Tento ostrov je dostupný jedine hodinovou jazdou na lodi či jachte z mesta Maputo a ponúka najlepšie potápanie na svete. Nájdete tu aj nádherné a opustené pláže, krajinu môžete spoznať aj vďaka súkromnej plavbe po ostrovnej rieke popri blízkych mangrovníkoch. Iného turistu tu uvidíte veľmi ťažko. Ideálny čas na návštevu je od mája do novembra, keď sú teploty nižšie a menej prší.Facebook Machangulo Beach Lodge
StoryEditor

Ktoré ďalšie segmenty sú pre mozambickú ekonomiku dôležité?

26.12.2020, 23:00
V Mozambiku však jednotkou zostáva poľnohospodárstvo, ktoré má takisto veľké perspektívy ďalšieho rastu.

Krajina sa teší veľmi pestrým geografickým aj klimatickým podmienkam. Navyše je popretkávaná hustou sieťou riek, ktoré poskytujú životodarnú vlahu úrodnej pôde. Nadmorská výška na celom území značne variuje. To všetko spôsobuje, že farmári tu môžu pestovať širokú škálu plodín.
Agrosektor zamestnáva viac ako štyri pätiny pracovnej sily a k tvorbe hrubého domáceho produktu prispieva zhruba tretinou, kým služby a obchod sa starajú o necelú polovicu. Poľnohospodárstvo sa na tržbách z exportov podieľa približne jednou pätinou. Vývoznými artiklami obľúbenými v zahraničí sú najmä bavlna, kokosové orechy, čaj, tabak, kopra, sisal, kešu orechy, cukrová trstina či citrusové plody. Špeciálne postavenie má pestovanie manioku, kde krajina patrí medzi najväčších producentov na svete. Okrem toho je Mozambik kráľovstvom kreviet a krabov, ktoré takisto s úspechom exportuje predovšetkým do arabských štátov.
Keďže industrializácia tu je zatiaľ stále veľmi slabá, krajina musí produkty s vyššou pridanou hodnotou vrátane áut či strojárenských výrobkov zväčša dovážať. Aj to má za následok obrovský obchodný deficit, keď import niekoľkonásobne prevyšuje export. Priamym dôsledkom je vysoké zadlženie. Krajine príliš nepomohlo ani opakované odpustenie dlhov v minulosti zo strany medzinárodných veriteľov vrátane Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu.
Vláda v súčasnosti podporuje ďalší rozvoj a modernizáciu poľnohospodárstva, v ktorom vidí perspektívu tvorby pracovných miest. Oficiálne štatistiky nezamestnanosti tu nie sú, keďže väčšina ľudí pracuje v neformálnej sfére, teda bez riadnych zmlúv. Odhaduje sa však, že počet ľudí bez práce sa blíži k 50 percentám.
Aj preto je prioritou kabinetu zaistiť predovšetkým zvýšenie zamestnanosti. „Naším cieľom je v priebehu budúceho roka vytvoriť viac ako štvrť milióna nových pracovných miest,“ citoval pred niekoľkými dňami portál Macau Business mozambického ministra hospodárstva a financií Adriana Maleiana, ktorý prezentoval ekonomický a sociálny plán krajiny. Ten je súčasťou schvaľovania štátneho rozpočtu na rok 2021.

Mozambik pritom plánuje zvýšiť aj úroveň priemyselnej produkcie, čo by malo pomôcť vyrovnať obchodnú bilanciu a znížiť astronomický verejný dlh. Ten aktuálne prekračuje 114 percent hrubého domáceho produktu. Do piatich rokov by sa však mal dostať pod 85 percent HDP.
Podpora je smerovaná predovšetkým mladým ľuďom, ktorí dostanú nové stimuly na rozbehnutie podnikania. V rámci rozširovania elektrifikácie, ktorá dodnes nie je bežnou súčasťou mozambického života, by elektrická energia mala byť samozrejmosťou pre približne polovicu domácností v krajine. Chystá sa aj budovanie nových vodovodných sietí, keďže prístup k pitnej vode je stále veľkým problémom Mozambiku. Centrum ekonomického aj spoločenského života krajiny sa totiž koncentruje v dvojmiliónovej prístavnej metropole Maputo, ktorá leží na juhu Mozambiku na brehu Indického oceána. Vnútrozemie, ktoré prakticky celé tvorí vidiecka krajina, je však výrazne zaostalejšie.
Okrem toho vláda v Mapute masívne investuje do rozvoja vzdelávania a zdravotníctva. Nedávno oznámila, že budúci rok chce zriadiť viac ako 1 100 nových školských tried a najať takmer 10-tisíc dodatočných učiteľov na všetky stupne vzdelávania po celom štáte. Zakúpi takisto viac ako 20 miliónov učebníc, ktoré žiakom poskytne bezplatne. V oblasti zdravotníctva je cieľom zaočkovanie až 95 percent detí v priebehu budúceho roka.
Rozvoj by sa mal týkať aj turistického segmentu. Mozambik chce lákať na návštevu zahraničných dovolenkárov, ktorí smerujú napríklad na prírodné safari do populárneho Krugerovho národného parku v Juhoafrickej republike.
To však v súčasnosti nie je možné, keďže cestovný ruch je v južnej časti čierneho kontinentu prakticky kompletne zamrznutý. Podobne ako v prípade ostatných štátov na celej planéte, aj mozambickú ekonomiku značne poškodila aktuálna pandémia koronavírusu. Svetová banka odhaduje, že krajina len počas tohto roka stratila 120-tisíc pracovných miest, a to najmä vplyvom nákazy COVID-19. Celkový prepad jej hospodárstva by za tento rok mal dosiahnuť 1,7 percenta HDP. „Priemyselné a obchodné odvetvia sa z krízy postupne spamätávajú a zaznamenávajú rýchly rast. Zvyšuje sa aj zamestnanosť. Súkromný sektor dosiahol v októbri sedemmesačné maximum,“ uvádza sa v štúdii, ktorú HN poskytla analytická spoločnosť Focus Economics.
Ak sa pandémiu podarí vo svete eliminovať, hospodárstvo krajiny by sa budúci rok malo zotavovať z problémov. Pomôcť by mu mali exporty uhlia a hliníka, po ktorých sa v zahraničí bude zvyšovať dopyt. „Naši experti predpovedajú na rok 2021 tempo rastu mozambickej ekonomiky na úrovni 2,8 percenta hrubého domáceho produktu. V roku 2022 by malo dosiahnuť dokonca 5,5 percenta HDP,“ dopĺňa správa Focus Economics.

01 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 02 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 03 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Prezident lobista, prečo nie? 04 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 05 - Modified: 2024-03-13 21:34:06 - Feat.: - Title: Rizikovosť krajín má vplyv aj na exportérov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 20:17