Výkonný riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry Fatih Birol vystúpil na Singapurskom medzinárodnom týždni energetiky v Singapure 21. októbra 2024. FOTO: Reuters
StoryEditor

Medzinárodná agentúra pre energiu čaká tento rok prebytok ponuky ropy na trhu a slabý dopyt v Číne

21.10.2024, 11:27
21.10.2024, 14:27
Autor:
ČTKČTK
  • Ceny ropy na svetových trhoch sa teraz pohybujú okolo 70 dolárov za barel.
  • Minulý týždeň napriek rastúcemu geopolitickému napätiu na Blízkom východe klesli o viac ako sedem percent.

Dopyt po rope zostane v tomto roku v Číne slabý, a to napriek nedávnym stimulačným opatreniam Pekingu. Druhá najväčšia ekonomika sveta totiž elektrifikuje svoj vozový park a tempo rastu tam spomaľuje.

Na globálnom trhu potom bude prebytok ponuky. Povedal to dnes výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

Prvá zahraničná kancelária

Birol dnes poskytol rozhovor v Singapure, kde IEA otvorila svoju prvú zahraničnú kanceláriu. Slúžiť bude ako centrum pre juhovýchodnú Áziu a jej cieľom bude ponúkať odporúčania týkajúce sa energetickej bezpečnosti a prechodu na čistejšiu energiu.

IEA očakáva, že dopyt po energii v juhovýchodnej Ázii do roku 2050 stúpne o viac ako 60 percent, región ale bude stále závislý na fosílnych palivách.

Čína sa v poslednom desaťročí podieľala na raste globálneho dopytu po rope 60 percentami. Jej ekonomika v tom čase rástla v priemere tempom 6,1 percenta ročne.

image

Medzinárodná agentúra pre energetiku upozorňuje na hroziaci prebytok ropy na trhu

Teraz ale tempo rastu spomaľuje a jej rast sa pohybuje okolo štyroch percent, čo znamená, že bude potrebovať čoraz menej energie, uviedol Birol.

Upozornil tiež, že naďalej porastie dopyt po elektromobiloch, ktoré sa stali cenovo konkurencieschopnými voči konvenčným automobilom so spaľovacím motorom.

"Vplyv stimulačných opatrení nebol taký výrazný, ako niektorí pozorovatelia očakávali," povedal Birol s odkazom na nedávne fiškálne opatrenia Pekingu, ktorých cieľom je podporiť ekonomický rast. "Je stále obmedzený. A podľa toho, ako to vidíme dnes, bude veľmi ťažké zaznamenať v Číne výraznejší rast dopytu po rope," cituje Birola agentúra Reuters.

Ropa na svetových trhoch

Ceny ropy na svetových trhoch sa teraz pohybujú okolo 70 dolárov za barel. Minulý týždeň napriek rastúcemu geopolitickému napätiu na Blízkom východe klesli o viac ako sedem percent.

Jedným z dvoch dôvodov, prečo je reakcia na vývoj na Blízkom východe v prípade cien ropy tlmená, je podľa Birola slabý dopyt v tomto roku. Očakáva sa tiež, že dopyt bude slabý aj budúci rok.

image

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu stojí svet na prahu nového veku elektriny

Ďalším faktorom, ktorý znižuje ceny ropy, je podľa neho rast ťažby od výrobcov mimo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako sú Spojené štáty, Kanada, Brazília a Guyana. Tento rast je vyšší ako rast globálneho dopytu po rope.

Birol teraz očakáva, že budúci rok bude na trhoch prebytok ropy, pokiaľ neprídu zásadné zmeny v geopolitickom kontexte.

01 - Modified: 2024-10-21 14:28:00 - Feat.: - Title: Sen o Bruseli alebo pragmatická hra? Medzinárodné kľučky Srbsku vynášajú 02 - Modified: 2024-10-21 13:36:50 - Feat.: - Title: Čína a India uzavreli dohodu o hliadkach pozdĺž spornej hranice v Himalájach 03 - Modified: 2024-10-21 10:00:00 - Feat.: - Title: Tieto autá zabojujú o titul Svetové auto roka 2025. Toľko čínskych modelov tu ešte nebolo 04 - Modified: 2024-10-21 11:25:45 - Feat.: - Title: EÚ sa pripravuje na obchodnú vojnu s Trumpom. Zostavuje tím, uvádza Politico 05 - Modified: 2024-10-21 07:54:34 - Feat.: - Title: Šéf Mercedes-Benz vyzval na odklad ciel na čínske elektromobily
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. október 2024 18:11