Blue Origin
StoryEditor

Aké zamestnania vystriedal?

07.03.2020, 23:00
Rodina Bezosovcov však dlho nevydržala ani v Texase a presťahovala sa sa do floridského mesta Miami.

Jeff tam začal chodiť na strednú školu Palmetto High School. Popri štúdiu mal množstvo aktivít. Vystriedal hneď niekoľko zamestnaní. V sieti rýchleho občerstvenia McDonald´s napríklad pripravoval raňajky. Pre kozmetické chyby na tvári mu pritom manažér nedovolil obsluhovať priamo zákazníkov.
Neprestal však snívať o kozme. Zároveň v ňom rástlo presvedčenie o nevyhnutnosti posilnenia ochrany životného prostredia. „Mám sen, že raz milióny pozemšťanov opustia planétu a osídlia kolónie vo vesmíre. Z planéty Zem sa stane jeden veľký národný park,“ povedal Bezos v roku 1982 vo svojom záverečnom príhovore po úspešnom zmaturovaní.
Po strednej škole zamieril na Princetonskú univerzitu, kde študoval elektrické inžinierstvo a neskôr počítačové vedy. Viedol tam študentský krúžok pre výskum vesmíru.
Na univerzite sa z Jeffa stal skutočný premiant a počítačový odborník. Po ukončení štúdia sa oňho doslova začali trhať mnohé popredné spoločnosti. Ponuky firiem ako Intel, Bell Labs či Anderson Consulting však zmietol zo stola. Namiesto toho za zamestnal v telekomunikačnom startupe Fitel. Pracoval tam na projekte vybudovania siete pre medzinárodný obchod. V roku 1988 odišiel do firmy Bankers Trust Company, kde vylepšoval počítačové programy. O dva roky neskôr menil zamestnanie opäť. Prácu našiel v novom hedžovom fonde D.E.Shaw&Co, kde to za štyri roky dotiahol až na pozíciu viceprezidenta. V známom svetovom finančnom centre Wall Street na newyorskom Manhattane získal cenné vedomosti, ako funguje svet veľkých peňazí.

Jeffa to však stále ťahalo k rozbehnutiu vlastného biznisu. Nechal inšpirovať známym heslom – v najlepšom treba prestať. V D.E.Shaw&Co dal výpoveď, sadol do auta a z New Yorku odišiel na opačnú stranu krajiny – do mesta Seattle v štáte Washington na západnom pobreží USA.
Piateho júla 1994 uzrela svetlo sveta spoločnosť Cadabra. Tú dnes celý svet pozná pod názvom Amazon. „Pôvodne som firmu nazval Cadabra, ako druhá časť zaklínadla Abracadabra. Keď som to telefonicky oznámil svojmu právnikovi, nerozumel dobre a spýtal sa - Cadaver? (v angličtine mŕtvola). Vtedy som pochopil, že to nie je príliš dobrý názov.“
Voľba teda padla na meno Amazon – jednak ako rieka s najväčším objemom vody na svete, ďalší zmysel dostalo po vzniku loga. Šípka pod názvom smeruje od prvého písmena A po Z. „Má to symbolizovať, že aj u nás si ľudia môžu kúpiť všetko od A po Z,“ vysvetľoval o niekoľko rokov Bezos.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 04 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 05 - Modified: 2024-03-25 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s umelcom hrozí blázincom: „Označil ma za zúrivú myš.“ Čitateľka nám rozpovedala svoj príbeh!
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 19:29