Kombajn reže cukrovú trstinu na plantáži v San Cristobal na Kube. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cukor bol stovky rokov hlavnou oporou kubánskej ekonomiky, teraz čelí kultový priemysel úpadku

25.05.2024, 18:15
Autor:
TASRTASR

Kuba dováža cukor, aby uspokojila domáci dopyt. To bolo kedysi nemysliteľné a je v ostrom kontraste oproti rokom slávy, keď v Karibiku závideli Kube cukor, ktorý vyvážala do celého sveta.

Stovky rokov bol cukrovarnícky priemysel hlavnou oporou kubánskej ekonomiky. Cukor nebol pritom len kľúčový vývozný artikel ostrova. Pestovanie cukrovej trstiny je totiž základným kameňom aj ďalšieho národného priemyslu, produkcie rumu. To je však už minulosťou. Informuje o tom Reuters.

Cukrovarnícky priemysel na Kube je zdecimovaný. A viac, ako v minulosti, keď vyschli lukratívne kvóty na cukor v Sovietskom zväze po skončení studenej vojny.

image

Spojené štáty vyradili Kubu zo zoznamu krajín nedostatočne spolupracujúcich voči terorizmu

Historické minimum

Špirála inflácie, nedostatok základného tovaru a desaťročia trvajúce ekonomické embargo USA spôsobili Kube vážne ekonomické problémy. V obchode s cukrom je situácia obzvlášť pochmúrna.

"Nie je dosť nákladných áut a nedostatok paliva znamená, že niekedy uplynie niekoľko dní, kým môžeme pracovať," uviedol jeden z robotníkov na plantáži.

image

Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny

Stratené hodiny pri zbere úrody, keď ľudia a stroje len nečinne vyčkávajú, poškodili produkciu.

Už v minulej sezóne klesla produkcia na Kube len na 350-tisíc ton surového cukru, čo je historické minimum pre krajinu a výrazne pod 1,3 milióna ton v roku 2019.

Kuba teraz dováža cukor, aby uspokojila domáci dopyt. To bolo kedysi nemysliteľné a je v ostrom kontraste oproti rokom slávy, keď v Karibiku závideli Kube cukor, ktorý vyvážala do celého sveta.

Embargo aj zlé riadenie 

Prepad produkcie cukru má vážne dôsledky aj pre ostatné časti kubánskej ekonomiky, vrátane príjmov z exportu rumu. Aktuálne sa na karibskom ostrove vyrába rovnaké množstvo cukru ako v polovici 19. storočia.

Problémy nepochybne zhoršila americká politika "maximálneho tlaku", ktorú priniesol bývalý prezident Donald Trump. Jeho administratíva zvýšila obchodné embargo proti ostrovu a prezident Joe Biden ho neskôr rozšíril.

image

Nedostatok jedla na Kube sa zhoršuje, vláda prvýkrát požiadal o pomoc OSN

Ale za problémy, ktorým čelí kubánsky cukrovarnícky priemysel, nemôže len americké embargo. Roky chronicky zlého riadenia a nedostatočných investícií prispeli tiež ku "skaze" kedysi prosperujúceho odvetvia. Dnes do cukrovarníctva smerujú menej ako tri percentá štátnych investícií. Kubánska vláda namiesto toho podporuje cestovný ruch ako hlavný motor ekonomiky.

Ďalšiu ranu odvetviu zasadilo rozhodnutie zvýšiť od 1. marca ceny dotovaných palív na čerpacích staniciach až päťnásobne. A to v čase vysokej inflácie. Vláda to odôvodnila tým, že si už nemôže dovoliť vysoké dotácie na palivo.

Keď sa hovorí o cukrovarníckom priemysle na Kube, vždy niekto zacituje slávny refrén ostrova: "Bez cukru neexistuje krajina."

Pred očami Kubáncov tak teraz eroduje podstatná časť národnej identity - časť samotnej DNA ostrova.

01 - Modified: 2024-06-13 20:11:30 - Feat.: - Title: Na Kube, kam dorazili ruské bojové lode, sa nachádza aj americká jadrová ponorka 02 - Modified: 2024-06-13 12:59:36 - Feat.: - Title: Nevidíme dôvody na znepokojenie. Je to bežná prax, tvrdí Kremeľ o prítomnosti ruských bojových lodí na Kube 03 - Modified: 2024-06-12 17:03:43 - Feat.: - Title: Šéf BMW kritizoval rozhodnutie eurokomisie zaviesť clá na čínske elektromobily. Očakáva odvetu 04 - Modified: 2024-06-12 14:17:44 - Feat.: - Title: Do Havany priplávala flotila ruského námorníctva. Žiadna hrozba, reagujú USA 05 - Modified: 2024-06-11 11:00:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľný objav v našej Slnečnej sústave. Na červenom vesmírnom snehuliakovi by sa mohol nachádzať cukor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 06:25