Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa sa po prílete zúčastňuje na uvítacom ceremoniáli na letisku v Kazani, aby sa zúčastnil summitu BRICS v Rusku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po samite BRICS sa očakáva vývoj v oblasti platobných mechanizmov, tvrdí ruský diplomat

22.10.2024, 11:48
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin v dňoch 22. až 24. októbra hostí samit BRICS v Kazani. Dúfa, že tento blok bude silnou protiváhou Západu v globálnej politike a obchode.

Po samite v Kazani možno očakávať významný vývoj v oblasti vzájomných platobných mechanizmov v krajinách BRICS. Uviedol to štátny tajomník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v rozhovore pre srbské noviny Politika, ktorý bol zverejnený na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí. Informuje agentúra TASS.

"Verím, že každý uvidí dôležitý vývoj v tejto oblasti na záver samitu v Kazani. Ako hovoria čínski priatelia, cesta dlhá tisíc míľ sa začína jedným malým krokom," povedal ruský diplomat.

image

Väčšina krajín BRICS poslala na stretnutie do Ruska nižších úradníkov, zoskupenie má byť alternatívou k Západu

Rjabkov zároveň upozornil, že netreba očakávať žiadny "obrovský skok vpred". Podľa neho pravdepodobne pôjde o evolučný proces, pretože BRICS pracuje na základe konsenzu. "Od postupného prechodu od platieb v národných menách k vytvoreniu jednotnej meny BRICS je dlhá cesta," dodal ruský diplomat.

BRICS je pôvodné označenie spoločného hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Začiatkom tohto roka sa skupina rozšírila o štyroch nových členov z Afriky a Blízkeho východu - Spojené arabské emiráty (SAE), Irán, Egypt a Etiópiu.

Ruský prezident Vladimir Putin v dňoch 22. až 24. októbra hostí samit BRICS v Kazani. Dúfa, že tento blok bude silnou protiváhou Západu v globálnej politike a obchode.

image

Putin: O vytvorení spoločnej meny skupiny BRICS sa zatiaľ neuvažuje

Samotný Putin pred niekoľkými dňami varoval pred rizikami predčasného prijatia jednotnej meny BRICS. Vyhlásil, že dôležitejšia je spolupráca medzi centrálnymi bankami na zabezpečenie spoľahlivých národných mien bez narušenia medzinárodných finančných systémov.

Portál businesstimes zase v utorok citoval hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý v reakcii na tvrdenia, že BRISC plánuje spochybniť dominanciu dolára, uviedol, že blok to nemá v pláne a spolupráca v rámci BRICS nie je namierená proti žiadnej konkrétnej mene.

"Spolupráca v rámci BRICS nie je namierená proti nikomu, proti ničomu ani proti doláru, ani proti iným menám. Sleduje hlavný cieľ zabezpečiť záujmy krajín, ktoré sa podieľajú na tomto formáte," povedal Peskov pre RIA Novosti.

01 - Modified: 2024-10-22 14:04:42 - Feat.: - Title: Módí na stretnutí s Putinom vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine. Spory sa môžu vyriešiť len mierovo, tvrdí 02 - Modified: 2024-10-22 12:52:17 - Feat.: - Title: Putin si pochvaľoval strategické partnerstvo s Indiou, Módí naliehal na mier na Ukrajine 03 - Modified: 2024-10-22 11:23:11 - Feat.: - Title: V stávke je veľa. Toto je pravý dôvod, prečo sa lídri Číny a Indie stretnú s Putinom 04 - Modified: 2024-10-22 08:06:09 - Feat.: - Title: Putin v Kišiňove zistil, že ani on nezmôže všetko 05 - Modified: 2024-10-21 04:58:07 - Feat.: - Title: Brazílsky prezident Lula po zranení hlavy ruší cestu na samit v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. október 2024 19:11