Roky cestujem do Istanbulu, mesta na Bospore, do ktorého som sa pred rokmi beznádejne zamiloval. V lete 2013 sa tam začali objavovať zvláštni turisti, ktorých som tam dovtedy nevidel. Pamätihodnosti obchádzali s akousi knihou, z ktorej si navzájom čítali pasáže a divne sa pri tom usmievali. Tú knihu napísal Dan Brown, volá sa Inferno a je prihlúplo mystická. Práve v Istanbule vrcholí snaha zachrániť svet pred ničivou bakteriologickú zbraňou šialeného vedca, ktorý stopy zašifroval do najrôznejších pamiatok. Tisíce ľudí mu na to skočili rovnako trápne, ako keď Američania priletia do Prahy s predstavou, že vo staromestských pivniciach stretnú Švejka objímajúceho sa s Kafkovým Jozefom K. Ďalším prejavom cestovateľské stádovitosti sú "módne" destinácie: Tádž Mahál, Angkor Wat, Machu Picchu, Benátky, Český Krumlov a ďalšie. Prečo sú všetci tak zúfalo neoriginálni? Neďaleko poľského mesta Kielce je dedinka Kokot. Ideálne neobjavené miesto na dovolenku!Flickr
StoryEditor

Ruská záchrana

21.07.2019, 00:00
Trend postupného návratu turistov potvrdzujú aj oficiálne údaje.

 „Vlani navštívilo Tunisko viac ako 2,4 milióna Európanov, čo je nárast o vyše 710-tisíc oproti roku predtým,“ uvádza vo svojej štatistike Tuniský národný úrad pre cestovný ruch. Turizmus v krajine pritom zachránili predovšetkým Rusi.

Kým v roku 2010 ich do Tuniska prišlo asi 188-tisíc, vlani ich bolo takmer 600-tisíc. Paradoxne, Tunisku v tomto smere pomohla ďalšia tragédia – bombový útok na lietadlo ruskej spoločnosti Kogalymavia.

V posledný októbrový deň roka 2015 pri ňom zahynulo 217 cestujúcich, v prevažnej väčšine ruských dovolenkárov, ako aj sedem členov posádky.

Bombu na palubu stroja mieriaceho z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch na petrohradské letisko Pulkovo prepašoval člen egyptského pozemného personálu letiska na Sinajskom polostrove. V Rusku sa vzápätí spustila ostrá protiegyptská kampaň.

Cestovné kancelárie stopli zájazdy do Egypta a dovolenkárov, ktorí si chceli užívať severoafrické letoviská, nasmerovali práve do Tuniska. Okrem Rusov však v tuniských dovolenkových rezortoch a mestách rýchlo stúpajú aj počty Američanov, Japoncov či Číňanov.

Práve turisti z východnej Ázie navštevujú tuniské mestá po celý rok. Do krajiny chodia v prvom rade za poznávaním, na rozdiel do Európanov, ktorí uprednostňujú dovolenku pri mori v sezóne od neskorej jari do skorej jesene. Preto vás neprekvapí, keď v malom hrnčiarstve v Sousse či pri veľkej mešite v Kairouane stretnete v zimných mesiacoch autobus plný čínskych turistov.

Život sa postupne vracia i do takzvaných hotelov duchov. V mnohých prípadoch ide o zariadenia, ktoré si v lokalitách, ako je mestečko Kelibia na zelenom polostrove Cap Bon alebo legendárne horúce kúpele Korbous, postavili pre vlastných dovolenkárov Taliani či Francúzi. Po revolúcii zostali opustené, dnes sa však opäť začínajú plniť turistami.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 08:05