Niektorí majitelia nehnuteľností ponúkajú mesačnú zľavu pre nájomcov, ktorí podpisujú 18-mesačný alebo dvojročný nájom, hovorí Culkin. Prečo? Nájdenie nových nájomcov je pre nich hádankou, takže táto alternatíva je pre nich bezpečnejšia.Pixabay
StoryEditor

Rozhovor: Kúpna sila, akú majú Londýn či New York, je u nás nepredstaviteľná

04.02.2019, 23:00
Realitný trh na Slovensku napreduje a zároveň bude mať vždy čo a koho dobiehať, tvrdí pre HN Alexander Krajňak, majiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Absolute.

Developeri nedávno v Bratislave predstavili najdrahší apartmán na Slovensku, ktorého cena sa blíži k dvom miliónom eur. Očakávate, že trend výstavby luxusných nehnuteľností bude pokračovať a byty z najvyšších kategórií budú pribúdať?

Nenazýval by som to práve trendom. Sem-tam síce niečo v rámci nových developerských projektov pribudne, čo sa hlavne v prípade výškových budov v Bratislave a ich najvyšších podlaží automaticky očakáva. Nemyslím si však, že by šlo o trend s nejakým výraznejším nárastom počtu v tomto segmente. Vzhľadom na celkový dopyt po luxusných bytoch a apartmánoch s cenou nad jeden milión eur je tempo ich pribúdania na trh adekvátne dopytu po nich.

Čo je pri takýchto bytoch najväčšou položkou, ktorá ich ceny vyháňa do astronomických výšok? Je to lokalita, kvalitné materiály či rozloha?

V prvom rade vlastniť takúto nehnuteľnosť je pre jej majiteľa často vecou spoločenského postavenia a prestíže. Za cenou nemožno hľadať len logické argumenty a ani ju exaktne vypočítať obvyklým spôsobom ako pri bežných bytoch. Je to vždy mix viacerých atribútov. Výnimočná lokalita je prvoradá. Okrem nej sú samozrejmosťou použité luxusné materiály, veľkorysá rozloha, vycibrené dispozície či skvelé výhľady. To všetko a nielen to je veľmi určujúce. Veľkú úlohu zohráva a tvorí práve emocionálna zložka ceny. Tou je ochota kupujúceho doceniť a zaplatiť predávajúcim požadovanú sumu.

V Bratislave stojí najdrahší byt dva milióny eur, v Londýne či New Yorku 200 miliónov. Ako je možné, že v týchto mestách je to stonásobne viac, hoci ekonomická úroveň je vyššia maximálne tri- či štyrikrát než u nás?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Tie rozdiely sú také veľké, pretože vo svetových metropolách, ako sú Londýn alebo New York, existuje kúpna sila, ktorá je v našich geometrických šírkach na Slovensku takmer nepredstaviteľná.

Prečo je to tak?

Sústreďuje sa tam medzinárodný kapitál. Najbohatší ľudia sveta tam s obľubou trávia čas a investujú, preto aj ceny týchto nehnuteľností sú schopné dosahovať astronomické výšky. Rekordný predaj zaznamenali práve v januári tohto roka v New Yorku. Pri predaji penthousu s výmerou viac ako dvetisíc štvorcových metrov dosiahol developer cenu 240 miliónov dolárov. Nech znie cena 120-tisíc dolárov za štvorcový meter akokoľvek šialene, aj napriek tomu sa našiel niekto, kto si ju dovolil zaplatiť. Len na porovnanie: cena tejto nehnuteľnosti predstavuje cenu asi dvetisíc jednoizbových bytov v Bratislave.

Začína sa realitný trh v Bratislave približovať svojou vyspelosťou k metropolám západnej Európy, alebo ich budeme ešte dlho dobiehať?

Realitný trh na Slovensku napreduje a zároveň bude mať vždy čo a koho dobiehať. Je tu obrovský potenciál a veľa inšpirácie nielen v západnej Európe. Podstatné bude, ako sa s výzvami dokážeme popasovať a ako dobre dokážeme zúročiť možnosti, ktoré sa nám na Slovensku naskytujú.

Je investícia do takejto nehnuteľnosti zárukou bezpečného prístavu, alebo aj im hrozí v čase krízy prepad ako pri iných bytoch?

I keď by sa mohlo zdať, že investície do nehnuteľností sú všeobecne pomerne konzervatívne investície, v prípade ultra luxusných nehnuteľností to veru v čase krízy vôbec nemusí byť tak. Cenový prepad pri nich môže byť podstatne citeľnejší ako pri bežných nehnuteľnostiach. V prvom rade ide o luxusný statok a tie sú často miestom prvého šetrenia a uťahovania opaskov v čase krízy. Vtedy je skvelý čas na nákup a, naopak, zlý na predaj. Samozrejme, závisí to vždy aj od situácie konkrétneho vlastníka nehnuteľnosti a jeho potreby takú nehnuteľnosť predať práve v čase krízy.

Kto si na základe vašej osobnej skúsenosti prevažne kupuje takéto byty? Najbohatší záujemcovia, ktorí tam budú bývať, alebo finančné skupiny ako dlhodobú investíciu?

Vždy je to aj v závislosti od konkrétneho projektu. Investujú nielen podnikatelia a spoločnosti, ale často aj solventní individuálni záujemcovia pôsobiaci na vrcholových pozíciách úspešných korporácií. Investičný horizont je väčšinou dlhodobého charakteru. Ak sa na tento segment pozrieme optikou ceny, tak napríklad pred piatimi rokmi bol v istom čase za najdrahší byt v Bratislave považovaný byt s cenou 1,3 milióna eur. Dnes, o päť rokov neskôr, už hovoríme o cenách blížiacich sa k úrovni dvoch miliónov eur.

Bude sa podiel luxusných bytov v slovenskom fonde nehnuteľností zvyšovať na úkor bežných bytov?

Počet luxusných nehnuteľností sa bude v budúcnosti zvyšovať, pretože aj počet bonitných klientov bude v čase pribúdať. Nepredpokladám však závratný nárast v krátkom čase. Nemyslím si, že by sa podiel luxusných bytov na Slovensku prejavil výrazne na úkor bežných bytov. Tých bude pribúdať viac a logicky budú podstatne žiadanejšie.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 18:33