Rusku, ktoré už vyše dva roky bojuje s Ukrajinou, menový fond na tento rok predpovedá hospodársky rast o 3,6 percenta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Medzinárodný menový fond výhľad rastu svetovej ekonomiky nemení, zlepšil ho USA a zhoršil eurozóne

22.10.2024, 15:26
Autor:
ČTKČTK

Odhad rastu na budúci rok menový fond zhoršil na 1,3 percenta, čo je o dve desatiny percentuálneho bodu menej, než predpovedal v júli.

Medzinárodný menový fond (MMF) ponechal výhľad rastu svetovej ekonomiky na tento rok oproti svojej predchádzajúcej prognóze bez zmien a predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) sa zvýši o 3,2 percenta.

S rovnakým tempom hospodárskeho rastu počíta aj v budúcom roku, uviedol vo svojom jesennom výhľade. Fond zlepšil výhľad rastu ekonomiky Spojených štátov, naopak zhoršil výhľad pre eurozónu, najmä pre Nemecko.

Rast v tomto roku bude podľa Medzinárodného menového fondu stabilný, ale nevýrazný. Fond očakáva, že globálna inflácia v tomto roku zostúpi na 5,8 percenta, zatiaľ čo vlani v priemere predstavovala 6,7 ​​percenta.

image

Medzinárodný menový fond potvrdil svoj odhad tohtoročného rastu globálnej ekonomiky

Na budúci rok potom fond očakáva ďalšie zvoľnenie inflácie, a to na 4,3 percenta. Vyspelé ekonomiky sa vrátia k svojim inflačným cieľom skôr ako rozvíjajúce sa trhy a rozvojové ekonomiky.

Odhad rastu globálnej ekonomiky na budúci rok je o desatinu percentuálneho bodu horší, než Medzinárodný menový fond uvádzal v júli v aktualizácii jarného výhľadu. Vlani svetová ekonomika vykázala rast o 3,3 percenta.

Výhľad rastu ekonomiky Spojených štátov menový fond proti júlovému výhľadu zlepšil o dve desatiny bodu na 2,8 percenta. Na budúci rok počíta so spomalením tempa rastu na 2,2 percenta, čo je aj tak o tri desatiny bodu viac, než očakával v lete.

image

Globálny verejný dlh sa tento rok dostane cez hranicu sto biliónov dolárov, tvrdí Medzinárodný menový fond

Eurozóne potom menový fond na tento rok predpovedá rast o 0,8 percenta, o desatinu percentuálneho bodu menej ako v júlovom výhľade. Odhad na budúci rok potom znížil o tri desatiny percentuálneho bodu na 1,2 percenta.

Nemecko podľa výhľadu tento rok vykáže nulový rast, v budúcom roku potom najväčšia európska ekonomika podľa Medzinárodného menového fondu vzrastie o 0,8 percenta. Na tento rok to znamená zhoršenie výhľadu o dve desatiny percentuálneho bodu a na budúci rok dokonca o pol percentuálneho bodu.

Výhľad rastu čínskej ekonomiky fond znížil proti júlovej prognóze o dve desatiny percentuálneho bodu na 4,8 percenta, výhľad rastu na budúci rok ponechal bez zmeny na 4,5 percenta.

image

Nemecké firmy dúfajú v reštart čínskej ekonomiky. Ani ten im však nemusí pomôcť

V prípade Indie menový fond ponechal výhľad na tento aj budúci rok bez zmeny. Tento rok tam počíta s rastom o sedem percent a v budúcom roku o 6,5 percenta.

Rusku, ktoré už vyše dva roky bojuje s Ukrajinou, menový fond na tento rok predpovedá hospodársky rast o 3,6 percenta. To je o štyri desatiny percentuálneho bodu viac, než odhadoval v júli.

Odhad rastu na budúci rok menový fond zhoršil na 1,3 percenta, čo je o dve desatiny percentuálneho bodu menej, než predpovedal v júli.

01 - Modified: 2024-10-23 04:51:55 - Feat.: - Title: Británia a Nemecko podpíšu obrannú dohodu, ktorá má posilniť európsku bezpečnosť 02 - Modified: 2024-10-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Petr Fiala: Európa sa musí prebudiť, inak neprestane zaostávať 03 - Modified: 2024-10-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhadné video z ruského Ďalekého východu a Severokórejčania na Donbase. Zomierajú Kimovi muži za Putina? 04 - Modified: 2024-10-22 21:36:36 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli bez väčších zmien, darilo sa technológiám 05 - Modified: 2024-10-22 19:32:34 - Feat.: - Title: Nasadenie vojakov KĽDR na Ukrajine by bolo prejavom ruského zúfalstva, vyhlásil fínsky prezident Stubb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. október 2024 07:20