Mnohí migranti si v Estónsku našli prácu, pripomína Taavi Roivas.TASR
StoryEditor

Aký postoj majú k digitalizácii estónski lídri?

04.10.2017, 15:00
Nech už je v prezidentskom alebo premiérskom kresle v Estónsku ktokoľvek, takmer vždy ide o človeka, ktorý má veľmi pozitívny vzťah k novým technológiám.

Jedným z najvýraznejších príkladov je bývalý premiér Taavi Roivas (na snímke). Ten v marci minulého roka v americkej televíznej Daily show with Trevor Noah povedal, že osobne podal daňové priznanie zo svojho tabletu počas čakania na luxemburskom letisku. Celé to trvalo sotva niekoľko minút.
„Viete, prečo je život Estóncov vďaka technológiám jednoduchší? Predovšetkým preto, lebo každú väčšiu verejnú službu už môžu vybaviť elektronicky. Samozrejme, týka sa to aj priznania a platenia daní. Napríklad ja som na to použil iPad,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre HN Roivas.
V prípade malej pobaltskej krajiny pritom nejde o trend posledných rokov. Lídri sa krajinu snažia modernizovať prostredníctvom technológií už viac ako dve desaťročia. „Základy sme v Estónsku položili v druhej polovici 90. rokov, keď sme odštartovali program Tigrí skok. Bol zameraný na internetizáciu celej našej krajiny. Už začiatkom tretieho tisícročia sme zaviedli povinný elektronický identifikačný preukaz pre všetkých občanov.
Veľa krajín zaviedlo dobrovoľný identifikačný doklad, a to bol zrejme aj dôvod, prečo začali zaostávať,“ pripomenul v rozhovore pre HN poslanec estónskeho parlamentu a ekonomický expert Kalle Palling. Práve on predložil v tallinnskom parlamente zákon, vďaka ktorému sa Estónsko vlani stalo prvou krajinou regulujúcou zdieľané služby ako Uber či Airbnb.
Rozhodnutie orientovať sa týmto smerom v skutočnosti nebolo podľa Roivasa technologické, ale politické. „Za posledných 20 rokov naša krajina urobila veľké pokroky. Ľudia sú už schopní bezpečne sa identifikovať online, prihlásiť sa k digitálnym službám a využívať ich pomocou čipových kariet a PIN kódov. Samozrejme, počas tohto obdobia došlo aj k určitým komplikáciám. Bezpochyby je však dnes veľmi jednoduché využívať služby pomocou internetu.“

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-05 13:18:15 - Feat.: - Title: Prezidenta vyberáme s novinkou, po odvolení nastupuje prvýkrát plná digitalizácia. No sčítavanie čelí hoaxom 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 18:36