Vždy si všímajte personál. Správanie a nálada personálu = kvalita a úroveň reštaurácie.pixabay
StoryEditor

Chýbajú ľudia

29.11.2018, 15:54
Prakticky všetky spoločnosti na Slovensku pociťujú nedostatok pracovných síl.

No pri tomto type biznisu sa to prejavuje najvýraznejšie.

Hotely a reštaurácie, tak ako aj iné sektory neustále apelujú na zníženie odvodov, ktoré by stlačili celkovú cenu práce nadol, vďaka čomu by boli na trhu konkurencieschopnejšie. Podľa údajov zo stredných škôl, oblasť gastra a hotelierstva študuje o 45 percent menej študentov ako pred desiatimi rokmi, no zároveň len jedna tretina zostáva pracovať v oblasti.

A z konečného čísla absolventov iba polovica zostáva na Slovensku. Nedostatok ľudí výrazne zvyšuje cenu práce v službách aj samotné služby.

„Platy rastú už tretí rok extrémne. Oveľa viac nad infláciou. Čakáme, kedy sa tá krivka zalomí, ale zatiaľ sa to nedeje,“ upozorňuje šéf najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa Group Peter Štecko.

01 - Modified: 2025-11-28 08:37:47 - Feat.: - Title: Zdravotná sestra z Ukrajiny pracuje v slovenskej nemocnici: Ak to takto pôjde ďalej, budem musieť odísť 02 - Modified: 2025-11-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda nemá riešiť problémy štátu 03 - Modified: 2025-11-28 08:48:59 - Feat.: - Title: Šaško chce v sanitkách nové povolanie. Šéf záchranky: Koho od januára posadíme na toto miesto? 04 - Modified: 2025-10-15 07:48:02 - Feat.: - Title: Lídrom v raste platov sú zamestnanci v gastre. Ich zárobky sú však biedne, budúci rok si vďaka štátu prilepšia 05 - Modified: 2025-10-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovensko bojuje s nedostatkom pracovníkov: Riešením sa stáva nábor pracovníkov a zahraničná pracovná sila
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
05. december 2025 09:25