Všetky vozidlá, okrem motocyklov, musia byť vybavené hasiacim prístrojom. Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje z vozidla počas mimoriadnej udalosti, a to platí aj pre motorkárov.Flickr/ Klearchos Kapoutsis
StoryEditor

IT aj filmy

04.08.2019, 00:00
Kým turizmus je vo východobalkánskej krajine pomerne známym a rozvinutým odvetvím, Bulhari skúšajú staviť aj na segmenty s vyššou pridanou hodnotou.

A tou sú nepochybne informačné technológie, v ktorých bulharskí experti slávia nejeden úspech.

„Naša krajina sa v oblasti IT stáva skutočne dominantným hráčom. Platy sú v tomto segmente vysoko nad celonárodným priemerom. Technická univerzita v Sofii vypúšťa každý rok na trh množstvo kvalitných matematikov, analytikov, technikov či programátorov,“ zdôrazňuje pre HN Stojan Čochadžiev, hlavný expert oddelenia medzinárodných vzťahov radnice v Sofii.

Na bulharskom trhu vďaka tomu pôsobí viacero úspešných IT spoločností, ktoré prerazili aj za hranicami. Tie lákajú späť do krajiny bulharských expertov pracujúcich pre technologické firmy v cudzine.

Do Bulharska sa tak podľa Čochadžieva vrátil jeden IT špecialista, ktorý dlhé roky pôsobil priamo v centrále Microsoftu v legendárnom kalifornskom Silicon Valley. Doma založil vlastnú firmu, ktorá je veľmi ambiciózna. Okrem Bulharov zamestnáva vo svojich radoch takisto špičky z iných krajín.

Ďalším odvetvím, v ktorom si Bulhari získali svetový rešpekt, je filmový priemysel. UNESCO nedávno vyhlásilo Sofiu za kreatívne mesto v oblasti kinematografie. Krajina láka veľké produkcie.

Sylvester Stallone, ktorý je osobným priateľom bulharského premiéra Bojka Borisova, tu vlani nakrúcal piaty diel svojej slávnej ságy Rambo. V Bulharsku vznikol pred ôsmimi rokmi aj film Barbar Conan v hlavnej úlohe s akčnou superstar Jasonom Momoom.

Krajina hostila pred časom i štáby pracujúce na výrobe snímok ako Hitman, Postrádateľní či 300: Vzostup impéria. „Známi hollywoodski herci k nám chodia radi, produkcia je tu lacnejšia než na Západe,“ uvádza pre HN Biliana Genovová, riaditeľka oddelenia kultúry radnice v Sofii.

Spolupráci nepochybne prospel aj predaj tradičného bulharského štúdia Bojana jednej z najznámejších hollywoodskych značiek Nu Image and Millennium Films v roku 2005.

I vďaka spoločnosti Nu Boyana Film Studios dostal bulharský filmový priemysel prezývku Bulgawood. Štúdio je podpísané pod takými titulmi ako Hellboy či sériou Hitman.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 05 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 21:10