Slovo dinár pochádza z latinského "denarius", čo bola minca v antickom Ríme. Dinármi sa platí v Jordánsku, Alžírsku, Kuvajte a v Srbsku.Reuters
StoryEditor

Prečo čaká alžírsku ekonomiku prepad?

18.10.2020, 09:51
Dovoz hotových áut zo zahraničia pritom už v roku 2014 razantne obmedzil vtedajší alžírsky prezident Buteflika, aj pomocou zavedenia vysokých daní.

V máji tohto roka vláda oznámila postupné uvoľňovanie prísnych regulačných opatrení.
Zahraničné automobilky si s reguláciami a astronomickými daňami poradili po svojom. „Samozrejme, Alžírsko s viac ako 40 miliónmi obyvateľov je pre západných producentov automobilov mimoriadne atraktívnym trhom. Keďže však v krajine vládli prísne obmedzenia a extrémne vysoké dane na dovoz hotových automobilov prakticky znemožňovali priamy import, niektoré automobilky si v krajine zriadili vlastné továrne. To však automaticky neznamená, že v Alžírsku vyrábali úplne nové vozidlá. Jednoducho rozobrali autá vyrobené v Európe, naložili ich do kontajnerov, ktoré doviezli do svojich tovární v Alžírsku, a tam ich opäť zmontovali. Keďže oficiálne išlo o vozidlá vyrobené v Alžírsku, vyhli sa vysokým importným daniam,“ uviedol pre HN zdroj z prostredia trnavskej automobilky PSA. Takýto postup praktizujú niektorí európski či svetoví producenti áut napríklad v Rusku, kde platia tvrdé sankcie a ďalšie obmedzenia.
Samozrejme, alžírska vláda si takýchto praktík bola vedomá. Napokon, aj toto bol dôvod tvrdých regulácií pre dovoz automobilových komponentov do krajiny.
Už v roku 2017 avizovala záujem postaviť fabriku v Alžírsku aj francúzska PSA. Autá mala začať vyrábať v polovici tohto roka. Z dôvodu pandémie koronavírusu i nejasností okolo nastavenia podnikateľského prostredia však bol tento termín posunutý na neurčito.

Z makroekonomického pohľadu alžírska ekonomika utrpela v druhom štvrťroku 2020 ťažký prepad, a to najmä z dôvodu kombinácie dvoch hlavných faktorov – reštrikcií súvisiacich s nákazou COVID-19 a poklesu príjmov z ropy, ktoré sa v prvom kvartáli prepadli najvýraznejšie za ostatnú dekádu. Ekonomiku sťahuje nadol aj pokles domácej spotreby a znížený export, ktorý súvisí so slabším dopytom na medzinárodných trhoch. „Naši analytici predpovedajú pokles alžírskej ekonomiky v tomto roku o 7,8 percenta hrubého domáceho produktu. Na budúci rok očakávame jej rast o 3,4 percenta,“ uvádza sa v štúdii spoločnosti FocusEconomics.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 01:21