Odborári držia transparenty počas štrajku v prístave v New Jersey. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Štrajk v USA: Tisíce zamestnancov prístavov štrajkujú pred rušnou sezónou, obchod to môže stáť milióny

01.10.2024, 13:58
Autor:
ČTKČTK

Štrajkujú členovia Medzinárodnej asociácie lodných dopravcov na východnom pobreží a na pobreží Mexického zálivu. Zastavili kontajnerovú dopravu od amerického štátu Maine až po Texas.

V Spojených štátoch vstúpili do časovo neobmedzeného štrajku desiatky tisíc zamestnancov z 36 prístavov. Hrozí tak výrazné narušenie obchodu a ekonomiky pred prezidentskými voľbami a pred rušnou sezónou vianočných nákupov.

Štrajk robotníkov v amerických prístavoch môže stáť miliardy

Je to prvé takéto zastavenie prevádzky za posledných takmer 50 rokov, píše portál BBC. Biely dom podľa agentúry Reuters predpokladá, že dopad štrajkov na spotrebiteľov bude obmedzený.

Zastavenie dopravy

Štrajkujú členovia Medzinárodnej asociácie lodných dopravcov na východnom pobreží a na pobreží Mexického zálivu. Zastavili kontajnerovú dopravu od amerického štátu Maine až po Texas. 

Od štrajku ich neodradila ani nová ponuka zamestnávateľov, ktorí im navrhli zvýšenie miezd skoro o 50 percent, ani naliehanie Bieleho domu.

image

Odborári nemeckého Volkswagenu hrozia štrajkom. Firma bojuje s problémami, no oni chcú vyššie platy

Prezident Joe Biden má právomoc prerušiť štrajk na 80 dní kvôli ďalšiemu vyjednávaniu. Biely dom ale uviedol, že sa k tomuto kroku nechystá. Biden aj viceprezidentka Kamala Harrisová oznámili, že situáciu pozorne sledujú.

"Prezident poveril svoj tím, aby obom stranám napriamo oznámil, že je potrebné, aby zasadli k rokovaciemu stolu a konali v dobrej viere - férovo a rýchlo," uviedol Biely dom.

Prezident podľa neho tiež nariadil svojej pracovnej skupine určenej na problematiku narušených dodávateľských reťazcov, aby sa stretávala každý deň a pripravovala sa na riešenie možných ťažkostí.

Americký obchod

Cez prístavy na východnom pobreží USA prechádza asi polovica kontajnerovej prepravy amerického zahraničného obchodu. Štrajk desiatok tisíc členov odborov ILA by sa preto mohol prejaviť pomerne rýchlo a stáť niekoľko sto miliónov dolárov denne, píše agentúra DPA.

Členovia ILA nakladajú a vykladajú lode a sú zodpovední za údržbu prístavnej techniky. Ich odborový zväz poukazuje na miliardové zisky v kontajnerovej doprave. 

Podľa webu denníka The Wall Street Journal požadoval pri rokovaniach zvýšenie príjmov o 77 percent v priebehu štyroch rokov. Zamestnanci tiež chcú zavedenie ochranných opatrení proti automatizácii, ktorá by mohla viesť k strate pracovných miest.

Prepravné spoločnosti zarobili za pandémie covidu-19 vďaka rastu cien miliardy, povedal agentúre AP šéf asociácie ILA vo filadelfskom prístave Boise Butler.

"Teraz chceme, aby nám to vrátili. A ony to vrátia, "uviedol. Odbory budú podľa neho štrajkovať tak dlho, ako bude potrebné. Cieľom je dosiahnuť spravodlivú dohodu. Podľa Butlera majú odbory na prepravné firmy páky, aby jej docielili.

01 - Modified: 2024-10-01 06:43:51 - Feat.: 1 - Title: V USA vstúpili do štrajku zamestnanci prístavov, hrozí narušenie obchodu 02 - Modified: 2024-09-26 13:46:00 - Feat.: 1 - Title: Odborári nemeckého Volkswagenu hrozia štrajkom. Firma bojuje s problémami, no oni chcú vyššie platy 03 - Modified: 2024-09-25 12:16:46 - Feat.: 1 - Title: Vedenie Volkswagenu a odbory začali v stredu kritické rozhovory o prepúšťaní
01 - Modified: 2024-10-18 13:08:17 - Feat.: - Title: V Taliansku štrajkujú zamestnanci automobilového priemyslu 02 - Modified: 2024-10-18 10:31:49 - Feat.: - Title: USA a Nemecko musia pokračovať v podpore Ukrajiny do jej víťazstva, vyhlásil Biden 03 - Modified: 2024-10-18 06:24:39 - Feat.: - Title: Rezort diplomacie USA dúfa, že Hamas bude viesť vodca odlišný od Sinwára 04 - Modified: 2024-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Voľby amerického prezidenta medzi Trumpom a Harrisovou? Je to súboj dvoch úplne rozdielnych svetov 05 - Modified: 2024-10-17 20:45:12 - Feat.: - Title: Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. október 2024 15:57