Zavedenie týchto ciel Čína podľa odborníkov zvažuje, aby vytvorila nátlak na Nemecko ako najväčšiu ekonomiku v rámci Európskej únie. FOTO: Peter Mayer
StoryEditor

Čína zvažuje zvýšiť clá na autá so spaľovacími motormi. Ohrozila by tým pracovné miesta na Slovensku

26.08.2024, 10:36
Autor:
TASRTASR
  • Slovenská asociácia pre elektromobilitu zdôraznila, že diskusia o zavedení ciel na čínske elektromobily na pôde Európskej únie by sa nemala obmedzovať len na krátkodobé konkurenčné výhody.
  • Je podľa nej potrebné zvážiť aj dlhodobé dôsledky.

Čína v piatok oznámila zámer zvýšiť dovozné clá na vozidlá so spaľovacími motormi s veľkým objemom. Plán zvýšenia dovozných ciel by mal priamo súvisieť s pripravovaným hlasovaním Európskej únie o zavedení ciel na čínske elektromobily.

Toto možno vnímať ako stupňovanie hrozieb ďalších odvetných opatrení zo strany Číny, čo zvyšuje riziko vypuknutia obchodnej vojny. Informovala o tom v pondelok Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).

image

Peking pripravuje odvetu. Tá zabolí Slovensko najviac, ohroziť môže aj viaceré veľké investície

"Čína otvorene varuje, že zvažuje zavedenie ciel až do výšky 25 percent na európske vozidlá s veľkými spaľovacími motormi nad 2,5 litra, čo by najviac zasiahlo nemecké automobilky, ktoré v minulom roku v tomto segmente realizovali export v objeme 1,2 miliardy eur. Pre Slovensko by to znamenalo ohrozenie pracovných miest a negatívne dosahy na ekonomiku, keďže sme v minulom roku do Číny vyviezli automobily spolu v hodnote vyše 2,3 miliardy eur," priblížila asociácia.

image

Čínska asociácia odmieta návrh na úpravu ciel pri dovoze elektromobilov do EÚ

Zavedenie týchto ciel Čína podľa odborníkov zvažuje, aby vytvorila nátlak na Nemecko ako najväčšiu ekonomiku v rámci Európskej únie. Tým chce krajinu prinútiť k výraznejšej lobistickej aktivite v Európskej komisii proti novým clám na čínske elektromobily.

image

Čínska vláda sa stretla so šéfmi automobiliek, zvažuje vyššie clá na dovoz áut ako odvetu

SEVA zdôraznila, že diskusia o zavedení ciel na čínske elektromobily na pôde Európskej únie by sa nemala obmedzovať len na krátkodobé konkurenčné výhody.

Je podľa nej potrebné zvážiť aj dlhodobé dôsledky, ako je strata prístupu na najväčší automobilový trh na svete a ohrozenie lokálnych dodávateľov, ktorí sú kľúčoví pre slovenský automobilový priemysel.

01 - Modified: 2024-09-16 13:49:04 - Feat.: - Title: Tusk chce rokovať s premiérmi okolitých krajín. Navrhuje spoločne požiadať o finančnú podporu EÚ 02 - Modified: 2024-09-16 14:30:43 - Feat.: - Title: Slovensko je tesne nad minimom Európy (komentár) 03 - Modified: 2024-09-16 05:40:24 - Feat.: - Title: Čínske veľkomesto Šanghaj zasiahol tajfún Bebinca 04 - Modified: 2024-09-13 13:34:07 - Feat.: - Title: Čína kritizuje odmietnutie návrhu na minimálnu cenu elektromobilov z európskej strany 05 - Modified: 2024-09-13 12:00:00 - Feat.: - Title: Očakávaná Kia je už na Slovensku. Poznáme ceny „ľudového“ elektromobilu značky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. september 2024 21:14