Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová a Tino Chrupalla. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemeckí ekonómovia sa obávajú negatívnych dopadov volieb v Sasku a Durínsku

16.09.2024, 14:05
Autor:
ČTKČTK

Výrazná je obava expertov predovšetkým z toho, že výsledky AfD ovplyvnia schopnosť Saska a Durínska prilákať kvalifikovanú pracovnú silu.

Nemeckí ekonómovia sa obávajú, že výsledky nedávnych krajinských volieb budú mať negatívny dopad na hospodárstvo Saska a Durínska. Vyplýva to z prieskumu medzi 185 profesormi národohospodárstva na nemeckých vysokých školách, ktorý dnes zverejnil hospodársky inštitút Ifo.

V oboch voľbách získala vyše 30 percent hlasov protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD), v Durínsku dokonca zvíťazila. Negatívne dopady vidia odborníci predovšetkým v atraktivite pre kvalifikované pracovné sily a pre investície.

Negatívny vplyv výsledkov volieb očakáva 67 percent opýtaných ekonómov v prípade Saska, ktoré má zhruba štyri milióny obyvateľov, a 74 percent v prípade o polovicu menšieho Durínska.

image

Vládne strany dostali na frak, tvrdí v reakcii na krajinské voľby v Nemecku politológ

Hlasovanie z 1. septembra v Sasku, ktoré hraničí s Českom, vyhrala konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU) doterajšieho premiéra Michaela Kretschmera. Len tesne druhá ale skončila AfD a na treťom mieste bola nová ľavicová formácia Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej (BSW), ktorá sa rovnako stavia skepticky voči imigrácii.

V Durínsku AfD voľby vyhrala, BSW bola aj tam tretia po CDU. Teraz politici v oboch spolkových krajinách vedú rokovania o vládnych koalíciách. Čaká sa, že budú zložitá a dlhá.

Podľa Ifo len 28 percent opýtaných ekonómov hodnotilo výsledok volieb v Sasku neutrálne, v prípade Durínska to je 21 percent. Pozitívne dôsledky hlasovania vidí len niekoľko málo percent opýtaných ekonómov.

"Tieto výsledky sú dôkazom toho, ako silno volebné výsledky ovplyvňujú hospodárske očakávania," uviedol Niklas Potrafke z Ifo. "Tak jasný názor odborníkov, že podpora radikálnych strán poškodí hospodárstvo, by mal byť pre obyvateľov budíčkom," dodal.

image

Scholz chce potlačiť silu krajnej pravice, v parlamente obhajoval migračnú politiku

Výrazná je obava expertov predovšetkým z toho, že výsledky AfD ovplyvnia schopnosť Saska a Durínska prilákať kvalifikovanú pracovnú silu.

Úspech novej strany BSW, ktorá sa odštiepila od postkomunistickej Ľavice a kombinuje ľavicovú hospodársku a sociálnu politiku s kritickým pohľadom na imigráciu, podľa ekonómov bude mať vplyv hlavne na rozhodovanie podnikov o investíciách.

Už v nedeľu sa budú v Nemecku konať ďalšie voľby, a to v spolkovej krajine Braniborsko, ktorá sa rozprestiera okolo Berlína. Taktiež tam podľa prieskumov zvíťazí AfD, druhá by mohla skončiť vládna sociálna demokracia (SPD).

01 - Modified: 2024-09-13 10:52:01 - Feat.: - Title: Deindustrializácia Nemecka sa začala. Firmy obmedzujú výrobu a miznú z krajiny 02 - Modified: 2024-09-11 08:36:24 - Feat.: - Title: Scholz chce potlačiť silu krajnej pravice, v parlamente obhajoval migračnú politiku 03 - Modified: 2024-09-10 07:26:27 - Feat.: - Title: Antverpská deklarácia európskych priemyselníkov nezabrala. Volkswagen sa zmieta v kríze 04 - Modified: 2024-09-06 10:30:06 - Feat.: - Title: Berlínsky inštitút zmenil prognózu nemeckej ekonomiky 05 - Modified: 2024-09-05 10:01:14 - Feat.: - Title: Nemecká ekonomika sa zasekla, inštitút Ifo očakáva nulový tohtoročný rast
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. september 2024 14:06