StoryEditor

Venujú sa jej aj na Slovensku?

04.04.2018, 00:00
A s akými experimentami a prípadmi súvisiacimi s behaviorálnou ekonómiou sme sa na Slovensku už stretli?

Docent Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied na podujatí spomenul Národnú bločkovú lotériu, pri ktorej sa do systému nahadzujú doklady za nákup, a tak má zabezpečiť transparentnejšie využívanie elektronických registračných pokladníc. Po nahodení dokladu do systému postupuje zúčastnený do lotérie, v ktorej môže vyhrať viaceré peňažné ceny až jackpot.

Ďalším príkladom využitia behaviorálnej ekonómie je aj dobrovoľný súhlas s darovaním orgánov, ktorý platí pre každého občana Slovenskej republiky, pokiaľ počas života neurobil písomné vyhlásenie o nesúhlase s odberom. Alebo tiež druhý pilier, do ktorého bol pri vstupe mladých ľudí na trh práce automatický vstup. Platil do konca roku 2012 a neskôr sa zmenil na dobrovoľný.

Baláž spomenul aj gastrolístky, ktoré aj pri ich nevyužívaní pre nás často slúžia ako istá kotva, od ktorej si odvodzujeme, koľko sme ochotní zaplatiť za obed. Ak sa teda náš gastrolístok hrdil sumou 3,5 eur, zaplatiť za obed štyri eurá sa nám môže zdať už veľa. Michal Štofko z Ministerstva zdravotníctva tiež spomenul bezplatné lekárske preventívne prehliadky, ktoré majú ľudí prinútiť viac sa starať o svoje zdravie. Ak totiž jednu vynechajú, za ďalšiu si už budú musieť zaplatiť.

Význam behaviorálnej ekonómie vidí aj Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Viera Hainzl uviedla, že vláda chce zlepšiť elektronické služby, aby sa odstránila byrokratická záťaž. Úrad preto plánuje spolupracovať s anglickou spoločnosťou Behavioral Insights Team, ktorá sa venuje aplikovanie poznatkov behaviorálnych vied.

Na Slovensku sa okrem úradu vlády venuje behaviorálnej ekonómii aj novovzniknutá platforma Slovak Behavioral Economics Network.

Má tri hlavné ciele: „Prinášame najnovšie know-how a šírime povedomie o behaviorálnej ekonómii vo verejnom sektore, biznise a každodennom živote. Prepájame univerzity s firmami a verejnými inštitúciami, nudgeujeme (šťucháme) ľudí k lepším rozhodnutiam a pomáhame verejným inštitúciám a firmám eticky využívať behaviorálnu ekonómiu,“ píšu na svojich stránkach. Okrem nich sa tomuto druhu ekonómie venuje napríklad konzultačná spoločnosť Mindworx.

01 - Modified: 2024-01-18 09:38:05 - Feat.: - Title: Dojímavý príbeh jednej z obetí streľby v Prahe. Už sa mu nedalo pomôcť, jeho orgány zachránili piatich ďalších 02 - Modified: 2023-03-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Jeden človek môže darovaním orgánov zachrániť až sedem životov 03 - Modified: 2023-02-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Profesorka navrhuje, aby ľudí po mozgovej smrti neodpájali od prístrojov. Chce ich použiť na orgány a tehotenstvo 04 - Modified: 2023-01-03 14:33:24 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo vypestovať prasaciu pečeň. Chceli by ju transplantovať človeku 05 - Modified: 2022-09-01 15:44:15 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo zmeniť krvnú skupinu darcovských obličiek
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 23:50