StoryEditor

Šéfka slovenskej expozície na EXPO Miroslava Valovičová pre HN: Dubaj sme očarili malými lietadlami

26.01.2022, 04:03
Svet sme zaujali krásnou prírodou, kultúrou či tradíciami, ale aj inovatívnym zmýšľaním a technológiami, tvrdí v rozhovore pre HN Miroslava Valovičová, generálna komisárka nášho pavilónu na prebiehajúcej Svetovej výstave EXPO 2020.

Dubajské EXPO má za sebou prvú polovicu. Ako ste zatiaľ spokojná so slovenským účinkovaním a čo očakávate od zostávajúcich necelých troch mesiacov?

Máte pravdu, preklopili sme sa už do druhej polovice Svetovej výstavy EXPO a slovenskej účasti na nej. Verím, že druhá polovica bude ešte úspešnejšia než tá prvá. V prvom rade to pre nás predstavuje veľkú príležitosť prezentovať Slovensko v modernom svetle. Okrem iného nás už tento štvrtok čaká Národný deň, kedy sa pozornosť jednak hostiteľskej krajiny – Spojených arabských emirátov – ale aj všetkých ostatných účastníkov bude upierať práve na Slovensko. No a čo sa týka našej spokojnosti s prvou polovicou, dosiahli sme viac než bolo plánované. Zorganizovalo sa osem podnikateľských misií a niekoľko biznis fór, panelových diskusií či workshopov. Mali sme tu aj účasť globálneho think tanku Globsec.

Priniesla naša expozícia už aj nejaké konkrétne výsledky?

Viacero firiem, ktoré sa tu odprezentovali alebo boli súčasťou podnikateľských misií, dosiahlo veľmi dobré výsledky. Prišla od nich pozitívna spätná väzba, rovnako ako od slovenských či medzinárodných návštevníkov. Svedčí o tom aj návšteva kráľovskej rodiny, ktorá sa zopakovala niekoľkokrát. Navštívili nás zástupcovia vládnucich rodov či už z Dubaja alebo Abú Zabí, ktoré je hlavným mestom Emirátov.

Zaujal náš pavilón aj lídrov ďalších štátov či firiem?

Určite áno. Privítali sme návštevy kráľovskej rodiny zo Saudskej Arábie a ďalších krajín Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive, ktorá je známa pod anglickou skratkou GCC. Samozrejme, boli tu aj iné významné návštevy na vysokej štátnickej úrovni. Pozitívnu odozvu sme mali takisto od rôznych medzinárodných firiem. Zaznamenali sme veľa ohlasov nielen v domácich slovenských, ale tiež v zahraničných médiách – práve v nich sme mali už po prvých týždňoch trvania výstavy viac než sto výstupov.

Čo najviac zaujalo zahraničné médiá na našej expozícii?

Najpozitívnejšie hodnotenie získal smer, akým sme sa rozhodli Slovensko prezentovať. Ukazujeme, že sme krásna krajina, a sme na to patrične hrdí. Krásu slovenskej prírody máme jednoducho v našej DNA. Sme zelená krajina, máme tiež modré zlato vo forme zdrojov čistej vody a termálnych prameňov. Celý arabský región nám to môže závidieť, lebo oni takúto vodu nemajú. Taktiež obdivujú naše prírodné krásy, národné parky, hory, jazerá, hrady a zámky či niekoľko pamiatok UNESCO.

Naša expozícia spája prírodu a históriu s modernými technológiami...

Presne tak. Okrem všetkých spomínaných vecí sme tiež krajinou inovácií, šikovných Slovákov a Sloveniek, úspešných vedcov a mladých talentov. Máme množstvo individuálnych success stories. Možno sa nevieme popýšiť nejakou veľkou firmou ako by bola napríklad čisto slovenská automobilka, ale môžeme byť hrdí na náš inovačný charakter a potenciál. U nás je to dosť silno cítiť. Dokážeme vymyslieť rôzne inovatívne riešenia. Máme množstvo patentov v oblasti zelenej eko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 10:40