StoryEditor

Je v Estónsku lepšie priaznivé prostredie pre biznis než u nás?

04.10.2017, 15:00
Estónski podnikatelia to majú rozhodne jednoduchšie, než slovenskí.

S modernými technológiami súvisí aj tretí faktor, ktorým je priaznivé prostredie pre podnikanie. Estónsko je podľa viacerých rebríčkov jednou z najtransparentnejších a najmenej skorumpovaných ekonomík na svete. Rebríček Economic Freedom World Ranking ukázal, že ekonomická sloboda v Estónsku je najväčšia spomedzi štátov strednej a východnej Európy. Estónci však idú ešte ďalej. „Vytvorili sme pravdepodobne najväčší štátny startup na svete. Volá sa to e-Residency a ide v ňom o to, že od novembra 2014 si každý človek na celom svete
môže podať žiadosť o takzvanú elektronickú rezidenciu v Estónsku. Je to novinka, keďže dovtedy sme vytvorili veľa služieb,“ hovorí Palling. V prípade e-Residency nejde o udelenie estónskeho občianstva, ale o elektronickú identifikáciu.
Ľudia s ňou môžu využiť všetky služby, ktoré krajina poskytuje jej vlastným občanom. Napríklad firmy si cez ňu môžu podať daňové priznanie, vybaviť veci týkajúce sa účtovníctva a mnoho iných. O projekt je v zahraničí veľký záujem. Krajina má tisícky e-rezidentov z viac ako 130 krajín po celom sveta. Stovky z nich si už založili spoločnosti v Estónsku. Vďaka tomu vznikajú v krajine tisícky nových pracovných miest. A nielen tam. „V Estónsku máme dva startupy, ktoré zamestnávajú ľudí a vytvárajú pracovné miesta po celom svete. Podľa ich štatistík existuje celosvetovo 100 miliónov pracovníkov, ktorí sú pripravení v nasledujúcich dňoch zbaliť si veci a odísť kamkoľvek, kde majú dobré služby a priaznivé prostredie,“ tvrdí estónsky poslanec Kalle Palling.
Podpora biznisu je jedným z hlavných cieľov vlády. „Najlepší spôsob podpory, aký môže vláda poskytnúť oblasti startupov, je vytvoriť pre ne priaznivé podnikateľské prostredie. Máme tiež vytvorených niekoľko verejných fondov, ktoré môžu investovať do takýchto projektov, ale tie majú oveľa menší vplyv na startupy než dobre nastavené podmienky pre biznis,“ pripomína bývalý premiér Taavi Roivas.
Tento prístup oceňujú aj samotní podnikatelia. „Začínajúce spoločnosti môžu u nás oveľa jednoduchšie štartovať svoj biznis. Dostáva sa im veľa podpory aj kapitálu. Povedal by som, že v Estónsku zažívame doslova technologickú explóziu,“ zdôrazňuje Jevgenij Kabanov.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 06:02