StoryEditor

Ako mladý Bill Gates začal spoluprácu s Paulom Allenom?

21.12.2019, 23:00
Aby mu rodičia dopriali to najkvalitnejšie vzdelanie, poslali ho na najlepšiu a najdrahšiu súkromnú školu v Seattli – Lakeside.

Aj tu sa ukázalo, že sa v pravom čase dostal na pravé miesto. V lete 1969 celá Amerika žila vesmírnou misiou Apollo 11. Dvoch astronautov – Neila Armstronga a Buzza Aldrina – dostali ako vôbec prvých ľudí na Mesiac najvýkonnejšie počítače tej doby. A práve škola Lakeside vďaka partnerstvu s bohatým producentom výpočtovej techniky získala do svojej učebne jeden počítač.
Vtedy bolo o osude Gatesa definitívne rozhodnuté. V miestnosti s počítačom trávil všetok voľný čas. Jeho matka Mary neskôr spomínala, že sa mnohokrát v noci vytratil z domu a šiel do školy. Na počítači pracoval až do rána, pričom rodičia ani nevedeli, že je preč.
Na Lakeside mu náhoda prihrala do cesty prvého skutočného kamaráta a partnera. Paul Allen bol od Billa o dva roky starší a oveľa vyšší i silnejší. Oboch však spájala vášeň pre výpočtovú techniku. Začali spolupracovať na vývoji programov. A boli v tom veľmi dobrí. Už po roku rozbehli spoločný biznis. Keď 15-ročný Bill zarobil prvých 20-tisíc dolárov, rýchlo si uvedomil, že softvér z neho môže urobiť boháča.

Ako si po mnohých rokoch spomínali ich spoloční známi, Bill a Paul boli v mnohom odlišní, vzájomne sa však vynikajúco dopĺňali. Práve v tom spočíval základ ich neskoršieho úspechu. Paul raz Billa po vzájomnej hádke z biznisu vyhodil, veľmi rýchlo však zistil, že bez neho to nepôjde. Preto prišiel za ním a požiadal ho, aby sa vrátil. Bill súhlasil, avšak len pod podmienkou, že tentoraz bude celému projektu šéfovať on.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 12:16