Na archívnej snímke budova centrály banky Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Argumenty proti zlúčeniu Commerzbank a UniCredit sú nepresvedčivé, tvrdí šéfka rady ekonomických expertov

30.09.2024, 11:19
Autor:
TASRTASR

UniCredit sa tento mesiac stala najväčším investorom Commerzbank po nemeckom štáte, keď prekonala konkurentov a kúpila 4,5 percenta akcií od nemeckej vlády.

Záujem talianskej banky UniCredit o Commerzbank vyvolal v Nemecku spory. Ale Monika Schnitzerová, popredná ekonómka, ktorá predsedá poradnej skupine kancelára Olafa Scholza, v pondelok uviedla, že argumenty proti potenciálnemu spojeniu sú "nepresvedčivé". Informuje agentúra AFP.

"V zásade neexistujú žiadne námietky proti akvizícii nemeckej banky zahraničnou bankou," uviedla Schnitzerová.

Talianska UniCredit zaskočila Nemecko, keď si od začiatku septembra vybudovala v Commerzbank pozíciu, ktorá zodpovedá podielu vo výške približne 21 percent. To podnietilo špekulácie o možnom prevzatí.

Scholz varoval UniCredit

Nemecké odbory a politici vyjadrili obavy, že akvizícia druhého najväčšieho veriteľa v krajine by mohla viesť k strate pracovných miest a obmedzeniu poskytovania úverov malým a stredným firmám v Nemecku. Samotný kancelár Scholz varoval UniCredit pred "nepriateľským" prevzatím.

image

Nemecký minister financií vyjadril obavy z nepriateľského prevzatia Commerzbank

Schnitzerová, ktorá vedie nemeckú radu ekonomických expertov, však obavy bagatelizovala. "Námietky, ktoré vzniesli niektorí v súvislosti so stratou pracovných miest a znížením financovania pre nemecké malé a stredné firmy, sú nepresvedčivé," povedala.

"Zvýšenie produktivity je nevyhnutné, aby sme sa stali konkurencieschopnejšími na medzinárodnej úrovni. A zahraničná banka by tiež chcela podnikať, čo zahŕňa poskytovanie úverov," pripomenula Schnitzerová.

Má to v rukách ECB

V reakcii na obavy, že by sa UniCredit mohla stať príliš veľkou a predstavovať systémové riziko, Schnitzerová uviedla, že "nie je úlohou nemeckej vlády tomu zabrániť". Podľa nej je na Európskej centrálnej banke, aby posúdila systémové riziko, a na Európskej komisii, aby preskúmala vplyv fúzie na hospodársku súťaž.

Commerzbank vyhlásila, že bude bojovať proti akémukoľvek pokusu o prevzatie, a nemecká vláda sľúbila podporu snahe banky zostať nezávislou.

image

Nemecké odbory vyzvali vládu, aby zabránila prevzatiu Commerzbank

Banka so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom minulý týždeň zvýšila svoje prognózy zisku a oznámila plány na zvýšenie odmien pre akcionárov v nádeji, že zvýši cenu svojich akcií a predraží prevzatie.

Nemecká vláda stále vlastní podiel vo výške 12 percent v Commerzbank po predaji 4,5 percenta akcií začiatkom tohto mesiaca, ktoré získala UniCredit. Berlín následne oznámil, že nateraz nebude predávať žiadne ďalšie akcie.

V spojení vidia potenciál

Zástancovia spojenia UniCredit a Commerzbank tvrdia, že má potenciál vytvoriť európskeho šampióna v sektore, ktorý potrebuje väčšiu konsolidáciu, aby držal krok s globálnymi rivalmi.

"Európsky finančný trh nie je dostatočne integrovaný a najmä nemecké banky nie sú dostatočne konkurencieschopné (medzinárodne)," napísala Schnitzerová na sociálnu sieť začiatkom tohto mesiaca. "Je potrebná konsolidácia a väčšia produktivita," dodala.

image

UniCredit zvyšuje svoj podiel v Commerzbank, môže byť najväčším akcionárom

Commerzbank má viac ako 42-tisíc zamestnancov, vyše 25-tisíc firemných klientov a podieľa sa takmer tretinou na platbách v rámci nemeckého zahraničného obchodu. Je tak dôležitým pilierom nemeckej ekonomiky.

UniCredit sa tento mesiac stala najväčším investorom Commerzbank po nemeckom štáte, keď prekonala konkurentov a kúpila 4,5 percenta akcií od nemeckej vlády.

image

Šéf talianskej banky UniCredit podporil zlúčenie s Commerzbank

Jej podiel v banke tak vzrástol na deväť percent. A minulý týždeň UniCredit odhalila, že s pomocou finančných derivátov viac ako zdvojnásobila svoj podiel v Commerzbank na 21 percent.

Tento krok však musia ešte schváliť príslušné regulačné úrady. UniCredit by sa tak stala najväčším akcionárom Commerzbank.

01 - Modified: 2024-10-08 18:17:46 - Feat.: - Title: Kontroly na nemeckých hraniciach tu budú ešte veľmi dlho, vyhlásil Scholz. Je s nimi veľa problémov 02 - Modified: 2024-10-08 13:11:54 - Feat.: - Title: Biden sa v Berlíne stretne s lídrami Nemecka, Francúzska a Británie 03 - Modified: 2024-10-03 20:57:39 - Feat.: - Title: Pre mnohých vo východnom Nemecku znamenalo zjednotenie krajiny kolaps a zrútenie života, povedal Scholz 04 - Modified: 2024-10-02 15:35:07 - Feat.: - Title: Scholz vyzval na urýchlené dokončenie rokovaní s blokom Mercosur, významne posilní nemecké hospodárstvo 05 - Modified: 2024-10-02 14:55:09 - Feat.: - Title: Scholz a Macron odsúdili iránsky útok na Izrael, rokovali aj o Ukrajine
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. október 2024 20:17