Finančník Jaroslav Hašščák. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca

21.03.2024, 11:58
Autor:
TASRTASR

Advokát namieta, že prokurátor informoval o nových obvineniach v čase, keď ich klienti ešte nemali doručené. Považuje to za nezákonný postup.

Obhajoba finančníka Jaroslava Haščáka vníma nové obvinenie v kauze Gorila ako pomstu bývalého špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za úlohu, ktorú mu pripisuje v súvislosti s trestnou novelou.

Považuje za vylúčené, že išlo o výsledok slobodného rozhodnutia radového, dočasne prideleného prokurátora. Obvinenie a postup, ktorý mu predchádzal, označila za exces. Informoval o tom advokát obvineného Martin Škubla.

image

Haščák je znovu obvinený v kauze Gorila. Má ísť o korupciu a založenie zločineckej skupiny

"Je za hranou zákona niekoho obviniť, následne v trestnom konaní nerobiť takmer nič a tolerovať aj nečinnosť polície, akurát sa prizerať jej hre na nazeranie obhajcov do spisu (aj to len pol roka a pri zatajení častí spisu) a napokon pred zánikom Úradu špeciálnej prokuratúry obvinenie v podstate len zopakovať bez toho, aby za takmer rok a pol bola daná odpoveď na vecné námietky obhajoby voči pôvodnému obvineniu," tvrdí obhajoba.

Advokát tiež namieta, že prokurátor informoval o nových obvineniach v čase, keď ich klienti ešte nemali doručené. Považuje to za nezákonný postup.

"Je totiž porušením prezumpcie neviny, ak orgán štátu informuje verejnosť iniciatívne o obvinení skôr, ako má vykázané jeho doručenie všetkým obvineným," upozornil.

Obhajoba spochybnila argumentáciu odôvodnenia obvinenia, hovorí tiež o zaujatom prokurátorovi.

Poukázala aj na to, že nové obvinenie sa už týka len osamoteného a zároveň premlčaného skutku Slovalco, čím z obvinenia prakticky "vymizla" ekonomická aktivita údajnej zločineckej skupiny.

Zároveň skutok Slovalco nepovažuje za trestný čin. Obvinenie z korupcie považuje za bizarné. Odmieta aj obvinenie v súvislosti so zločineckou skupinou.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodol 12. marca o obvinení finančníka Haščáka a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila.

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy. V prípade štyroch osôb aj o trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

01 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 11:32