StoryEditor

Fico na Ukrajine ponúkol Slovensko na mierovú konferenciu. Nebudeme šetriť zdrojmi, povedal

07.10.2024, 13:24
07.10.2024, 15:23
Autor:
prutprut

Predseda vlády ponúkol Slovensko ako miesto pre prípadné stretnutia na nižšej úrovni, ktoré by mohli byť súčasťou veľkého mierového samitu.

Premiér Robert Fico po dnešnom rokovaní s ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom v Užhorode oznámil, že je pripravený pokračovať v stretnutiach vlád Slovenska a Ukrajiny. 

Fico vyjadril podporu mierovým iniciatívam, vrátane mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Hlásim sa ku každému jednému mierového plánu, či už je realistický alebo nie," povedal Fico. 

Zároveň ponúkol Slovensko ako miesto pre prípadné stretnutia na nižšej úrovni, ktoré by mohli byť súčasťou veľkého mierového samitu. "Zúčastníme sa každej jednej mierovej iniciatívy, ktorá by mohla viesť k zastaveniu tohto vojnového konfliktu," dodal.

image

Fico v Užhorode uznal, že mier musí byť pre Ukrajinu spravodlivý. Šmyhaľovi ponúkol pomoc so vstupom do Únie

Premiér ponúkol v rámci samitu "pohostinnosť Slovenska" v prípade, ak by sa jeho časť konala práve u nás. "Nebudeme šetriť zdroje, nebudeme šetriť energiu a urobíme všetko preto, aby prípadná konferencia, ktorá by mohla byť súčasťou tej veľkej svetovej konferencie, bola maximálne úspešná," povedal Fico.

Ukrajinský premiér Šmyhaľ vyzdvihol význam Slovenska v oblasti energetickej podpory Ukrajiny, pričom zdôraznil, že Slovensko je druhou krajinou podľa objemu dodávok elektrickej energie pre vojnou sužovanú krajinu, ktorej energetická infraštruktúra je do značnej miery zničená.

„Ukrajina je vďačná Slovensku za životne dôležitú energetickú podporu,“ zdôraznil Šmyhaľ.

Tranzit z Ruska

Kľúčovou témou rokovania bola dodávka elektrického konektora Mukačevo – Veľké Kapušany, ktorý má byť dokončený do roku 2028. Tento projekt má za cieľ rozšíriť exportno-importné možnosti a zvýšiť energetickú bezpečnosť oboch štátov.

Šmyhaľ tiež zdôraznil, že Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode na ruský plyn po jej vypršaní. „Strategický cieľ je dať sankcie na ruskú infraštruktúru a zbaviť Kremeľ možností, z ktorých financuje vojnu,“ uviedol Šmyhaľ. Ukrajina vyzýva všetky krajiny, aby sa úplne odpojili od ruského plynu a postupne diverzifikovali svoje dodávky. Momentálne cez Ukrajinu prúdi na Slovensko ruský plyn od Gazpromu.

Ficova vláda sa snaží diverzifikovať zdroje plynu, pričom dôležitým článkom má byť Azerbajdžan, ktorý má časť plynu z Moskvy nahradiť.

V oblasti infraštruktúry premiér Šmyhaľ informoval o pokroku v obnove hraničného priechodu Užhorod – Vyšné Nemecké, ktorý zvýši svoju kapacitu o 1000 automobilov.

image

Fico: Politici by mali hľadať spoločnú cestu v odborných témach

„Naša spolupráca zahŕňa aj železničnú trať Kyjev – Košice a alternatívnu železničnú dopravu Kyjev – Bratislava s možnosťou pokračovania do Viedne,“ dodal Šmyhaľ. Tieto projekty zahŕňajú aj certifikáciu vozňových súprav a modernizáciu infraštruktúry hraničného priechodu Čierna nad Tisou.

Šmyhaľ zároveň oznámil podpis dohody s európskym partnerom na zvýšenie delostreleckých kapacít a spoluprácu pri odmínovaní. „Podpísali sme dohodu na úrovni podnikov a začali sme spoločnú spoluprácu pri odmínovaní,“ uviedla hlava ukrajinskej vlády Dohoda zahŕňa aj dodávku a opravu slovenských odmínovacích zariadení Božena, ktoré budú pomáhať pri očistení Ukrajiny od mín a obnove ekonomiky.

Mierový plán

Fico vyzdvihol význam humanitárnej pomoci zo Slovenska, ktorá zahŕňa odmínovanie a dodávky nevyhnutných potrieb pre občanov Ukrajiny. „Zo Slovenska pokračuje humanitárna nesmrtiaca pomoc,“ potvrdil Fico.

image

Fico nevylúčil, že začiatkom roka budú problémy s ropou a plynom. Chce presviedčať Ukrajinu

Podporu Slovenska pre vstup Ukrajiny do Európskej únie deklaroval Fico už doobeda. „Ukrajina je pozvaná, aby sa stala členským štátom Európskej únie, a my toto členstvo podporujeme bez akýchkoľvek podmienok.“

Medzivládne konzultácie by mali pokračovať a ďalšie stretnutie sa podľa Fica uskutoční na Slovensku v januári alebo februári 2025.

Fico vyjadril vďaku i ukrajinským vojakom, ktorí sa zúčastnili Karpatsko-duklianskej operácie. V príhovore pri pamätníku na Dukle pri príležitosti 80. výročia bitky pripomenul, že popri vojakoch československého armádneho zboru v nej bojovala a prinášala veľké obete Červená armáda. „Nemôžeme na tieto historické súvislosti zabúdať,“ povedal Fico.

01 - Modified: 2024-10-07 10:29:31 - Feat.: 1 - Title: Fico v Užhorode uznal, že mier musí byť pre Ukrajinu spravodlivý. Šmyhaľovi ponúkol pomoc so vstupom do Únie 02 - Modified: 2024-10-06 11:37:21 - Feat.: 1 - Title: Fico: Politici by mali hľadať spoločnú cestu v odborných témach 03 - Modified: 2024-10-05 12:30:19 - Feat.: 1 - Title: Fico nevylúčil, že začiatkom roka budú problémy s ropou a plynom. Chce presviedčať Ukrajinu
01 - Modified: 2024-10-10 21:00:34 - Feat.: - Title: Rusko zaútočilo za tri mesiace na ukrajinské prístavy viac ako 60-krát a stále údery zintenzívňuje 02 - Modified: 2024-10-10 18:35:00 - Feat.: - Title: V ruskom zajatí za nejasných okolností zomrela ukrajinská novinárka, informovala o dianí na východe 03 - Modified: 2024-10-10 17:51:57 - Feat.: - Title: S európskymi lídrami nerokujem o podmienkach prímeria s Ruskom, povedal Zelenskyj a poprel špekulácie 04 - Modified: 2024-10-10 16:07:49 - Feat.: - Title: Práce na vojenských dodávkach pre Ukrajinu pokračujú, povedal Macron Zelenskému 05 - Modified: 2024-10-10 15:30:00 - Feat.: - Title: „Neľudská taktika mafiánskeho štátu“. Londýn trestá Rusov za chemické zbrane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. október 2024 00:03