôže zdieľať podrobnosti o diskusii. Uviedol len, že Holandsko sa vždy snaží zabezpečiť, aby akékoľvek obmedzenia nezasiahli dodávateľský reťazec a neovplyvnili "celkové ekonomické vzťahy".

Predstaviteľ amerického ministerstva obchodu Alan Estevez zase v stredu informoval, že USA žiadajú spojencov, aby zabránili svojim firmám v poskytovaní servisu určitých nástrojov na výrobu čipov pre čínskych zákazníkov.

"Spolupracujeme s našimi spojencami, aby sme určili, čo je dôležité z hľadiska servisu a čo nie je dôležité," povedal Estevez novinárom.

Washington sa snaží zastaviť Čínu vo výrobe pokročilejších čipov, ktoré by mohli byť použité na posilnenie jej armády. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oznámila v roku 2022 obmedzenia na dodávky zariadení a nástrojov na výrobu čipov z USA čínskym producentom. A presvedčila kľúčových výrobcov Japonsko a Holandsko, aby nasledovali Spojené štáty.

Tieto pravidlá americkým spoločnostiam sťažili tiež poskytovanie servisu zariadeniam, ktoré si čínske firmy kúpili pred zavedením nariadení, ale holandské a japonské pravidlá podobné obmedzenia nezahŕňali. Predstavitelia USA sa teraz snažia presvedčiť spojencov, aby sa k nim pridali aj v tomto bode.

01 - Modified: 2024-03-27 16:16:14 - Feat.: 1 - Title: Ruská spoločnosť spúšťa výrobu Citroënov v bývalej továrni Stellantisu. Pomohla jej Čína 02 - Modified: 2024-03-18 11:47:28 - Feat.: 1 - Title: Blinken varoval pred šírením dezinformácií umelou inteligenciou, zdôraznil podporu demokratických hodnôt 03 - Modified: 2024-03-11 17:22:57 - Feat.: 1 - Title: Ľudová armáda americké technológie nedostane. Spojené štáty prísne kontrolujú export čipov do Číny
01 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 02 - Modified: 2024-04-21 12:43:00 - Feat.: - Title: Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie, varujú médiá 03 - Modified: 2024-04-20 20:38:43 - Feat.: - Title: Americký minister zahraničia Blinken budúci týždeň odcestuje na trojdňovú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 05 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 12:13