Statista
StoryEditor

Na akom poli sa odohráva súboj Taiwanu s Čínou?

11.10.2017, 14:07
Taiwan ani zďaleka nie je len Tchaj-pej.

Ostrovná krajina sa rozkladá na území približne troch štvrtín Slovenska. S vyše 23,5 milióna obyvateľov nás však populačne prevyšuje viac ako štvornásobne. Taiwan bojuje o svoje miesto pod slnkom s kontinentálnou Čínou.

Komplikované vzťahy
Vzťahy medzi oboma krajinami sú stále značne komplikované. Oficiálny názov Taiwanu znie Čínska republika. Peking ho pritom považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť. S krajinou, ktorá uzná nezávislý Taiwan, Čína okamžite ruší diplomatické vzťahy. V súčasnosti tak Taiwan uznávajú len zhruba dve desiatky krajín sveta. Väčšinou ide o štáty Strednej Ameriky, Karibiku a Oceánie. Z európskych krajín má Tchaj-pej diplomatické vzťahy len s Vatikánom. Ten má s Pekingom spor kvôli tomu, že Čína neuznáva autoritu pápeža a už 60 rokov sama riadi svoju vlastnú katolícku cirkev.
Medzi Tchaj-pejom a Pekingom vládlo dlhé desaťročia politické napätie, ktoré neraz prerástlo do otvorenej hrozby ozbrojeného konfliktu. V posledných rokoch sa tento súboj presúva skôr na ekonomické pole. Čína prudko rastie nielen hospodársky, ale aj technologicky. Jej spoločnosti Huawei či Xiaomi začínajú šliapať na päty tradičným producentom smartfónov ako americký Apple s jeho iPhonmi či kórejský Samsung.
Navyše, kým v minulosti čínske produkty dobývali trhy najmä vďaka nízkej cene a kopírovaniu zahraničných značiek, situácia sa mení aj v tomto smere. Peking investuje obrovské peniaze do výskumu a vývoja. V krajine vznikajú inovačné centrá, v ktorých sa za miliardy dolárov z centrálnej pekinskej pokladnice vyvíjajú nové technológie.

Vedecké parky
Taiwan nechce ani v tomto smere zostať pozadu. Na východe, juhu a v centrálnej časti ostrova nechala vláda vybudovať tri vedecko-technologické parky, kde sa inovatívne firmy venujú výskumu a vývoju. Ten najväčší – Vedecký park Chsin-čchu na východnom pobreží Taiwanu – dosiahol za minulý rok kumulatívny obrat firiem vo výške takmer 35 miliárd dolárov.
Mimochodom, technologické mikrosúboje medzi Taiwanom a Čínou máte možnosť sami uvidieť pri návšteve obidvoch krajín. Taiwanský mrakodrap Taipei 101 sa donedávna pýšil najrýchlejším výťahom na svete. Na vrchnú vyhliadkovú plošinu vás zavezie rýchlosťou 61 kilometrov za hodinu. Koncom minulého roka ho v pozícii jednotky v Guinessovej knihe rekordov vystriedal výťah v čínskej megastavbe Shanghai Tower vysokej 632 metrov. Ten zvýšil rekordnú rýchlosť na 69 kilometrov za hodinu.

Statista

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 02:30