Angelo Xuereb reprezentoval Maltu na júnovom vyhlasovaní Svetového EY podnikateľa roka.EY
StoryEditor

Maltský magnát: Ideme stavať dediny pre dôchodcov. Pozeráme sa aj na Slovensko

28.08.2018, 00:00
Považujem sa za inovatívneho biznismena. Nechcem robiť to, čo už spravil niekto predo mnou, tvrdí pre HN Angelo Xuereb, šéf spoločnosti AX Holdings a aktuálny maltský EY Podnikateľ roka.

Mali ste 16 rokov, keď ste sa svojmu otcovi zdôverili, že chcete rozbehnúť vlastný biznis. Dnes ste úspešným developerom, ktorý stavia tunely, hotely či veľké obchodné komplexy. Bolo už od detstva vaším snom stať sa podnikateľom?
Trochu vás poopravím. V skutočnosti už ako 13-ročný som na otázky, čím chcem byť, odpovedal, že sa raz stanem úspešným obchodníkom. Vtedy to každého prekvapilo, pretože som bol tým najostýchavejším človekom na celej planéte. A ako 16-ročný som sa rozhodol, že si vybudujem stavebnú firmu.

Prečo ste si vybrali práve tento segment?
Otec pochádzal z farmárskeho prostredia, rozširoval však svoj biznis. Začínal stavať menšie budovy ako malý developer. Ja som chcel pre neho kresliť plány a pripravovať podklady. Samozrejme, v rámci mojich vtedajších možností. Už v tom čase to však bol môj koníček.

Ako na to reagoval váš otec?
Bol ostro proti tomu. Hovorieval mi – nie, nie nie, musíš sa stať bankovým úradníkom. Ja som to však odmietal z troch dôvodov. Jednak ma bankovníctvo príliš nebavilo. Ďalej som nechcel pracovať v uzavretom priestore. Vždy som uprednostňoval vonkajšie prostredie. A tretí dôvod je najdôležitejší. Neželal som si, aby mi ktokoľvek hovoril, čo mám robiť. Ja sa chcem rozhodovať sám a robiť len to, čo uznám za vhodné. Dnes sa to môže zdať jednoduché, ale vtedy ako dieťa, keď som mal iba 16 rokov, to bolo náročné obdobie. Od malička som neznášal, keď sa mi snažili niečo prikazovať.


A preto ste si vybrali stavebníctvo...
Presne tak. Prirodzene, stavebný priemysel ma priťahoval. Keby ma priťahovala dajme tomu medicína, tak by som sa celý život venoval práve jej. Ale ja som od detstva cítil, že som bol veľmi talentovaný práve v stavebníctve. Už v mladom veku som bol silný v príprave rôznych nákresov či plánovaní. Niekedy sa skrátka ľudia narodia s mimoriadnym talentom v určitej oblasti.

Prvý biznis ste založili v roku 1975. Dnes sám hovoríte tisíckam ľudí zamestnaných dovedna v 38 spoločnostiach, čo majú robiť. Vaša skupina AX Holdings sa venuje rôznym segmentom, od stavebníctva, zdravotnej starostlivosti až po prístavnú a námornú infraštruktúru. Ako sa vám darí zastrešovať všetky tieto rôznorodé sektory pod jednou úspešnou firmou?
To je veľmi dobrá otázka, ktorú často dostávam. Pravidelne o nej diskutujem aj s mojimi kolegami. Odpoveď je v podstate jednoduchá. Malta je malá krajina. Máme málo zdrojov, málo ľudí, malý trh. Takže ak chcete uspieť, musíte diverzifikovať. Nemôžete vložiť všetky esá do jedného rukáva. My sme najprv začínali so stavebnou činnosťou v turistickom ruchu. Potom prišiel development veľkých centier a napokon služby zdravotnej starostlivosti. Biznis si budujete pomaly. Postupne si získavate klientov. Veľa ľudí sa ma pýta, podľa čoho si vyberám, ktorému segmentu dám prednosť. Vždy im odpoviem – robíme to, čo chcú naši zákazníci.

Predsa len mi nedá nespýtať sa, ktorému segmentu pripisujete vo vašej firme najperspektívnejšiu budúcnosť...
Pravdepodobne to bude zdravotná starostlivosť. Na skok od mojej rodnej obce Naxxar sme otvorili prvú dedinku pre penzistov. Funguje dva roky. Je prvá tohto druhu na Malte a je veľmi úspešná. Na povolenie podnikať v tomto odvetví som čakal 22 rokov. A práve v tomto segmente vidím veľké príležitosti. Nielen na Malte, ale napríklad aj na Balkáne či v regióne strednej Európy.

Ktoré krajiny sú vo vašom hľadáčiku?
Pozeráme sa napríklad na Chorvátsko alebo Slovinsko. Dôležité je, že v tomto regióne podobná komplexná starostlivosť pre seniorov prakticky neexistuje. Ja sa považujem za inovatívneho podnikateľa. Nechcem robiť to, čo už spravil niekto predo mnou. Vždy bolo pre mňa výzvou ísť robiť niečo nové. A práve dedinka pre penzistov patrí medzi projekty, ktoré tu nie sú rozšírené, takže to rozhodne bude jednou z priorít.

A ďalšie priority?
Druhou je biznis s infraštruktúrou pre výletné lode, najmä budovanie prístavných terminálov. To bude rozhodne aj naďalej jeden z mojich hlavných segmentov. V portfóliu máme takmer 37 percent akcií prístavu pre výletné lode v maltskom hlavnom meste La Valletta. Tento prístav je jedným z hlavných poznávacích bodov Malty a my sa staráme o časť jeho biznisu. Ďalej expandujeme na lokálnej úrovni aj v hotelovej oblasti. Nevylučujem pritom, že svoj biznis v segmente hotelierstva a cestovného ruchu budeme rozširovať aj mimo Malty.

Plánujete expandovať do zahraničia aj v odvetví budovania prístavných terminálov?
Áno, myslím si, že v tomto sektore pôjdeme aj do iných krajín. Možnosti Malty sú totiž veľmi limitované. Je príliš malá na to, aby sa sem zmestilo hneď niekoľko veľkých výletných lodí. Máme tri hlavné prístavy a existujú snahy vybudovať aj štvrtý, čo sa však bude dať len veľmi ťažko. Je to náročné kvôli malej rozlohe našej krajiny. Takže biznis s infraštruktúrou pre výletné lode si viem predstaviť aj za hranicami.

Kde? Napríklad v Chorvátsku?
Áno, v Chorvátsku, Slovinsku či ďalších krajinách, kde sú prítomné alebo sa chystajú terminály pre výletné lode. Pôjde predovšetkým o oblasť Jadranského, ale aj Stredozemného mora. Podstata je v tom, že nemôžete budovať terminály pre výletné lode príliš blízko jeden druhého. Ak sa majú uživiť a vy chcete mať s nimi úspech, tak musia byť v určitej minimálnej vzdialenosti. A to, žiaľ, na Malte nie je možné.

Tvrdíte, že ste v biznise inovatívny, čo dokazujú aj vaše projekty. Staviate prvý tunel pod Maltou pre osobné lode, vybudovali ste prvý megahotel, prvú dedinku pre penzistov či prvú súkromnú nemocnicu. Sú vaše stavby priateľské voči životnému prostrediu?
Áno. Samozrejme, nemôžem tvrdiť, že sme úplne dokonalí. Robíme však, čo je v našich silách, aby tieto projekty spĺňali najprísnejšie ekologické kritériá. Pokúšame sa robiť to najlepšie, čo sa v stavebnej oblasti dá. A môžem povedať, že sa v tomto smere urobilo skutočne veľa vecí. Ja osobne som pred 20 rokmi predstavil úplne novú technológiu, ktorá ušetrí množstvo práce. Je efektívnejšia, úspornejšia a priaznivejšia voči životnému prostrediu. Mnoho stavebných firiem následne prevzalo od nás rovnaký systém. V rámci našej skupiny máme tiež producenta dizajnu a ďalšie firmy. V tomto smere sme naozaj veľmi silní. Na Malte sme jednotkou.

Koľko percent tržieb investujete do výskumu a vývoja?
Ťažko povedať, koľko percent to je. Myslím si, že veľa to nebude, mohli by sme míňať aj viac. My však nemáme presne stanovené hranice rozpočtu na výskum a vývoj. Koľko treba, toľko doň investujeme. Máme tím vlastných ľudí, ktorí sa tomu venujú.

Môžeme už teraz nájsť vaše hotové projekty aj mimo Malty?
Zatiaľ nie, v tomto okamihu sme stále výlučne na Malte. Všetko je zatiaľ v rovine plánov, takže mimo našej krajiny nás ešte nájsť nemôžete. Avšak to sa v nasledujúcich rokoch zmení. Naša skupina má momentálne základný kapitál 175 miliónov eur v hotovosti. Chystáme sa investovať, ale nechceme dať všetko do jedného koša. Navyše, na Malte podnikáme dovedna v štyroch sektoroch a počas krízy sa hodnota trhov znížila, najmä čo sa týka stavebného segmentu. Aj z dôvodu týchto skúseností teraz hľadíme na možnosti mimo našej krajiny.

Hovoríte, že podnikáte v štyroch segmentoch. Uvažujete nad tým, že popri zdravotnej starostlivosti, hoteloch, developerstve a prístavoch by ste sa vrhli do úplne nového odvetvia?
Momentálne sa naozaj zaoberám hlavne spomínanými segmentmi. Vo všetkom chcem ísť krok za krokom. Vždy si musím byť istý, že každý projekt, ktorý developujem na Malte, má zmysel. Zároveň si však uvedomujem, že tu nebudem večne. Teraz si projekty vyberám sám, ale raz sa to zmení, keď biznis prevezmú moje deti. Snažím sa, aby ma moje dcéry nasledovali. Raz sa možno pustia aj do iných odvetví. Avšak teraz sa koncentrujem na to, aby náš manažment mal dostatok zručností a vedomostí na aktuálne projekty.

Práve dnes (rozhovor sa konal 15. júna, pozn. red.) oslavujete 65. narodeniny. Prípadnú expanziu nielen do nových odvetví, ale aj na vzdialenejšie trhy nechávate už na vaše dcéry?
Áno, ak bude tá možnosť. Mojou prioritou sú teraz sektory, v ktorých sme už zabehnutí.

Dôležitým segmentom AX Holdings sú hotely...
Áno, je to jeden z hlavných sektorov, na ktoré sa chceme aj naďalej zameriavať. Najmä v našej krajine v ňom vidím veľké príležitosti. V každom prípade závisí najmä od lokality, či sa do tejto investície pustíme. Motto našej spoločnosti znie – naše štvorhviezdičkové hotely majú kvalitu päťhviezdičkových. Na dobrých službách si naozaj zakladáme. Nedopracujete sa však nim naraz, ale postupne.

Koľko hotelov máte na Malte?
Dovedna sedem, pričom ten posledný, päťhviezdičkový Palazzo Merkanti v La Vallette, otvárame začiatkom budúceho roka. Bude to jeden z najkrajších hotelov v celej Európe. Päťhviezdičkový je aj hotel The Palace. Štvorhviezdičkový je The Saint John Boutique hotel vo Vallette, ako aj Sunny Coast či The Victoria. Všetko to zastrešuje spoločnosť AX Hotels, ktorá je ako hotelová sieť lídrom v našej krajine.

Pripravujete vašich potomkov na to, že raz prevezmú podnik? Funguje už teraz spoločnosť AX Holding ako rodinný biznis?
Áno, na procese následníctva už teraz. Mám tri deti a štyroch vnukov. V skupine už teraz pôsobia moje dve dcéry. Pred tým, než šli na univerzitu, som im nechal voľnú ruku. Mohli si vybrať, čomu sa budú venovať. Nenútil som ich do toho, aby si vybrali práve hotelierstvo a stavebníctvo.

Akú radu ste im dali do života?
Povedal som im, že sa môžu cítiť úplne voľné, čo sa týka výberu ich kariéry. Pripomenul som im, že ak pôjdu v mojich šľapajach, budú už mať cestu vydláždenú mnou. Ale základ je, aby si boli isté, že budú šťastné. Pretože ak nebudú šťastné, tak nebudú ani úspešné. Ak však budú mať svoju prácu rady a bude to ich koníček, tak úspech zaručene príde. A potrebujú tiež preukázať silné odhodlanie.

Vaše dcéry si nakoniec vybrali segment, v ktorom pôsobíte aj vy. Máte radu aj pre začínajúcich biznismenov z iných odvetví, ktorí by chceli dosiahnuť rovnaký úspech ako vy?
Mladým podnikateľom by som poradil, aby sa nevzdávali ani po prvom neúspechu. Musia to skúšať aj naďalej a úspech sa dostaví. Žiaľ, mnohí sa vzdali príliš skoro. Práve o tomto som napísal aj autobiografickú knihu a radím mladým ľuďom na svojich internetových stránkach.

Vy stále rozhodujete vo firme o všetkom dôležitom?
Áno. Predminulý rok som síce vymenoval nového generálneho riaditeľa skupiny AX Holdings Michaela Warringtona, avšak ja som si ponechal zodpovednosť za nové projekty. Predtým som pracoval 12 hodín denne. Teraz síce tiež pracujem 12 hodín denne, ale koncentrujem sa najmä na nový vývoj. Takže si dokážete predstaviť, že v rámci našej skupiny mám možno ešte viac práce, než predtým (úsmev).

Ktorému novému projektu sa teraz najviac venujete?
Je ich viacero. Jedným z nich je prepojenie medzi dvoma prístavmi zo severu na juh priamo pod hlavným mestom. Ide o kanál pre osobné lode, ktorými by sa návštevníci zastavili v La Vallette ako meste Svetového dedičstva UNESCO. Prirodzene, je to inžiniersky projekt, ktorý museli najprv schváliť úrady. Tie nám nakoniec povedali – choďte do toho. Uvedomili si, že takto dokážeme dostať viac ľudí do La Valletty bez toho, aby museli použiť autá.

Kedy ste prišli s týmto nápadom?
Je to dlhoročná myšlienka, ktorá bola prvýkrát publikovaná pred 20 rokmi. Trvalo dlho, kým vláda a jej predseda na to vydali povolenie. Nakoniec sa to podarilo. Keď tento projekt vznikne, bude vôbec prvým na svete tohto druhu. Je to však len jeden z viacerých projektov, na ktorých sa momentálne podieľam. Okrem neho tiež pracujeme na developovaní 40-poschodovej budovy. Bude to vežiak biznis centra, ktorý sa stane jednou z najvyšších stavieb na Malte. Máme tiež niekoľko ďalších menších projektov.

Kde vidíte vašu svoju spoločnosť o päť alebo desať rokov?
Radi by sme expandovali mimo Malty, pretože naša krajina je už nasýtaná v takmer každom sektore. Preto potrebujeme expandovať. Je to nevyhnutné, aby sme sa vyhli rizikám. Videl som totiž mnoho spoločností, ktoré išli veľmi rýchlo hore, potom však zase ešte rýchlejšie dole. Ich príbeh trval krátko a skončil sa úplnou katastrofou. Ja by som chcel, aby som tu zanechal po sebe túto firmu ako svoje dedičstvo.

Spomínali ste, že chcete mimo Malty stavať dedinky pre penzistov či terminály pre výletné lode. Plánujete v zahraničí budovať hotely aj developovať veľké centrá?
Hotelovú oblasť chceme aj za hranicami, ale nemyslím si, že stavebníctvo budeme robiť mimo Malty. Predsa len, stavebníctvo je sektor, kde musíte byť neustále poruke. Manažment je v tomto segmente horizontálny. To znamená, že manažéri sú s pracovníkmi v pomerne intenzívnom kontakte. To je určitý limit pre toto odvetvie. Kým v iných sektoroch je štruktúra kontroly úplne iná, teda projekt môže byť kontrolovaný aj zvonka, v tomto prípade z Malty, pri stavebníctve to neplatí. Tam skrátka musíte byť prítomní.

Takže na ktoré odvetvia sa budete zameriavať v zahraničí?
Prístavy pre výletné lode a dedinky pre penzistov. To sú prvé dva a najhlavnejšie segmenty. Tým tretím sú hotely.

V ktorých krajinách chcete stavať hotely?
Hocikde, kde po nich bude dopyt. Samozrejme, my sa pozeráme len na tie najlepšie lokality. Avšak tých je naozaj veľa, Každý developer vám povie, že pri tejto práci je absolútnym základom lokalita, lokalita, lokalita.

Dokážete si predstaviť, že by ste napríklad s dedinkou pre penzistov prišli na Slovensko?
My sa budeme zamieriavať na krajiny strednej Európy, predovšetkým Slovinsko a Chorvátsko. Nevylučujem však, že prídeme aj do iných štátov tohto regiónu. Myslím si totiž, že takýto biznis u vás chýba. Pravdepodobne ani na Slovensku nie je takýchto zariadení veľa.

Prečo si myslíte, že by o to mal byť záujem?
Európska populácia starne. Je v nej percentuálne čoraz viac šesťdesiatnikov, sedemdesiatnikov či ešte starších ľudí. Mnohí z nich skončili pracovnú činnosť a radi by si uchovali dovtedajší životný štýl, ktorý bol kvalitný a na úrovni. Nanešťastie však nemajú miesto, kde by trávili svoj dôchodok. Aj my na Malte sme ešte pred niekoľkými rokmi mali iba akési domovy starostlivosti pre starších ľudí. Podobné domovy dôchodcov sú v mnohých iných krajinách. Z hľadiska týchto ľudí však život v takýchto domovoch nie je dôstojný ani spravodlivý. Mnohí z nich tvrdo pracovali celý svoj život, mali rizikové povolania, zarobili nejaké peniaze a aj tak nakoniec skončili v takomto domove, kde sú odkázaní na pomoc iných. A práve to sa snažíme zmeniť.

Čo máte pre svojich klientov pripravené?
My tvrdíme, že títo ľudia musia pokračovať v životnom štýle, na ktorý boli zvyknutí. Šírime aktívne starnutie. Usilujeme sa, aby boli nezávislejší, než v klasickom domove dôchodcov. Zároveň majú v takejto dedinke komplexnú starostlivosť. Absolvujú lekárske vyšetrenie a prejdú plynule do zariadenia starostlivosti. Všetko sa nachádza v jednom komplexe a o ľudí sa stará rovnaký personál, ktorý tam udržiavame.

Z ktorých krajín pochádzajú súčasní obyvatelia tejto dedinky? Sú v nej okrem domácich aj zahraniční klienti?
Áno. Asi 50 percent sú Malťania a zvyšných 50 percent cudzinci.

Viete si predstaviť, že vy osobne povedzme o 20 rokov budete tráviť penziu v takejto dedinke?
Áno, samozrejme. Pretože ľudia si v nej udržia svoj životný štýl. Sú v nej naozaj vysoké štandardy. Dedinka má vlastné kúpele aj knižnicu, v tamojších reštauráciách si každý nájde to svoje jedlo. Strava je tam vhodná aj pre vegetariáno. Samozrejmosťou sú špičkové služby zdravotnej starostlivosti. Prirodzene, lekári a sestričky sú klientom k dispozícii 24 hodín, sedem dní v týždni. Každý má vo svojej izbe zvonček. Keby sa čokoľvek stalo, iba zazvoní a sestrička okamžite príde za ním. Okrem kvalitných služieb je tam aj naozaj príjemné prostredie, v ktorom klienti žijú. Nielen vo vašej izbe sa budete cítiť dobre. Výhľady sú naozaj pekné. Keď prídete, tak to tam budete mať radi.

Kto je Angelo Xuereb
Prvú stavebnú firmu AX založil v roku 1975 ako 23-ročný so základným kapitálom 500 dolárov. O dva roky neskôr vznikla skupina AX Holdings, ktorá postupne začala rozširovať svoje portfólio. Dnes skupina zastrešuje 38 spoločností, ktoré sa zaoberajú štyrmi hlavnými segmentami – zdravotnou starostlivosťou, prevádzkou hotelov, prístavmi pre výletné lode a developerstvom. Základný kapitál spoločnosti v súčasnosti predstavuje 175 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 08:17