Ivan Chrenko je historicky prvým slovenským miliardárom, pričom do miliardárskeho rebríčka sa prvý raz dostal v roku 2017. FOTO: HB Reavis
StoryEditor

Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov

02.04.2024, 13:26
Autor:
dušudušuČTKČTK

Najbohatšiu slovenskú rodinu momentálne zastupuje Valeria Haščáková a beneficientami sú aj jej dvaja maloletí synovia.

V rebríčku najbohatších Slovákov sa zmenilo poradie, rodina finančníka Jaroslava Haščáka na čele vystriedala doterajšieho lídra Ivana Chrenka. Vyplýva to zo zoznamu najbohatších ľudí sveta, ktorý zverejnil magazín Forbes.

V roku 2023 Chrenko disponoval majetkom v hodnote 1,48 miliardy eur a kým medziročne toto číslo viac-menej stagnovalo, rodina Haščákovcov si prilepšila z vlaňajších 1,39 miliardy na aktuálnych 1,66 miliardy. V rebríčku The Richest People In The World (Najbohatší ľudia sveta) figuruje rodina Jaroslava Haščáka na 1745. mieste a Chrenko sa nachádza na 1945. pozícii.

Najbohatšia manželka a synovia

Ivan Chrenko je historicky prvým slovenským miliardárom, pričom do miliardárskeho rebríčka sa prvý raz dostal v roku 2017. Majetok nadobudol najmä vďaka svojej developerskej skupine HB Reavis, ktorá sa profiluje ako medzinárodný poskytovateľ pracovných priestorov. Chrenko je známy aj tým, že sa vyhýba komunikácii s médiami.

image

Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca

Haščákovci zbohatli prostredníctvom finančnej skupiny Penta Investments, ktorá patrí medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku a poskytuje prácu viac ako 44-tisíc ľuďom. Jaroslav Haščák sa dištancoval od aktívneho riadenia skupiny najmä v dôsledku kauzy Gorila, v ktorej bol obvinený z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Finančník sa ocitol vo vyšetrovacej väzbe, kde zotrval až do januára 2021. Obvinenia odmietal a jeho právnikom sa podarilo vymôcť ich zrušenie aj následné ospravedlnenie od štátu. Na sklonku roka 2022 sa však objavilo obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. To bolo tento rok zrušené, no vzápätí opäť vznesené, keďže prokurátor vrátil vec na nové konanie. Rodinu momentálne zastupuje Haščákova manželka Valeria a beneficientami sú aj dvaja maloletí synovia.

Celkovo zoznam obsahuje mená 2,781 ľudí z celého sveta, ktorých majetok presahuje hodnotu aspoň jednej miliardy dolárov. Nachádza sa v ňom aj jedenásť Čechov. Najbohatšou je rodina českej podnikateľky Renáty Kellnerovej, vdovy po podnikateľovi Petrovi Kellnerovi. Jej imanie je expertmi z Forbes ohodnotené na približne 16,65 miliardy eur.

Expremiér aj zakladateľ Amazonu

O čosi nižšie sa v rebríčku spomedzi českých mien objavia napríklad Karel Komárek (8,79 miliardy eur), ktorý sa zameriava na lotériový a herný biznis, podnikateľ v sektore energetiky Pavel Tykač (7,12 miliardy eur) či expremiér a podnikateľ Andrej Babiš (3,24 miliardy eur).

Najbohatším človekom na svete je tento rok opäť Bernard Arnault. Majetok vlastníka podniku predávajúceho luxusný tovar LVMH magazín vyčíslil na 216 miliárd eur. To je o vyše 20 miliárd eur viac, ako mal tento Francúz podľa Forbesu vlani.

image

Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo

Druhým a tretím najbohatším človekom sú rovnako ako vlani zakladateľ automobilky Tesla Elon Musk s odhadovanými 180 miliardami eur a zakladateľ Amazonu Jeff Bezos s 179 miliardami eur.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 00:02