StoryEditor

Šéf banskobystrického pivovaru pre HN: Obávam sa toho, čo sa na nás valí z východu

17.03.2022, 12:23
Náš partner na Ukrajine nie je schopný zobrať od nás pivo ani zadarmo, tvrdí v rozhovore pre HN Branislav Cvik, spolumajiteľ Banskobystrického pivovaru a EY Podnikateľ roka 2021.

Svet sa po doznievajúcej pandémii pomaly začal vracať do normálu, keď vypukla vojna na Ukrajine. Poďme najprv ku covidu. Čo vám dali a čo vzali dva pandemické roky?

Vzali mi dva roky života, ktoré boli doslova plné strádania a stresu. Nebolo to jednoduché obdobie. Zároveň ma však naučilo, že všetko sa dá prekonať. Presvedčil som sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Vo firme sme sa stmelili. Povedali sme si, že sa cez to dostaneme. A boli sme na najlepšej ceste, aby sme to zvládli. V januári, po dvoch rokoch pandémie, to naozaj vyzeralo tak, že všetky problémy sú už za nami. A do toho prišlo to, čo sa dnes deje na východe. Teraz už neriešime príjmovú stránku, lebo z pandémie sa vďaka našim predajom a tržbám krásne dostávame. V súčasnosti riešime nákladovú stránku, ktorá je obrovská. Skočila na také úrovne, že dnes neviem vykalkulovať cenu piva.

To všetko kvôli tomu, čo sa deje na Ukrajine?

Áno, do veľkej miery práve kvôli tomu stúpla cena elektrickej energie v porovnaní s minulým rokom o tisíc percent, teda desaťnásobne. Plyn dokonca ešte viac. Dnes sú už tieto náklady úplne na hrane. Ovplyvňuje to všetky vstupy, ako sú obaly, kartóny, fólie a nakoniec aj jačmeň. Máme síce šťastie, že chmeľ si pestujeme sami, ale obrábanie, rôzne suroviny, postreky či hnojivá, to všetko išlo raketovo hore. Neskutočným spôsobom to ovplyvňuje cenu vstupov, ktorá sa mení na dennej báze. Toto sme počas nášho podnikania ešte nezažili, a to spolu s kolegom Ľubomírom Vančom podnikáme už takmer 30 rokov.

Vyvážate pivo aj na Ukrajinu a do Ruska?

Vyvážame, respektíve vyvážali sme do obidvoch krajín. Pod vplyvom týchto udalostí sme zastavili predaj do Ruska. Aj keď sme si vedomí toho, že samotný predaj by v princípe nijako neuškodil snahám o mier. Skôr je z ekonomického, obchodného či psychologického hľadiska účinnejšie obmedziť alebo pokojne aj úplne zastaviť nákup surovín, ktoré z Ruska dovážame. Pretože oni potom z rastu tej ceny financujú vojnu. Povedali sme si však, že musíme ukázať prejav solidarity s ukrajinským ľuďom. Preto sme zastavili predaj akýchkoľvek našich produktov do Ruska. Exportujeme aj na Ukrajinu. Žiaľ, náš partner sa momentálne nachádza v situácii, kedy nie je schopný zobrať od nás pivo ani zadarmo.

Keď sa vrátime k pandémii, tak práve gastro patrilo medzi najviac zasiahnuté sektory. Reštaurácie, puby, bary – všetko bolo zatvorené...

Je to presne tak, ako ste to pomenovali. Toto všetko čo hovoríte – tie zavreté puby, reštaurácie, hotely – jednoducho celé to gastro bolo čistou katastrofou. Cítili sme sa tak, ako keby nám ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 12:21