StoryEditor

Nájomné byty za trhové ceny? Bez príspevku zamestnávateľa sa javia ako komerčné, vraví realitná agentka

29.08.2022, 08:00
  • Viac ako tri štvrtiny opýtaných chcú bývať do 30 minút od práce, čo je nereálne vzhľadom na umiestnenie projektov na periférie väčších miest.
  • Ak by štát akceptoval návrh ZMOS-u, mnohé štátne budovy by namiesto chátrania mohli byť štátnymi bytmi.
  • Stavebné procesy spojené s výstavbou dnes reálne neumožňujú postaviť bytový dom skôr ako o osem až desať rokov.

Bilbordy hnutia Sme rodina po celom Slovensku hlásajú, že nájomné byty sú realitou. Od slov na papieri k momentu, keď prvý nájomník otočí kľúčikom bytu, ešte však prejde nejaký čas. Okrem toho, že stavba na Slovensku môže trvať so všetkými náležitosťami aj niekoľko rokov, prináša systém štátnych nájomných bytov viacero ďalších otáznikov.

Periférie miest

Prvé nájomné byty by mali byť postavené v Nitre, skolaudovať by sa mali v roku 2023. Čo sa týka počtu bytov, padlo viacero čísel. V budúcom roku bol plán vystavať 100-tisíc nájomných bytov v trhovom štandarde, ktorý ponúkajú aj súkromní developeri. Hnutie Sme rodina pred parlamentnými voľbami sľubovalo 25-tisíc bytov za rok. V zákone však predkladatelia odhadujú vystavať s pomocou súkromného sektora minimálne 10-tisíc nájomných bytov v priebehu najbližších piatich rokov, teda od roku 2022 do roku 2026. V doložke vplyvov na verejnú správu sa píše, že v súčasnosti chýba na Slovensku 220-tisíc bytov.

Takéto sú počty za projektom. Pri súčasnej situácii s pozemkami a podmienkami na stavebnom trhu je však podľa Mariána Búlika, finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko, veľmi otázne, či a kedy vznikne aspoň časť avizovaných nájomných bytov.

„Na realizáciu tohto plánu si budeme musieť ešte dlho počkať, keďže stavebné procesy spojené s výstavbou dnes reálne neumožňujú postaviť bytový dom skôr ako o osem až desať rokov. Ľudia, ktorí budú potrebovať bývať v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 17:38