Ilustračná forografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Únie sa zvýšil na nedávne hodnoty

13.08.2024, 11:21
Autor:
ČTKČTK

Gazprom v súčasnosti posiela plyn do EÚ len cez meraciu stanicu Sudža, vlani cez ňu prepravil 14,65 miliardy metrov kubických suroviny.

Tranzit ruského zemného plynu do Európskej únie potrubím cez Ukrajinu sa vrátil na nedávne hodnoty. Ruská spoločnosť Gazprom uviedla, že dnes pošle odberateľom v EÚ cez ukrajinské územie 42,4 milióna metrov kubických suroviny, informovala agentúra Reuters. Minulý týždeň vo štvrtok objem tranzitu kvôli slabšiemu dopytu klesol k 37 miliónom metrov kubických.

Gazprom v súčasnosti posiela plyn do EÚ len cez meraciu stanicu Sudža, vlani cez ňu prepravil 14,65 miliardy metrov kubických suroviny. To bola zhruba polovica zemného plynu, ktorý Rusko do EÚ vyviezlo. Na celkovej spotrebe plynu v EÚ sa táto surovina podieľala asi piatimi percentami. Plyn, ktorý Gazprom touto trasou posiela, pochádza z oblastí západnej Sibíri.

image

Zvýšenie cien plynu po ukrajinskom protiútoku by domácnosti nemali pocítiť, tvrdí odborník na energetiku

Do mája 2022 Gazprom posielal plyn aj cez meraciu stanicu Sochranovka, Ukrajinci ale vtedy rozhodli, že nebudú tranzit umožňovať. Odvolali sa na boje v oblasti, podľa Gazpromu ale na prerušenie tranzitu nebol dôvod. Krok ukrajinskej strany spôsobil, že vývoz ruského plynu do EÚ cez ukrajinské územie od mája 2022 klesol približne o tretinu. Kyjev vtedy tvrdil, že Gazprom by mohol plyn namiesto cez Sochranovku prepravovať cez stanicu Sudža, to ale podľa Gazpromu nie je technicky možné.

Osud meracej stanice Sudža ale teraz zostáva nejasný. Niektorí ruskí vojnoví blogeri a ukrajinské telegramové kanály uvádzajú, že kontrolu nad Sudžou má Ukrajina. Reuters upozorňuje, že nebol schopný tieto tvrdenia nezávisle overiť a že Moskva sa k situácii v Sudži zatiaľ podrobnejšie nevyjadrila.

Boje v okolí Sudži sú podľa analytikov v posledných dňoch jedným z dôvodov rastu cien plynu. Najbližší kontrakt na dodávku plynu v septembri sa vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku dnes dopoludnia predával za 39,30 eura za megawatthodinu (MWh).

image

Cena plynu pre európsky trh dosiahla tohtoročné maximum, obavy zvyšuje ukrajinský útok v Rusku

V pondelok cena krátko prekročila hranicu 41 eur a bola najvyššia od vlaňajšieho decembra. Práve vyššia cena môže znižovať dopyt, pre ktorý bol odber plynu minulý týždeň nižší. Ceny v TTF sú pre odberateľov v Európe určujúce.

Európska únia začala už dlho pred vojnou na Ukrajine odmietať ropu aj plyn z Ruska, odôvodňovala to hlavne snahou o diverzifikáciu. Po začiatku invázie EÚ nákup ruských energetických surovín obmedzila ešte viac, vnútrozemské štáty v strednej Európe ale dostali výnimku, aby získali viac času nájsť si alternatívnych dodávateľov.

Cena plynu sa začala citeľnejšie zvyšovať v roku 2021, v nasledujúcom roku sa aj v dôsledku vojny na Ukrajine prechodne dostala na rekordných viac ako 300 eur za MWh. V posledných mesiacoch sa ceny plynu v TTF pohybujú v rozmedzí 30 až 40 eur. V závere februára cena plynu klesla až k 22 eurám.

01 - Modified: 2024-09-15 16:33:39 - Feat.: - Title: Moskva by mohla obmedziť vývoz strategických komodít, vyhlásil Putin. Dotknuté firmy návrh zaskočil 02 - Modified: 2024-09-15 12:15:16 - Feat.: - Title: Pri ruskom ostreľovaní Pokrovska zahynula jedna osoba. Z mesta ušlo už 20-tisíc obyvateľov 03 - Modified: 2024-09-15 11:30:11 - Feat.: - Title: Scholz očakáva predaj ruského podielu v brandenburskej rafinérii do konca roka 04 - Modified: 2024-09-15 08:12:39 - Feat.: - Title: Putin na mediálnom summite zdôraznil význam slobody slova. Kritici ho vysmiali, označili to za absurdné 05 - Modified: 2024-09-15 07:13:02 - Feat.: - Title: Rusko aj Ukrajina hlásia zostrelenie dronov, útočilo sa na Charkov aj Brianskú oblasť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. september 2024 05:11