Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz chce potlačiť silu krajnej pravice, v parlamente obhajoval migračnú politiku

11.09.2024, 10:36
Autor:
ČTKČTK

Receptom na potlačenie radikálnych strán je podľa nemeckého kancelára poctivá práca a politika zameraná na budúcnosť. Takú podľa neho jeho vláda vykonáva, a to aj v oblasti migrácie.

Nemecká vláda urobí všetko pre to, aby krajná pravica opäť stratila na sile. V prejave v Spolkovom sneme to dnes vyhlásil kancelár Olaf Scholz, ktorý vedie vládu sociálnych demokratov (SPD), zelených a slobodných demokratov (FDP). Kancelár obhajoval tiež vládnu migračnú politiku a podporu, ktorú Nemecko poskytuje Ukrajine v obrane proti ruskej agresii.

Scholz na začiatku debaty venovanej rozpočtu na budúci rok reagoval na krajinské voľby v Sasku a Duríne, v ktorých 1. septembra strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) získala vyše 30 percent hlasov. V Durínsku dokonca so značným náskokom zvíťazila.

Výsledky hlasovania označil Scholz za "skľučujúce". AfD, označovaná za pravicovo populistickú až krajne pravicovú, je podľa neho "v manželstve s minulosťou" a snaží sa Nemecko pripraviť o budúcnosť. Spolková vláda ale urobí podľa Scholza všetko pre to, aby sa AfD opäť stala bezvýznamnou.

image

Rozhovory medzi nemeckou vládou a opozíciou o kontrole migrácie sa nepohli. Scholz nešetril kritikou

Obhajoval migračnú politiku

Receptom na potlačenie radikálnych strán je podľa kancelára poctivá práca a politika zameraná na budúcnosť. Takú podľa neho jeho vláda vykonáva, a to aj v oblasti migrácie. Práve migračnú politiku svojho kabinetu Scholz po väčšinu svojho zhruba polhodinového príhovoru obhajoval.

"Otvorenosť voči svetu neznamená, že môže prísť každý, kto chce," povedal. Vláda však podľa neho prijala sériu opatrení, ktoré podporili boj proti nelegálnej migrácii, a ďalšie chystá. Pripustil zároveň, že nie vždy je ľahké obhájiť prijímané opatrenia pred susednými krajinami.

image

Nemecké rozhodnutie o hraničných kontrolách je neprijateľné, povedal Tusk

Napríklad v pondelok ministerka vnútra Nancy Faeserová oznámila, že Nemecko od 16. septembra zavádza kontroly na všetkých pozemných hraniciach. Hranica s Rakúskom kontroluje už od roku 2015, s Českom, Poľskom a Švajčiarskom od októbra minulého roka. Pribudla tak kontrola hraníc s Francúzskom, Luxemburskom, Belgickom, Holandskom a Dánskom.

Kritizoval aj ďalšiu opozičnú formáciu

Scholz v prejave ostro kritizoval okrem AfD aj ďalšiu opozičnú formáciu CDU/CSU. Konzervatívna únia v utorok ukončila rokovania s vládou o kompromise v migračnej a azylovej politike, podľa nej nešli vládne návrhy dostatočne ďaleko.

CDU/CSU požadovala predovšetkým častejšie odmietanie migrantov priamo na nemeckých hraniciach. Proti tomu sa už vymedzili napríklad Rakúsko či Poľsko. Podľa Scholza je za stroskotaním rozhovorov malosť čelných politikov CDU/CSU, ktorí nie sú ochotní pristúpiť na kompromis. "Dvere (pre rokovania) ale nie sú zatvorené," dodal.

image

Rakúsko nebude prijímať migrantov odmietnutých na nemeckej hranici, vyhlásil minister

Kancelár v prejave obhajoval tiež podporu, ktorú Nemecko poskytuje Ukrajine na obranu proti ruskej agresii. Sľúbil, že Berlín bude Kyjev podporovať tak dlho, ako to bude možné.

Práve teraz je podľa Scholza ten správny moment hľadať tiež cesty "k spravodlivému mieru". Aktuálnou úlohou je podľa neho zorganizovať ďalšiu mierovú konferenciu, ktorej by sa tentoraz zúčastnilo aj Rusko. O usporiadaní nového mierového samitu Scholz minulý týždeň rokoval osobne vo Frankfurte nad Mohanom aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

01 - Modified: 2024-09-17 20:16:13 - Feat.: - Title: Nemecká AfD by podľa ďalšieho prieskumu pred voľbami opäť zvíťazila v Brandenbursku 02 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Točia v bludnom kruhu. Optimizmus Nemecka sa stratil 03 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie 04 - Modified: 2024-09-17 12:53:10 - Feat.: - Title: Viac ako polovicu nových batériových áut v Nemecku tvoria SUV 05 - Modified: 2024-09-17 11:59:14 - Feat.: - Title: Budúcim nemeckým kancelárom môže byť Friedrich​ Merz, povedie CDU/CSU do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 22:16