Vždy si všímajte personál. Správanie a nálada personálu = kvalita a úroveň reštaurácie.pixabay
StoryEditor

Chýbajú ľudia

29.11.2018, 15:54
Prakticky všetky spoločnosti na Slovensku pociťujú nedostatok pracovných síl.

No pri tomto type biznisu sa to prejavuje najvýraznejšie.

Hotely a reštaurácie, tak ako aj iné sektory neustále apelujú na zníženie odvodov, ktoré by stlačili celkovú cenu práce nadol, vďaka čomu by boli na trhu konkurencieschopnejšie. Podľa údajov zo stredných škôl, oblasť gastra a hotelierstva študuje o 45 percent menej študentov ako pred desiatimi rokmi, no zároveň len jedna tretina zostáva pracovať v oblasti.

A z konečného čísla absolventov iba polovica zostáva na Slovensku. Nedostatok ľudí výrazne zvyšuje cenu práce v službách aj samotné služby.

„Platy rastú už tretí rok extrémne. Oveľa viac nad infláciou. Čakáme, kedy sa tá krivka zalomí, ale zatiaľ sa to nedeje,“ upozorňuje šéf najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa Group Peter Štecko.

01 - Modified: 2022-09-15 15:26:07 - Feat.: - Title: Slovensko zažíva plošný pád reálnych platov. Tieto profesie sú na tom najhoršie (infografika) 02 - Modified: 2022-09-13 08:06:08 - Feat.: - Title: Plus 250 percent Poliakov a 150 percent Čechov, hlási akvapark. Cudzinci sa k nám húfne vrátili 03 - Modified: 2022-08-06 07:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť luxusný hotel bez elektriny? Tu je pár tipov na prepychové ekologické ubytovania 04 - Modified: 2022-07-09 10:46:15 - Feat.: - Title: Tradičné české dedinské "hospody" bojujú o prežitie. Ku dnu ich ťahajú rastúce ceny 05 - Modified: 2022-06-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Turnaj za 200 miliárd má ďalší problém. Katarskí hotelieri urgentne zháňajú 12-tisíc nových zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
03. október 2022 13:01