Pavel Novotný
StoryEditor

Prečo nám Nemci môžu ísť v boji proti uhliu príkladom?

11.11.2017, 12:52

V Nemecku uhoľné emisie klesajú oveľa pomalšie. Napriek tomu môže ísť práve najväčšia európska ekonomika v boji proti uhliu a fosílnym palivám mnohým európskym štátom vrátane Slovenska príkladom.

Karta sa obracia

Pokrokom bolo utorňajšie hlasovanie mesta Mníchov, ktoré sa rozhodlo, že svoje uhoľné elektrárne uzavrie o 13 rokov skôr, než pôvodne plánovalo. Niektoré spolkové krajiny išli v ochrane životného prostredia a presadzovania obnoviteľných zdrojov energie ešte ďalej. Týka sa to napríklad Severného Porýnia-Vestfálska či Porýnia-Falcka. Tieto krajiny sú priemyselne veľmi rozvinuté a v minulosti v nich prosperovala ťažba uhlia. Teraz sa karta obracia. Uhoľné bane sa zatvárajú a energiu z uhoľných elektrární nahrádzajú obnoviteľné zdroje.

Od uhlia k vetru

Zaujímavým prípadom je mesto Grevenbroich, kde sa nachádza druhá najviac znečisťujúca uhoľná elektráreň v Európskej únii. Práve tu začal vyrastať park veterných elektrární (na snímke). „Vietor nijakým spôsobom neznečisťuje životné prostredie. Patrí mu budúcnosť najmä v regiónoch s priaznivými meteorologickými podmienkami, akým je aj Severné Porýnie-Vestfálsko," hovorí pre HN Benjamin Böhme, projektový manažér spoločnosti Windtest Grevenbroich, ktorá sa stará o prevádzku, údržbu a testovanie veterných turbín.

Pavel Novotný

Modelový príklad

Ďalším nemeckým úspechom je okres Rhein-Hunsrück. „Sme modelovým príkladom v Porýní-Falcku, možno aj na spolkovej úrovni. Niektoré naše obce sú úplne sebestačné, čo sa týka výroby energie pre svoju vlastnú potrebu. Do projektov sa zapája čoraz viac našich obyvateľov," pripomína Frank-Michael Uhle, manažér klimatickej ochrany okresu Rhein-Hunsrück.

Podľa neho nemal región ešte pred 20 rokmi ani kilowatt obnoviteľnej energie. Dnes si obce sami vyrábajú energiu prostredníctvom slnka, biomasy či prenajímania svojho územia pre prevádzkovateľov veterných elektrární. 

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 23:38