Umar al-Ulama je vôbec prvým ministrom zodpovedným za umelú inteligenciu vo svete.MOCAF.GOV.AE
StoryEditor

Arabský minister pre umelú inteligenciu pre HN: Z našich miest urobíme smart cities

03.09.2019, 00:00
Vypracovali sme plán, na základe ktorého by do roku 2025 malo byť autonómnych 25 percent celého sektora verejnej dopravy, tvrdí pre HN Umar al-Ulama, štátny minister pre umelú inteligenciu Spojených arabských emirátov

Spojené arabské emiráty patria medzi krajiny s najrozvinutejším využitím pokročilých technológií vrátane umelej inteligencie. Snažíte sa zakomponovať tieto technológie do každého nového projektu v Dubaji, Abú Zabí či v iných mestách vašej krajiny?
Ťažko povedať, či sa tieto technológie stávajú súčasťou každého nového projektu v našich mestách. Niektoré projekty umelú inteligenciu nepotrebujú, v iných je zase nevyhnutná. Dôležité pre nás je, aby už pri plánovaní každého nového projektu brali jeho autori do úvahy to, aký dosah budú mať na jeho obyvateľov použité technológie.

Aké sú teda vaše hlavné priority pri plánovaní nových projektov?
Kľúčové je to, aby sa nezohľadňovali len ekonomické, ale aj sociálne dosahy nových technológií. Teda ako zabezpečiť, aby umelá inteligencia skutočne zlepšila kvalitu života ľudí. Až potom zvážime, či a ako ju do nových projektov integrujeme. Jednoducho povedané, umelú inteligenciu nevyužívame v nových projektoch prvoplánovo, len kvôli tomu, aby tam bola, ale aby naozaj pomáhala.


Vy sám ste rodákom z Dubaja. Navyše na rozdiel od iných ministerstiev, ktoré sídlia v Abú Zabí, vy úradujete z Dubaja. Považujete už dnes Dubaj za skutočné inteligentné mesto? Snažíte sa o to, aby splnilo všetky parametre smart city?
Áno, avšak táto snaha sa netýka len Dubaja. Som presvedčený o tom, že všetky veľké mestá Spojených arabských emirátov majú ambície, aby sa postupne stali smart cities. Aktívne sa snažíme o to, aby sa naše mestá k tomuto modelu blížili. S týmto cieľom vznikli špecializované úrady a inštitúcie, naše firmy vyvíjajú nové technológie. A to nielen v našej krajine, ale aj globálne. Avšak ja osobne zatiaľ žiadne mesto v Spojených arabských emirátoch nepovažujem za skutočné smart city. Dokonca si ani nemyslím, že sa by sa niektoré sídlo v blízkej budúcnosti stalo stopercentne inteligentným mestom.

Prečo si to nemyslíte?
Pretože vývoj nových technológií neustále pokračuje. To, čo považujeme za inteligentné dnes, nemusí byť z nášho pohľadu inteligentné zajtra. V každom prípade sa usilujeme nepretržite tieto technológie zlepšovať, aby sme sa k smart city aspoň približovali. Osobne verím, že sa k tomuto cieľu môžeme dostať na 80 alebo 90 percent.

Podporuje vaša vláda aktívne rozvoj nových technológií?
Určite áno. Výsledkom týchto aktivít je fakt, že v Spojených arabských emirátoch máme už niekoľko úspešných firiem. Tie sú zároveň dôkazom, že kráčame správnym smerom. Možno ste už počuli o príbehu jednej našej lokálnej spoločnosti Careem, ktorú v marci tohto roka kúpil americký Uber za 3,1 miliardy dolárov. V našej krajine nájdete mnoho ďalších podobných firiem, ktoré sa presadili na globálnom trhu. Naša vláda má v tomto smere flexibilný prístup na viacerých úrovniach s cieľom vytvoriť čo najpriaznivejšie prostredie pre technologické firmy. Aj to je nepochybne jeden z dôvodov, prečo sú také úspešné.

Môžete spomenúť úspechy Spojených arabských emirátov na tomto poli?
Už som spomenul prepravnú spoločnosť Careem, ktorá dosiahla jeden z najväčších úspechov za posledné roky. Careem však nie je jediný. Máme tu aj lokálny internetový obchod Souq, ktorý tento rok kúpila americká firma Amazon za 580 miliónov dolárov. Mimoriadne úspešný je i technologický startup Media.net, ktorý pred troma rokmi získala skupina veľkých čínskych investorov za 900 miliónov dolárov. Takýchto rôznorodých príbehov je u nás skutočne veľa. Prakticky každý deň počúvame o tom, že na trhu prerazila nová firma. Ukazuje nám to, že svoju prácu robíme dobre. Do krajiny lákame tie najtalentovanejšie mozgy dostupné na globálnom trhu, ktoré si u nás plnia svoje sny. Aj vďaka nim sa v Spojených arabských emirátoch rodia tie najlepšie firmy.

S umelou inteligenciou sa návštevník Dubaja stretne napríklad v metre, kde ho odvezú autonómne súpravy...
Umelú inteligenciu chceme rozvinúť v dopravných systémoch všetkých miest, nielen v Dubaji. Vypracovali sme plán, na základe ktorého by do roku 2025 malo byť autonómnych 25 percent celého sektora verejnej dopravy, a to tak cestných trás, ako aj tratí metra. V tomto smere sa snažíme prijímať všetky potrebné opatrenia. Cieľom je dosiahnuť, aby autonómne systémy čo najviac zefektívnili verejnú dopravu. S týmto zámerom spolupracujeme s poprednými technologickými spoločnosťami z celého sveta. Uzavreli sme s nimi dohody o partnerstvách a investíciách.

Minulý týždeň ste navštívili Bratislavu. Čo boli hlavné témy vašich diskusií so slovenskými partnermi?
Do vašej krajiny som pricestoval na pozvanie slovenského vicepremiéra pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho. Pokúsili sme sa načrtnúť víziu toho, v akých oblastiach by sme mohli spolupracovať a čo by si naše krajiny mohli navzájom ponúknuť, aby sme spoločne napredovali v segmente umelej inteligencie. Diskutovali sme o tom, čo by sme sa my mohli naučiť od Slovenska a, naopak, čo by sa Slovensko mohlo naučiť od Spojených arabských emirátov. Rozhodne si myslím, že v tomto smere existuje naozaj veľký potenciál. Doteraz totiž tých projektov naozaj nebolo mnoho. Dohodli sme sa preto, že sa budeme vzájomne podporovať a z dlhodobej perspektívy hľadať nové oblasti spolupráce.

Máte informácie o nejakej slovenskej spoločnosti prítomnej vo vašej krajine?
Nepoznám názov žiadnej konkrétnej firmy, ktorá by bola v Spojených arabských emirátoch aktívna. Som si však istý, že je u nás mnoho slovenských špecialistov, s ktorými naše firmy spolupracujú.

Dnes sa za lídra vo vývoji umelej inteligencie a pokročilých technológií považuje kalifornské Silicon Valley, prípade niektoré východoázijské krajiny. Myslíte si, že jedného dňa sa medzi nich môže zaradiť aj Dubaj?
Som si istý, že ak chceme rýchlo napredovať v oblasti umelej inteligencie, nemôžeme mať geograficky vytvorené jedno jediné miesto na svete, ktoré by v tomto smere bolo lídrom. Práve naopak. Po celej planéte musíme mať zriadené centrá excelentnosti, v ktorých by sa vyvíjali všetky nové technológie. Medzi takéto huby excelentnosti dnes patrí americké Silicon Valley či kanadský Montreal. Špecifickým centrom excelentnosti pre umelú inteligenciu je v súčasnosti britský Londýn. A myslím si, že takýmto centrom sa postupne stáva aj Dubaj. Som teda rozhodne presvedčený o tom, že čím viac centier excelentnosti pre vývoj umelej inteligencie bude vo svete existovať, tým rýchlejšie sa tieto technológie budú posúvať vpred. Takže Dubaj bude jedným z lídrov, avšak je možné aj to, že dôležitým hráčom v tomto smere bude i Bratislava, prípadne celé Slovensko.

V ktorých oblastiach okrem dopravy sa každodenne využíva umelá inteligencia v Dubaji či iných mestách Spojených arabských emirátov?
Už dnes využívame umelú inteligenciu v nemocničných zariadeniach pri diagnostike niektorých ochorení ako napríklad tuberkulóza. Hľadáme tiež možnosti, ako by sa tieto technológie dali využívať v energetickom sektore či pri ťažbe nerastných surovín. Je to pre našu krajinu kľúčové odvetvie, pretože ako iste viete, sme dôležitým producentom ropy. Umelá inteligencia sa takisto používa pri rozvoji infraštruktúry. Takže ako vidíte, existuje skutočne mnoho možností jej využitia naprieč celou krajinou.

Vaša krajina spustila nedávno projekt, prostredníctvom ktorého sa snaží zlákať najperspektívnejšie startupy. Darí sa vám loviť talentované mozgy z celého sveta?
Áno, prostredníctvom našej platformy sa snažíme najlepších špecialistov presvedčiť, aby prišli do Spojených arabských emirátov a realizovali tu svoje nápady. Sme technologickým hubom pre šikovných ľudí z Indie, Afriky aj Blízkeho východu, ktorí majú možnosť založiť u nás svoj vlastný biznis a v prípade úspechu expandovať do celého sveta. Práve tento model umožňuje perspektívnym firmám preraziť v silnej konkurencii.

Okrem lákania mozgov zo zahraničia podporujete aj vzdelávanie mladých Arabov na špecializovaných univerzitách vo vašej krajine?
Áno, samozrejme. Podporujeme vzdelávanie priamo v Spojených arabských emirátoch, aby sme podchytili mladých ľudí a získali ich práve pre tento priemysel.


Vývoj nových technológií neustále pokračuje. To, čo považujeme za inteligentné dnes, nemusí byť z nášho pohľadu inteligentné zajtra.

Kto je Umar al-Ulama
Narodil sa vo februári 1990 v Dubaji. Absolvoval Americkú univerzitu v emirátoch Dubaj a Šardža. Štátnym ministrom pre umelú inteligenciu sa stal v októbri 2017. Spojené arabské emiráty sa tak stali vôbec prvou krajinou na svete, ktorá zriadila ministerstvo s touto špecializáciou.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 19:27