Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Česko chce, aby sa znížili emisné ciele EÚ, sú podľa neho príliš ambiciózne

04.10.2024, 14:35
Autor:
TASRTASR

V otázke zavedenia ciel na čínske elektromobily, o ktorých rozhoduje Európska komisia, je Česko podľa ministra dopravy Martina Kupku na strane Nemecka, ktoré s ich zavedením nesúhlasí.

Česko prišlo s iniciatívou udržania konkurencieschopnosti európskeho automobilového priemyslu. Chce, aby sa revízia nariadenia o emisných normách CO2 pre osobné automobily uskutočnila už v prvej polovici budúceho roka, namiesto plánovaného roku 2026.

Ak sa tak nestane, hrozia podľa premiéra Petra Fialu pokuty. Iniciatívu predstavil v piatok spolu s ministrom dopravy Martinom Kupkom.

Hrozia pokuty

"V Európe sa elektromobily nepredávajú tak rýchlo, ako sa pôvodne predpokladalo. Ak by ten súčasný emisný cieľ platil, hrozia pokuty a zníženie konkurencieschopnosti automobiliek v Európe, a to by malo vážny vplyv na Českú republiku," povedal Fiala.

Zdôraznil, že automobilový priemysel tvorí takmer desať percent českého hrubého domáceho produktu a zamestnáva státisíce ľudí.

image

Prehlasovali nás. Únia prijala kladivo na čínske e-autá, odvetný krok zabolí najmä náš Volkswagen a Jaguar

O tempe a jednotlivých opatreniach, ktoré sa v rámci takzvaného Green Dealu (Európskej zelenej dohody) zavádzajú, je podľa Fialu potrebné viesť racionálnu debatu. Dodal, že realita nezodpovedá očakávaniam, s ktorými boli tieto ciele prijímané.

"Musíme urobiť určité zmeny, lebo inak ohrozujeme európsky automobilový priemysel, a tým samozrejme ohrozujeme aj ekonomiku v Českej republike," dodal. Predseda českej vlády verí, že Česko bude s iniciatívou úspešné.

Podľa ministra dopravy Martina Kupku by plánovaný zákaz predaja áut so spaľovacím motorom v Európskej únii (EÚ) od roku 2035 nastal príliš skoro.

image

Dobré riešenie neexistuje. Boj o clá na elektrické autá z Číny ešte nie je na konci

Argumentuje tým, že medziročný pokles ich predaja v Únii je osem percent, pričom predchádzajúce plány predpokladali, naopak, pokračujúcu rastúcu krivku a na tom boli postavené aj príslušné emisné limity. Ak ich české a európske automobilky nesplnia, museli by platiť sankcie.

Česko na strane Nemecka

"Namiesto toho, aby dokázali lepšie obstáť v súťaži a znižovať ceny vozidiel pre spotrebiteľov, tak sa, naopak, prejaví ďalší rast nákladov a obmedzenie možností investovať do vývoja. A je pritom úplne jasné, že bez vývoja nemáme šancu udržať krok s čínskou či americkou konkurenciou," dodal Kupka.

image

Odborový zväz IG Metall odmietol nové clá EÚ na elektromobily z Číny

V otázke zavedenia ciel na čínske elektromobily, o ktorých rozhoduje Európska komisia, je Česko podľa ministra na strane Nemecka, ktoré s ich zavedením nesúhlasí. Obáva sa dôsledkov, ktoré by mohli vyvolať recipročné kroky Číny.

Vzhľadom na to, že sa mnohé kľúčové komponenty automobilového priemyslu dovážajú do Európy práve z Číny, je podľa Kupku nutné zabrániť tomu, aby vznikla takzvaná "vojna ciel".

01 - Modified: 2024-10-04 15:25:33 - Feat.: - Title: Nemecké automobilky varujú pred clami na čínske elektromobily, žiadajú dohodu 02 - Modified: 2024-10-04 13:05:33 - Feat.: - Title: Dopyt po nových autách v Nemecku v septembri klesol 03 - Modified: 2024-10-04 12:55:45 - Feat.: - Title: Recipročné opatrenia Číny môžu ohroziť export automobilov, tvrdí Slovenská asociácia pre elektromobilitu 04 - Modified: 2024-10-04 13:52:31 - Feat.: - Title: Technická porucha v systéme letovej prevádzky spôsobila problémy v celom Nemecku 05 - Modified: 2024-10-04 10:13:07 - Feat.: - Title: Český študent sa vyhrážal vystrieľaním triedy, hrozia mu štyri roky väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 20:15