Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americký Kongres nemá plán financovania vlády ani dva týždne pred možnou uzávierkou

17.09.2024, 14:00
Autor:
ČTKČTK
  • Takzvaný shutdown USA naposledy zažili, keď bol prezident Trump, a to hneď dvakrát.
  • Druhá uzávierka na prelome rokov 2018 a 2019 trvala dlhšie ako mesiac.

Ťahanice v americkom Kongrese okolo financovania vlády v ďalšom fiškálnom roku, ktorý začína 1. októbra, by sa opäť mohli pretiahnuť do poslednej chvíle.

Necelé dva týždne pred hroziacou uzávierkou federálnych agentúr stále chýba plán s dostatočnou podporou v oboch komorách, informujú americké médiá. Stratégia republikánskeho vedenia v Snemovni reprezentantov minulý týždeň stroskotala.

Komplikovaná situácia Kongresu

Vyčlenenie peňazí na chod štátu opäť komplikuje zložitá matematika súčasného Kongresu, v ktorom republikáni držia tesnú väčšinu v snemovni, zatiaľ čo v Senáte má tesne navrch Demokratická strana.

Do procesu tiež vstupuje kampaň pred novembrovými voľbami, pretože kandidát republikánov na prezidenta a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump svojich spojencov vyzval, aby neustupovali od svojich požiadaviek.

image

Ekonomika USA v druhom kvartáli vzrástla o tri percentá, najmä vďaka spotrebiteľským výdavkom

Predseda snemovne Mike Johnson sa snažil minulý týždeň presadiť návrh, ktorý by predĺžil aktuálny rozpočtový rámec na ďalších šesť mesiacov.

Zároveň chcel schváliť nesúvisiace opatrenia, ktoré by sprísnili podmienky pre registráciu k voľbám. Demokrati tento postup odmietali a nesúhlas prejavili aj niektorí republikáni.

Pokúsia sa o týždeň

Johnson nakoniec hlasovanie plánované na minulú stredu na poslednú chvíľu zrušil, keď bolo jasné, že návrh nemá dostatočnú podporu, informovala televízia NBC News. Podľa tohto zdroja sa republikáni v snemovni o schválení rozpočtového návrhu znovu pokúsia tento týždeň, konkrétne plány Johnsona však nie sú jasné.

Líder demokratov v Senáte Chuck Schumer medzitým podľa spravodajského webu Axios naznačuje, že by mohla prvý krok urobiť jeho komora.

image

Americká centrálna banka potrebuje viac dôkazov o zmierňovaní inflácie, než zníži sadzby, vraví jej šéf Powell

Schumer dáva najavo, že akýkoľvek výdavkový plán s prídavkom o registrácii k voľbám by v Senáte neprešiel. Pokiaľ dve strany nenájdu spoločnú reč, v noci na 1. októbra vláde dôjdu peniaze na prevádzku a úrady budú nútené obmedzovať prácu a posielať zamestnancov na nútenú dovolenku.

Hrozba vládnej uzávierky

Hrozba vládnej uzávierky je v posledných rokoch v Spojených štátoch pomerne bežným javom v dôsledku slabej ochoty na spoluprácu medzi republikánmi a demokratmi.

image

Americký Fed vykázal za minulý rok rekordnú stratu

Na konci minulého a na začiatku tohto roka napríklad Kongres štyrikrát odvracal paralýzu úradov provizórnymi opatreniami, než schválil riadny balík o vládnych financiách.

Takzvaný shutdown USA naposledy zažili, keď bol prezident Trump, a to hneď dvakrát. Druhá uzávierka na prelome rokov 2018 a 2019 trvala dlhšie ako mesiac.

01 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov 02 - Modified: 2024-09-19 15:38:39 - Feat.: - Title: Predaj starších domov v USA klesol v auguste na desaťmesačné minimum 03 - Modified: 2024-09-19 15:11:05 - Feat.: - Title: Európa aj Amerika sú silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, povedal šéf NATO počas svojej rozlúčky 04 - Modified: 2024-09-19 15:03:49 - Feat.: - Title: Schodok bežného účtu USA dosiahol v druhom kvartáli viac než dvojročné maximum 05 - Modified: 2024-09-19 13:50:08 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA klesol takmer na štvormesačné minimum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 19:02